Choć receptury mogą się zmieniać w zależności od upodobań kucharza, to bardzo często zastanawiamy się nad tym, jaka kasza do krupniku okaże się najlepsza. Tradycyjnie w kuchni polskiej rządzą kasze jęczmienna i gryczana. Niektórzy wolą kaszę pęczak, jaglaną, kaszę mannę, a także kaszę kuskus.
Więcej przepisów na obiadowe klasyki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kasza, dawniej nazywana krupą, to najważniejszy składnik krupniku. To ona powoduje, że krupnik jest tak wyjątkową zupą. Jakiej kaszy do niego użyć? Nie ma jednej odpowiedzi na to pytanie – i bardzo dobrze! Bo ile głów, a właściwie smaków - tyle pomysłów. Priorytetem w odpowiedzi na pytanie, jaka kasza do krupniku, będzie przede wszystkim nasz smak.
Jeśli zdecydowaliśmy się na krupnik staropolski z mięsem – tutaj doskonale sprawdzi się kasza typu pęczak. Natomiast w krupniku a'la leczo dodajemy kasze mannę, aby wydobyć intensywny smak zupy. Macie zapas kaszy jaglanej? To świetna okazja do wypróbowania przepisu na krupnik z szynką, dzięki któremu wykorzystacie nadmiar wędliny. Tutaj można dorzucić także grzyby, które w połączeniu z kaszą zadowolą niejedno podniebienie.
Często powodem eksperymentowania z przepisami, zastępowania jednych składników innymi, jest zwykła ciekawość i chęć poznania nowych smaków. Niezależnie od tego, jaka kasza do krupniku zostanie wybrana podczas przygotowywania potrawy, każda zupa będzie wyjątkowa, bo każda z wymienionych kasz jest smaczna. Wszystko zależy od naszego podejścia.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.