Schab po bałkańsku - mięsny przysmak dla fanów leczo. Co sprawia, że ten przepis jest taki pyszny?

Fanów leczo nie brakuje, a my mamy pomysł na mięsne danie w tym stylu - schab po bałkańsku. Idealne na obiad lub jako poczęstunek dla gości. Wypróbujcie koniecznie!

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Nadszedł czas na danie stworzone z myślą o wszystkich miłośnikach mięs i potraw z ich dodatkiem. Tym razem mamy przepis na potrawę w stylu leczo, ale w nieco innej odsłownie. Mowa o przepisie na schab po bałkańsku. Nie wymaga wymyślnych składników, ani nie jest specjalnie trudny do wykonania. Spróbujcie sami!

schab pieczony - zdjęcie ilustracyjneSchab pieczony w piekarniku. Jaką marynatę przygotować, żeby był idealny?

Schab po bałkańsku - składniki

Schab po bałkańsku to potrawa, którą możesz przechowywać przez kilka dni. Niczym tradycyjne leczo - im dłużej odgrzewana, tym smaczniejsza. Co potrzebujesz do wykonania?

  • schab - ok. 500 - 600 g,
  • papryka czerwona - 1 - 2 sztuki,
  • papryka żółta - 1 - 2 sztuki,
  • pieczarki - 250 g,
  • ogórki kiszone (lub konserwowe) - 3 - 4 sztuki,
  • cebula - 2 sztuki,
  • czosnek - 1 duży ząbek,
  • 2 puszki pomidorów krojonych i bez skórki,
  • przyprawy - majeranek, sól, pieprz, papryka słodka w proszku, pieprz cayenne, chili, oregano
  • olej (można zastąpić np. masłem klarowanym) - do smażenia,
  • trochę mąki.

schab ze śliwką, zdjęcie ilustracyjneIdealny pomysł na schab na obiad? Schab ze śliwką to hit

Schab po bałkańsku - sposób przyrządzenia leczo w innym wydaniu

  1. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paseczki;
  2. Ogórki i pieczarki pokrój w plasterki;
  3. Cebulę obierz i pokrój w piórka;
  4. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj;
  5. Mięso pokrój w kostkę lub paski i oprósz solą, pieprzem, przyprawami i mąką;
  6. Odrobinę oleju (masła klarowanego) rozgrzej na patelni i podsmaż mięso na lekko rumiany kolor;
  7. Zdejmij mięso z patelni, na której zeszklij teraz cebulę i dodaj czosnek. Smaż przez ok. pół minuty;
  8. Dodaj pieczarki i podsmaż na większym płomieniu (musi odparować z nich woda);
  9. Teraz do tego dodaj odłożone wcześniej mięso wraz z papryką;
  10. Po 5 minutach smażenia dołóż pomidory z puszki i ogórki;
  11. Całość dusić pod przykryciem przez ok. kwadrans;
  12. Na koniec dopraw solą i pieprzem i innymi przyprawami. 

Gotowe! Podawaj z ryżem, kaszą, ziemniakami bądź z samym chlebem. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: