Dla miłośników jajek nie ma takiej ilości przepisów, która zaspokoiła by ich wilczy apetyt na te produkty. Jajka po wiedeńsku to propozycja pysznego, weekendowego śniadania. Jest to przede wszystkim alternatywa dla jajek na miękko lub jajecznicy. Jajka po wiedeńsku wychodzą niesamowicie delikatne i smakowite. Wspaniale komponują się z świeżym chlebem posmarowanym masłem oraz kubkiem aromatycznej herbaty.
Więcej przepisów na szybkie i smaczne potrawy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jak ugotować pyszne jajka po wiedeńsku - przepis na pyszne śniadanie
Jajka po wiedeńsku - przepis, o którym mowa w najstarszych księgach kucharskich, mówi o tym, że powinniśmy teoretycznie gotować je przez 6 minut, ale wszystko zależy od wielkości - te w rozmiarze XL mogą dochodzić nawet przez 8 minut.
Przygotowaliśmy dla was instrukcję, jak stworzyć najlepsze jajka po wiedeńsku - przepis, który pokochają nawet dzieci.
Krok 1
Do rondelka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Jajka rozbijamy do szklanki żaroodpornej, doprawiamy pieprzem i solą. Nie mieszamy.
Krok 2
Szklankę z jajkami wstawiamy do gotującej się wody. Po upływie ok. 5 min (lub 8 min. jeśli to jajko w rozmiarze XL) gdy białko się zetnie jajka przekładamy na talerzyk.
Krok 3
Dodajemy masło i posypujemy zieleninką.
Jajka po wiedeńsku - jeden szczegół, który ma znaczenie
Tajemnica tego przepisu tkwi w jednym, małym szczególe. Białko powinno być w małych kawałkach, żółtko rozlane, a masło rozpuszczone.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.