Jaka zupa na obiad? Przepis na kremową zupę jarzynową. Jest aromatyczna i zdrowa, a do tego łatwo ją zrobić

Jeśli zastanawiasz się jaką zupę przygotować na obiad, wybierz kremową jarzynową. Rozgrzewająca i aromatyczna, a to tylko częśc jej zalet. Przede wszystkim przygotowanie zajmie moment. Użyj warzyw, które zalegają w twojej lodówce i zamień je w pyszne danie.

Więcej sprawdzonych przepisów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zupa krem - jarzynowa jest świetnym pomysłem na rozgrzewający i pożywny obiad. To lekkie, zdrowe danie nie zajmie ci dużo czasu. Sprawdź nasz przepis na idealnie kremową, zupę jarzynową. 

Zupa jarzynowa w kremowej wersji

Jarzynowa to klasyk polskich zup. Bardzo często gości na naszych stołach, ponieważ jest pyszna delikatna w smaku i bogata w witaminy. Zmodyfikuj przepis i stwórz jarzynowy krem - gładka konsystencja sprawi, że zupa zasmakuje ci jeszcze bardziej. Świetnie smakuje podana z groszkiem ptysiowym lub kromką świeżego pieczywa. Więcej przepisów na zupy - krem znajdziesz w naszym artykule: Zupa dyniowa. Przepis na krem z dyni, który zagości w waszej kuchni na dłużej

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Jaka zupa na obiad? Oto przepis na kremową jarzynową

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 1 biała część pora
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2  marchewki
  • 1/4 selera
  • sól i pieprz 
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  • Obieramy marchew, pietruszkę, seler, cebulę, por, czosnek i ziemniaki. Kroimy w grubsze plasterki a ziemniaki w kostkę. 
  • W garnku rozgrzewamy oliwę - podsmażamy cebulę, czosnek i por. Po chwili dodajemy resztę warzyw. Dokładnie mieszamy i smażymy pod przykryciem. Wlewamy bulion, przyprawiamy.
  • Gotujemy przez pół godziny na średnim ogniu. Jeśli warzywa są miękkie, studzimy zupę. Kolejnym krokiem jest zblendowanie na gładki krem (przed zmiksowaniem wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie). Po uzyskaniu gładkiej konsystencji przyprawiamy.
  • Krem podajemy z natką pietruszki, groszkiem ptysiowym lub domowymi grzankami z chleba.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: