Gzik - przepis na smaczny i pyszny dodatek nie tylko do ziemniaków. Zasmakuje każdemu, kto go spróbuje

Gzik, czyli twaróg ze śmietaną oraz cebulą lub szczypiorkiem i kilkoma innymi dodatkami, to nie tylko proste danie postne, ale także zdrowa alternatywa dla tłustych i ciężkich dań. Gzik - przepis na szybkie śniadanie, obiad i kolację. To, jak go przygotujesz zależy tylko od ciebie i twojej wyobraźni.

Gzik to połączenie dwóch podstawowych produktów: twarogu oraz śmietany (opcjonalnie można sięgnąć po jogurt naturalny). Do przyprawienia używa się głównie pieprzu oraz soli. Podkręcić smak możemy dodając drobno starty czosnek, szczypiorek, cebulę, koperek albo rzodkiewkę.  

Więcej przepisów na obiadowe klasyki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką

Jaki jest gzik - przepis na słynną polską pastę?

Kilka powszechnie dostępnych składników wystarczy do zrobienia pysznego dodatku do mięs, ziemniaków i pieczywa. Wszystkie produkty, aby przygotować pastę, zwykle mamy w lodówce. Podstawą jest twaróg i śmietana - reszta to kwestia naszego smaku. 

Gzik – przepis łatwy i szybki do wykonania. Król wszystkich kanapek i nie tylko

Do przygotowania gzika potrzeba twarogu (według upodobań: półtłusty lub tłusty), kwaśnej śmietany (w wersji fit możemy użyć jogurtu naturalnego), soli oraz pieprzu (według uznania). Co do kwestii proporcji i ilości składników można podejść bardzo luźno, wszystko zależy od naszych indywidualnych upodobań. Przede wszystkim pamiętaj, że gzik – przepis na idealną pastę z twarogu powinien być gęsty i kremowy. Następnie wg upodobań można dodać drobno posiekany czosnek, rzodkiewkę, szczypiorek albo koperek. Wszystko zależy od naszych gustów i tego, co akurat mamy pod ręką. 

Posiekane warzywa dodajemy do miski i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Szybki obiad, kiedy brak ci pomysłu. Z pomocą przychodzi gzik.

Gzik - przepis na szybki obiad, kiedy brakuje pomysłu i czasu na gotowanie. Niewiele osób wie, że ziemniaki gotowane w mundurach podawane z gzikiem to tradycyjne danie prosto z południa Wielkopolski. W gwarze poznańskiej pyry, to właśnie ziemniaki gotowane w całości, w mundurkach (bez obierania). 

Szybka pasta z białego sera i kilku dodatków może stanowić bazę do obiadu przyrządzonego w pośpiechu i naprawdę tanim kosztem. Tu przepis jest bardzo prosty. Wystarczy, że ziemniaki ugotujemy w mundurkach, następnie przekrojone połówki smarujemy pastą i voila - gzik – przepis na szybkie danie obiadowe gotowe. Nie ma lepszego dodatku do ziemniaków niż gzik.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.