Ciasto królewicz - słodkie warstwy na Wielkanoc. Mamy sprawdzone przepisy na kilka wersji

Ciasto królewicz na pierwszy rzut oka jest dosyć niepozorne. Dopiero w przekroju pokazuje całe swoje bogactwo. Przepisy krok po kroku prezentujemy poniżej.

Ciasto królewicz miodownik i różne inne oblicza 

Ciasto królewicz zaskakuje ilością opcji do wyboru: ciasto królewicz miodownik, ciasto królewicz z orzechami, ciasto królewicz z dżemem. Czym charakteryzują się poszczególne wersje i jak przygotować wymarzony placek

Ciasto królewicz - duża blacha. Idealna propozycja na Wielkanoc 

Królewicz to doskonały wybór, gdy przy wielkanocnym stole zbierze się cała rodzina. Duża blacha z ciastem królewicz sprawi, że wystarczy dla wszystkich i jeszcze będzie można zapakować na wynos. Poniżej prezentujemy przepisy na trzy wcielenia królewicza. 

Zobacz wideo Owsiana babka - idealna na Wielkanoc i nie tylko!

Ciasto królewicz - przepis. Który wybrać? 

  • ciasto królewicz miodownik
  • ciasto królewicz z orzechami
  • ciasto królewicz z dżemem

Ciasto królewicz miodownik - składniki i przygotowanie

 

Czasochłonna wersja, która czas spędzony w kuchni wynagrodzi wyjątkowym smakiem. Oto lista składników i przepis na ciasto królewicz miodownik:

Lista produktów: 

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 kostki masła,
  • 1 jajko, 
  • 3-4 łyżki płynnego naturalnego miodu,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 3/4 szklanki cukru, 

Przygotowanie: 

Z powyższych składników należy zagnieść ciasto, które później dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich wałkujemy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Upieczone blaty najlepiej smakują przełożone masą z budyniu

Ciasto królewicz z orzechami - składniki i przygotowanie 

Jest to doskonała propozycja na początek. Bardzo prosty przepis, który nie powinien sprawić większych trudności.  

Lista składników: 

  • Produkty na ciasto:  1 jajko, 3/4 szklanki cukru, 3 łyżki płynnego miodu, 2 szklanki mąki pszennej, 3/4 kostki masła, łyżeczka sody
  • Produkty na biszkopt: 20 dag mielonych orzechów włoskich, 1,5 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 jajek, szklanka cukru, 5 łyżek oleju,
  • Produkty na masę budyniową: 3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka skrobi ziemniaczanej, kostka masła, 0,5 l mleka, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • Dodatki:  śmietanka 36%, czekolada gorzka, 

Przygotowanie: 

Zaczynamy od przygotowania ciasta miodowego zgodnie z instrukcją z pierwszego przepisu. Następnie należy przygotować biszkopt

  • Jajka ubijamy na puszystą masę. 
  • Stopniowo należy dodać cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i zmielone orzechy. 
  • Całość delikatnie mieszamy.

Teraz czas na przygotowanie masy:  

  • W szklance mleka rozpuszczamy mąkę. 
  • Resztę mleka gotujemy z dodatkiem cukru. 
  • Do gotującego się mleka dodajemy mleko z mąką. 
  • Następnie dodajemy masło i gotujemy do rozpuszczenia. 

W kolejnym kroku przekładamy placki: ciasto miodowe, masa, biszkopt, masa, ciasto miodowe. Na koniec przygotowujemy polewę. W tym celu rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem śmietanki. Ostudzoną polewamy ciasto i wstawimy do lodówki.   

Ciasto królewicz z dżemem - jak zrobić? 

Dżem sprawi, że ciasto straci lekko mdły smak i zyska nutę kwaskowatej świeżości. Jak zrobić ciasto królewicz z dżemem? Wystarczy w poprzednich wersjach zrezygnować z jednej warstwy na rzecz ulubionego dżemu. 

Zobacz też: Mazurek czekoladowy - sprawdzony przepis na święta i nie tylko

Więcej o: