Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy
Nadszedł czas na danie stworzone z myślą o wszystkich miłośnikach mięs i potraw z ich dodatkiem. Tym razem mamy przepis na potrawę w stylu leczo, ale w nieco innej odsłownie. Mowa o przepisie na schab po bałkańsku. Nie wymaga wymyślnych składników, ani nie jest specjalnie trudny do wykonania. Spróbujcie sami!
Schab po bałkańsku - składniki
Schab po bałkańsku to potrawa, którą możesz przechowywać przez kilka dni. Niczym tradycyjne leczo - im dłużej odgrzewana, tym smaczniejsza. Co potrzebujesz do wykonania?
- schab - ok. 500 - 600 g,
- papryka czerwona - 1 - 2 sztuki,
- papryka żółta - 1 - 2 sztuki,
- pieczarki - 250 g,
- ogórki kiszone (lub konserwowe) - 3 - 4 sztuki,
- cebula - 2 sztuki,
- czosnek - 1 duży ząbek,
- 2 puszki pomidorów krojonych i bez skórki,
- przyprawy - majeranek, sól, pieprz, papryka słodka w proszku, pieprz cayenne, chili, oregano
- olej (można zastąpić np. masłem klarowanym) - do smażenia,
- trochę mąki.
Schab po bałkańsku - sposób przyrządzenia leczo w innym wydaniu
- Papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paseczki;
- Ogórki i pieczarki pokrój w plasterki;
- Cebulę obierz i pokrój w piórka;
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj;
- Mięso pokrój w kostkę lub paski i oprósz solą, pieprzem, przyprawami i mąką;
- Odrobinę oleju (masła klarowanego) rozgrzej na patelni i podsmaż mięso na lekko rumiany kolor;
- Zdejmij mięso z patelni, na której zeszklij teraz cebulę i dodaj czosnek. Smaż przez ok. pół minuty;
- Dodaj pieczarki i podsmaż na większym płomieniu (musi odparować z nich woda);
- Teraz do tego dodaj odłożone wcześniej mięso wraz z papryką;
- Po 5 minutach smażenia dołóż pomidory z puszki i ogórki;
- Całość dusić pod przykryciem przez ok. kwadrans;
- Na koniec dopraw solą i pieprzem i innymi przyprawami.
Gotowe! Podawaj z ryżem, kaszą, ziemniakami bądź z samym chlebem. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.