Kurczak po seczuańsku. Aromatyczny przepis, który oczaruje każdego. Sprawdzony i łatwy obiad

Kuchnia chińska jest uwielbiana na całym świecie. Kurczak po seczuańsku to jedno z najpopularniejszych dań. To aromatyczne danie nie sprawi trudności nawet jeśli nie lubisz gotować.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Jeśli masz już dość kotletów w panierce oraz ziemniaków i szukasz inspiracji na obiad dla rodziny to będzie to przepis właśnie dla ciebie. Kurczak w nowej odsłonie, bardziej aromatycznej i wyrazistej wersji. Podczas gotowania zapach przeniesie cię w daleką podróż a smak sprawi, że kuchnia chińska stanie się twoją ulubioną. Do dzieła!

Zobacz wideo Słodkie miodowo-sojowe pałki z kurczaka po koreańsku

Aromatyczny kurczak po seczuańsku składniki:

  • pół kilo fileta z kurczaka
  • cebula
  • czosnek 2-3 ząbki
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • 2 marchewki
  • szklanka wody
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki ketchupu (najlepiej pikantnego)
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • przyprawy (sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka słodka i ostra, płatki chili)
  • sezam oraz dymka (opcjonalnie)
  • olej do smażenia

Jak zrobić domowego kurczaka po seczuańsku?

  1. Najpierw przygotuj mięso oraz warzywa. Kurczaka pokrój na małe kawałki, marchewkę w słupki, paprykę w paski. Cebulę w małą kostkę, czosnek drobno posiekaj.
  2. Pokrojonego kurczaka dopraw wszystkimi przyprawami,  obtocz w mące ziemniaczanej.
  3. Następnie rozgrzej olej na patelni i wrzuć kurczaka. Do podsmażonego mięsa dodaj cebulę i czosnek.  Całość smaż przez chwilę.
  4. Do smażącego kurczaka dodaj marchewkę, paprykę, smaż 3-4min. Dodaj szklankę wody, ketchup, miód oraz sos sojowy i całość duś na delikatnym ogniu. Pamiętaj aby warzywa zachowały swoją chrupkość.

Z czym kurczak po seczuańsku smakuje najlepiej?

Kurczaka po seczuańsku można podawać z ryżem lub makaronem chińskim. Jeśli nie jesz mięsa możesz śmiało zastąpić kurczaka tofu. Wyjdzie tak samo obłędnie i aromatycznie. To świetny przepis dla każdego. Nie musisz lubić gotować, żeby zrobić to danie. Smacznego i do dzieła!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.