Jajka mają mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Są źródłem białka i dobrego cholesterolu. Ponadto znajdują się w nich witaminy i minerały. Dlatego też mogą stanowić element codziennej diety. Sztuka polega na tym, by przygotować je w zdrowy sposób. Jajko w koszulce to danie, które można wykonać w każdej chwili.
To danie znane jest od wielu lat na całym świecie. W zależności od kraju serwuje się je nieco inaczej. W Wiedniu podaje się w dużym kieliszku, w Ameryce zaś w towarzystwie chleba, szynki i sera. Jajko w koszulce to nic innego jak jajko bez skorupki gotowane na wolnym ogniu w wodzie. Białko powinno być ścięte, a żółtko płynne. Ciekawie wygląda sprawa z nazewnictwem, gdyż w wielu książkach kucharskich można spotkać się z terminem jajko poszetowe. Nazwa ta wywodzi się z języka francuskiego i oznacza kieszonkę.
To proste i szybkie danie, które przygotujesz w kilka minut. Do jego wykonania potrzebujesz tylko kilku składników:
Sposób przygotowania:
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.