Jajka faszerowane według Magdy Gessler. Kluczowe dwa składniki zapewne masz w lodówce

Smaczny przepis, który sprawdzi się na każdej imprezie? A może szukasz czegoś na wielkanocny stół? Jeśli tak, to proponujemy jajka faszerowane z pieczarkami według przepisu Magdy Gessler. Przepis, który jest zarazem prosty, przepyszny i bardzo efektowny.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Faszerowane jaja w skorupkach

Szukasz przepisu na danie z jajek? A może potrzebujesz jakąś dobra potrawa na Wielkanoc? Niezależnie od motywacji, dobrym rozwiązaniem będą jajka faszerowane z pieczarkami według przepisu Magdy Gessler.

jajka faszerowanePrzepisy na jajka faszerowane, które posmakują także dzieciom

Jajka faszerowane z pieczarkami według przepisu Magdy Gessler - składniki

Aby przyrządzić takie jajka faszerowane przygotuj:

  • jajka - 11 sztuk,
  • cebula - 1 sztuka,
  • pieczarki (dość duże) - 6 sztuk,
  • koperek - 1 pęczek,
  • musztarda dijon - 1 łyżka,
  • śmietana 22% - 1 łyżka,
  • bułka tarta - 1 szklanka,
  • masło - 50 g,
  • olej - 3 łyżki,
  • sól i pieprz do smaku.

Jajka faszerowane z pieczarkami według przepisu Magdy Gessler - przygotowanie

Przygotowanie tytułowych jajek faszerowanych wygląda następująco:

  1. Wszystkie jajka ugotuj na twardo i zostaw do ostygnięcia (najlepiej w zimnej wodzie - nie obieraj ich ze skorupki);
  2. Pieczarki i cebulę pokrój w drobną kostkę, po czym podsmaż na maśle;
  3. Grzyby z cebulą przełóż do miski i dodaj posiekany koperek;
  4. Jajka (wraz ze skorupką) przekrój wzdłuż na pół. Delikatnie wyjmij żółtko oraz wydrąż białko;
  5. Żółtko wraz z białkiem pokrój w kostkę i dodaj do grzybów z cebulą i zieleniną;
  6. Wymieszaj wszystko oraz dodaj musztardę, śmietanę, sól, pieprz oraz jedno surowe jajko;
  7. Ponownie wymieszaj wszystko i powstałym farszem napełnij połówki skorupek;
  8. Obtocz połówki jaj w bułce tartej i podsmaż (farszem w dół) na oleju, aż zrobią się złociste;
  9. Jeśli chcesz, odsącz jajka z tłuszczu np. na papierowym ręczniku.

Gotowe! Możesz podawać! Smacznego!

Jajka faszerowaneJajka faszerowane pieczarkami - tradycja na wielkanocnym stole

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: