• Link został skopiowany

Schab po bałkańsku - mięsny przysmak dla fanów leczo. Co sprawia, że ten przepis jest taki pyszny?

Fanów leczo nie brakuje, a my mamy pomysł na mięsne danie w tym stylu - schab po bałkańsku. Idealne na obiad lub jako poczęstunek dla gości. Wypróbujcie koniecznie!
Schab po bałkańsku (zdjęcie ilustracyjne)
Pixabay

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Nadszedł czas na danie stworzone z myślą o wszystkich miłośnikach mięs i potraw z ich dodatkiem. Tym razem mamy przepis na potrawę w stylu leczo, ale w nieco innej odsłownie. Mowa o przepisie na schab po bałkańsku. Nie wymaga wymyślnych składników, ani nie jest specjalnie trudny do wykonania. Spróbujcie sami!

Schab po bałkańsku - składniki

Schab po bałkańsku to potrawa, którą możesz przechowywać przez kilka dni. Niczym tradycyjne leczo - im dłużej odgrzewana, tym smaczniejsza. Co potrzebujesz do wykonania?

  • schab - ok. 500 - 600 g,
  • papryka czerwona - 1 - 2 sztuki,
  • papryka żółta - 1 - 2 sztuki,
  • pieczarki - 250 g,
  • ogórki kiszone (lub konserwowe) - 3 - 4 sztuki,
  • cebula - 2 sztuki,
  • czosnek - 1 duży ząbek,
  • 2 puszki pomidorów krojonych i bez skórki,
  • przyprawy - majeranek, sól, pieprz, papryka słodka w proszku, pieprz cayenne, chili, oregano
  • olej (można zastąpić np. masłem klarowanym) - do smażenia,
  • trochę mąki.

Schab po bałkańsku - sposób przyrządzenia leczo w innym wydaniu

  1. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paseczki;
  2. Ogórki i pieczarki pokrój w plasterki;
  3. Cebulę obierz i pokrój w piórka;
  4. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj;
  5. Mięso pokrój w kostkę lub paski i oprósz solą, pieprzem, przyprawami i mąką;
  6. Odrobinę oleju (masła klarowanego) rozgrzej na patelni i podsmaż mięso na lekko rumiany kolor;
  7. Zdejmij mięso z patelni, na której zeszklij teraz cebulę i dodaj czosnek. Smaż przez ok. pół minuty;
  8. Dodaj pieczarki i podsmaż na większym płomieniu (musi odparować z nich woda);
  9. Teraz do tego dodaj odłożone wcześniej mięso wraz z papryką;
  10. Po 5 minutach smażenia dołóż pomidory z puszki i ogórki;
  11. Całość dusić pod przykryciem przez ok. kwadrans;
  12. Na koniec dopraw solą i pieprzem i innymi przyprawami. 

Gotowe! Podawaj z ryżem, kaszą, ziemniakami bądź z samym chlebem. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: