Więcej sprawdzonych przepisów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Zupa krem - jarzynowa jest świetnym pomysłem na rozgrzewający i pożywny obiad. To lekkie, zdrowe danie nie zajmie ci dużo czasu. Sprawdź nasz przepis na idealnie kremową, zupę jarzynową.
Zupa jarzynowa w kremowej wersji
Jarzynowa to klasyk polskich zup. Bardzo często gości na naszych stołach, ponieważ jest pyszna delikatna w smaku i bogata w witaminy. Zmodyfikuj przepis i stwórz jarzynowy krem - gładka konsystencja sprawi, że zupa zasmakuje ci jeszcze bardziej. Świetnie smakuje podana z groszkiem ptysiowym lub kromką świeżego pieczywa. Więcej przepisów na zupy - krem znajdziesz w naszym artykule: Zupa dyniowa. Przepis na krem z dyni, który zagości w waszej kuchni na dłużej
Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?
Jaka zupa na obiad? Oto przepis na kremową jarzynową
Składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 ziemniaki
- 1 biała część pora
- 2 korzenie pietruszki
- 2 marchewki
- 1/4 selera
- sól i pieprz
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Obieramy marchew, pietruszkę, seler, cebulę, por, czosnek i ziemniaki. Kroimy w grubsze plasterki a ziemniaki w kostkę.
- W garnku rozgrzewamy oliwę - podsmażamy cebulę, czosnek i por. Po chwili dodajemy resztę warzyw. Dokładnie mieszamy i smażymy pod przykryciem. Wlewamy bulion, przyprawiamy.
- Gotujemy przez pół godziny na średnim ogniu. Jeśli warzywa są miękkie, studzimy zupę. Kolejnym krokiem jest zblendowanie na gładki krem (przed zmiksowaniem wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie). Po uzyskaniu gładkiej konsystencji przyprawiamy.
- Krem podajemy z natką pietruszki, groszkiem ptysiowym lub domowymi grzankami z chleba.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.