Śniadanie po ukraińsku - klasyczne i smaczne. Nie brakuje tu tradycyjnych składników, ale jedno zaskakuje

Na pierwszy rzut oka śniadanie ukraińskie jest bardzo podobne do naszego. Nie brakuje tradycyjnych i lokalnych składników takich jak jaja, sery, domowe wędliny i świeże warzywa. W Ukrainie nie ma jednak zwyczaju serwowania kanapek jako śniadania - na ogół są to ciepłe potrawy, które podaje się zaraz po ich przygotowaniu.

Więcej sprawdzonych przepisów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Kuchnia ukraińska pełna jest dań, które dobrze znamy. Z Ukrainy wywodzi się bowiem dużo polskich rodzin, wśród nich i takie, które przechowują stare przepisy i kultywują tamtejsze zwyczaje kulinarne. Tradycyjna kuchnia ukraińska jest niezwykle bogata i zróżnicowana. Na pierwszy rzut oka śniadanie ukraińskie nie różni się zbyt od naszego. Przygotowaliśmy przepisy, które ułatwią przygotowanie śniadania po ukraińsku.

Popularne produkty śniadaniowe, które znajdziesz na ukraińskim stole

Na Ukrainie bardzo popularne są kasze i produkty kukurydziane. Często podawanym śniadaniem jest prosty w przygotowaniu kleik kukurydziany. To danie, którego na próżno szukać w Polsce. Warto jednak je spróbować, by poznać nowe smaki. Popularne są też twarogowe placuszki, które można przygotować na wiele sposobów.

Śniadanie na słodko, czyli twarogowe placuszki

Składniki:

  • 500 g twarogu 
  • jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 5-6 łyżek mąki (3-4 łyżki stołowe do ciasta, reszta do panierowania)
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Do miski przekładamy ser i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko i cukier, dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy małe kulki, które później delikatnie spłaszczamy. Masę odtaczamy w mące z obu stron. Smażymy na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Dobrze smakują ze śmietaną owocami i miodem. Nie brakuje też świeżych warzyw, jaj i domowych wędlin.

Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]

Sycące śniadanie - soczewica ze szpinakiem i jajkiem w koszulce

Składniki: 

  • 100 g zielonej soczewicy
  • 100 g liści szpinaku
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • sok z cytryny
  • łyżka octu
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Soczewice wsypujemy do rondelka i zalewamy 1,5 szklanki wody. Dodajemy sól i anyż, gotujemy 20 minut. Szpinak smażymy na maśle, aż zmięknie. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowaną i odcedzoną soczewicę i wszystko mieszamy. Przygotowujemy jajko w koszulce. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy sól i ocet. Przy pomocy łyżki tworzymy wir, do którego delikatnie wlewamy jajko. Gotujemy przez 3 minuty. Przekładamy na talerz z soczewicą i szpinakiem. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA