• Link został skopiowany

Rosół - przepis, który musisz poznać. Ten trik zapewni głębszy smak

Rosół to klasyk i każdy chyba się z tym zgodzi. Niektórzy nie wyobrażają sobie niedzieli bez gorącego rosołu, nie brakuje także sympatyków pomidorowej ugotowanej właśnie na rosole. Jak zatem przygotować ten specjał, by jego smak był głęboki i wyjątkowy? Rozkoszny, popularny bloger kulinarny i autor książek, podpowiada, by najpierw podsmażyć warzywa na maśle. Ten trik to gwarancja sukcesu.
Rosół
beats1 /Shutterstock

Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Rosół to dla wielu gospodyń prawdziwa świętość. Święta, spotkania w gronie przyjaciół, uroczystości rodzinne - na stole zawsze króluje rosół. Dziś mamy dla was przepis na rosół, którego smak wręcz powala na kolana. Sekretem jest pewien łatwy trik - bloger Rozkoszny podpowiada, by warzywa podsmażyć na maśle. Ten trik zapewni głębię smaku. Brzmi ciekawie? Zapraszamy do przepisu na rosół, który zachwyci każdego, kto go spróbuje.

Rosół - przepis:

Składniki:

  • porcja rosołowa z kurczaka
  • ok. 300-400 g wołowiny z kością
  • mięso z indyka (golonka i szyja) - opcjonalnie
  • włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por, 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • lubczyk świeży lub suszony
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, szczypta kurkumy

Rosół - sposób wykonania:

  1. Początkiem rosołu jest oczywiście mięsny wywar. Do dużego garnka włóż mięso i przez 10 minut mocz je w zimnej wodzie. Następnie wylej wodę z moczenia i zalej mięso świeżą i zimną wodą do połowy wysokości garnka. Wstaw na gaz i zagotuj. Kiedy zbiorą się szumowiny, zbierz je za pomocą sitka i dodaj kilka kulek ziela angielskiego i 3-4 listki laurowe oraz lubczyk. Gotuj wywar na niewielkim ogniu.
  2. W drugim garnku rozpuść masło. Warzywa obierz i przekrój wzdłuż na pół. Dodaj pokrojone warzywa i smaż na dużej mocy palnika przez 4-5 minut, aż zaczną miejscami robić się brązowe. Następnie zalej je wodą (ok. 1,5 litra) i chwilę gotuj, już na małym ogniu.
  3. Po ok. 15 minutach wolnego gotowania bulion warzywny dodaj do wywaru z mięsa. Teraz na wolnym ogniu gotuj rosół przez 2-3 godziny. Powinien jedynie "puszczać oczko".
  4. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy w tym sól (rosół powinno solić się na końcu gotowania, kiedy wszystkie składniki oddadzą już swój smak). Jeśli uważasz, że rosół jest zbyt blady, dodaj szczyptę kurkumy.
  5. Rosół podawaj gorący z makaronem oraz posiekaną natką pietruszki.

Czy przepis na "maślany rosół" cię zainspirował? Polecam wypróbować ten trik, taki rosół nie ma sobie równych. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Więcej o: