Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Faszerowane jaja w skorupkach
Szukasz przepisu na danie z jajek? A może potrzebujesz jakąś dobra potrawa na Wielkanoc? Niezależnie od motywacji, dobrym rozwiązaniem będą jajka faszerowane z pieczarkami według przepisu Magdy Gessler.
Jajka faszerowane z pieczarkami według przepisu Magdy Gessler - składniki
Aby przyrządzić takie jajka faszerowane przygotuj:
- jajka - 11 sztuk,
- cebula - 1 sztuka,
- pieczarki (dość duże) - 6 sztuk,
- koperek - 1 pęczek,
- musztarda dijon - 1 łyżka,
- śmietana 22% - 1 łyżka,
- bułka tarta - 1 szklanka,
- masło - 50 g,
- olej - 3 łyżki,
- sól i pieprz do smaku.
Jajka faszerowane z pieczarkami według przepisu Magdy Gessler - przygotowanie
Przygotowanie tytułowych jajek faszerowanych wygląda następująco:
- Wszystkie jajka ugotuj na twardo i zostaw do ostygnięcia (najlepiej w zimnej wodzie - nie obieraj ich ze skorupki);
- Pieczarki i cebulę pokrój w drobną kostkę, po czym podsmaż na maśle;
- Grzyby z cebulą przełóż do miski i dodaj posiekany koperek;
- Jajka (wraz ze skorupką) przekrój wzdłuż na pół. Delikatnie wyjmij żółtko oraz wydrąż białko;
- Żółtko wraz z białkiem pokrój w kostkę i dodaj do grzybów z cebulą i zieleniną;
- Wymieszaj wszystko oraz dodaj musztardę, śmietanę, sól, pieprz oraz jedno surowe jajko;
- Ponownie wymieszaj wszystko i powstałym farszem napełnij połówki skorupek;
- Obtocz połówki jaj w bułce tartej i podsmaż (farszem w dół) na oleju, aż zrobią się złociste;
- Jeśli chcesz, odsącz jajka z tłuszczu np. na papierowym ręczniku.
Gotowe! Możesz podawać! Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.