Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Rosół to dla wielu gospodyń prawdziwa świętość. Święta, spotkania w gronie przyjaciół, uroczystości rodzinne - na stole zawsze króluje rosół. Dziś mamy dla was przepis na rosół, którego smak wręcz powala na kolana. Sekretem jest pewien łatwy trik - bloger Rozkoszny podpowiada, by warzywa podsmażyć na maśle. Ten trik zapewni głębię smaku. Brzmi ciekawie? Zapraszamy do przepisu na rosół, który zachwyci każdego, kto go spróbuje.
Rosół - przepis:
Składniki:
- porcja rosołowa z kurczaka
- ok. 300-400 g wołowiny z kością
- mięso z indyka (golonka i szyja) - opcjonalnie
- włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por, 2 cebule
- 3 łyżki masła
- lubczyk świeży lub suszony
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, szczypta kurkumy
Rosół - sposób wykonania:
- Początkiem rosołu jest oczywiście mięsny wywar. Do dużego garnka włóż mięso i przez 10 minut mocz je w zimnej wodzie. Następnie wylej wodę z moczenia i zalej mięso świeżą i zimną wodą do połowy wysokości garnka. Wstaw na gaz i zagotuj. Kiedy zbiorą się szumowiny, zbierz je za pomocą sitka i dodaj kilka kulek ziela angielskiego i 3-4 listki laurowe oraz lubczyk. Gotuj wywar na niewielkim ogniu.
- W drugim garnku rozpuść masło. Warzywa obierz i przekrój wzdłuż na pół. Dodaj pokrojone warzywa i smaż na dużej mocy palnika przez 4-5 minut, aż zaczną miejscami robić się brązowe. Następnie zalej je wodą (ok. 1,5 litra) i chwilę gotuj, już na małym ogniu.
- Po ok. 15 minutach wolnego gotowania bulion warzywny dodaj do wywaru z mięsa. Teraz na wolnym ogniu gotuj rosół przez 2-3 godziny. Powinien jedynie "puszczać oczko".
- Pod koniec gotowania dodaj przyprawy w tym sól (rosół powinno solić się na końcu gotowania, kiedy wszystkie składniki oddadzą już swój smak). Jeśli uważasz, że rosół jest zbyt blady, dodaj szczyptę kurkumy.
- Rosół podawaj gorący z makaronem oraz posiekaną natką pietruszki.
Czy przepis na "maślany rosół" cię zainspirował? Polecam wypróbować ten trik, taki rosół nie ma sobie równych. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina