Pomysł na mięsny obiad - faszerowany schab z piekarnika w dwóch smakach. Który z nich wybierzesz?

Idealna propozycja obiadowa dla fanów mięsa - faszerowany schab z piekarnika w dwóch smakach. Sprawdź, która z wersji bardziej ci przypasuje.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Na fali dań mięsnych mamy kolejny pomysł na obiad - faszerowany schab z piekarnika w dwóch smakach. Nie jest trudny w wykonaniu, a za to pyszny i sycący. Prezentowany przepis różni się w zależności od wybranego farszu.

Faszerowany schab z piekarnika - składniki, które są niezbędne

Co potrzebujesz do przygotowania pysznego dania, jakim jest schab z piekarnika? Przede wszystkim, niezależnie od wersji:

  • schab - ok. 500 g,
  • przyprawy - sól, pieprz, majeranek, suszona papryka etc.

Faszerowany schab z piekarnika - dwa sposoby na pyszne mięso

1 wersja: suszone śliwki lub morele 




  1. W mięsie zrób otwór, posyp go przyprawami i umieść w nim suszone owoce;





  2. Mięso obtocz w przyprawach również na wierzchu;





  3. Piecz w temperaturze 180 C przez około godzinę, gdzie przez 40 min trzymaj mięso pod przykryciem, po czym ściągnij pokrywę, obróć schab i piecz dalej.


2 wersja: jajka na twardo, twarożek naturalny, oliwa




  1. Schab rozetnij tak, aby można było go położyć na płasko;





  2. Tak przygotowane mięso posmaruj twarożkiem i przyprawami;





  3. Na środku połóż ugotowane na twardo jajka (ok. 3 sztuk);





  4. Zwiń całość w roladę i zwiąż nitką. Obtocz w przyprawach;





  5. Piecz w temperaturze 130 C przez ok. dwie godziny.





  6. Jeśli pieczesz w rękawie, to pod koniec pieczenia rozetnij go, aby mięso się nieco przyrumieniło.


Gotowe! Smacznego!

Zobacz wideo Najprostszy kurczak nadziewany - wspaniały obiad dla całej rodziny

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.