Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych
Więcej sprawdzonych przepisów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Aperol klasyfikuje się jako aperitif, dzięki temu idealnie sprawdzi się przed posiłkiem - pobudzi nasz apetyt. Orzeźwiający, słodko-gorzki smak jest dobrze zrównoważony. Dobrze smakuje bez dodatków z odrobiną lodu. Taka wersja nie każdemu przypadnie do gustu, dlatego warto znać inne formy podania. Więcej ciekawych przepisów na drinki znajdziesz w naszym artykule: Dobre drinki na imprezy - sześć wyjątkowych i prostych przepisów na drinki z whisky lub rumem.
Połączenie Aperolu z prosecco, wodą gazowaną i plasterkiem pomarańczy idealnie sprawdzi się w upalne dni. Jest to drinkiem orzeźwiający. Bąbelki przyjemnie wypełniają podniebienie a słodko-kwaśno-gorzki smak daje ulgę pragnieniu. Ten klasyczny drink zawojował całe włochy - jest w tamtych regionach bardzo popularny, dostaniemy go w prawie każdej restauracji. Nasza receptura pomoże ci przygotować ten fantastyczny napój w domu.
Składniki:
Sposób przygotowania jednej porcji:
Do dużego kieliszka (najlepiej do białego wina) wrzucamy lód tak by wypełnił kieliszek po brzegi. Następnie wlewamy Prosecco, Aperol i wodę gazowaną. Dodajemy plasterek pomarańczy. Składniki najlepiej wymieszać, możemy do tego użyć słomki lub cienkiego mieszadła. Ważne by woda, którą dodajemy, była mocno gazowana. Drink jest gotowy.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.