• Link został skopiowany

Tiramisu - przepis na włoski deser z dodatkiem kawy i likieru Amaretto. Kremowe ciasto gotowe w kilka minut

Włoski deser, który cieszy się ogromną popularnością - jest lekki i rozpływa się w ustach. Mowa o czywiście o tiramisu. Przepis zakłada wykorzystanie kawy, likieru Amaretto i miękkich biszkoptów. Przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu. Sprawdźcie sami!
Tiramisu
pexels.com

Więcej podobnych kulinarnych informacji znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Ciasto metrowiec

Desery można przygotowywać na różne sposoby. Ciekawy w smaku jest włoski, kremowy przysmak, czyli tiramisu, które łączy w sobie kawowy aromat, biszkopty i serek mascarpone. Ciasto (odpowiednio przygotowane) dosłownie rozpływa się w ustach. Wiele osób je uwielbia i zjada je z przyjemnością. Przedstawiamy prosty przepis na ponadczasowe tiramisu.

Tiramisu - skąd pochodzi kremowy, delikatny deser?

Już sama nazwa deseru po przetłumaczeniu z języka włoskiego może wywołać uśmiech na twarzy. Tiramisu znaczy po prostu popraw mi humor. Miejscem narodzin tego ciasta jest słoneczna Italia. Nie wiadomo do końca, z którego miasta pochodzi. W tamtym kraju podaje się je na drugie śniadanie w towarzystwie espresso. Szybko zawędrowało do innych rejonów i stało się tam popularne. Deser ten orzeźwia podniebienia podczas upału, gdyż należy go spożywać bardzo schłodzonym. Jesteście gotowi na kulinarną podróż do Włoch? Przepis na deser podajemy poniżej. 

Tiramisu - przepis na włoskie "niebo w gębie". Potrzebne składniki

Do przygotowania ciasta potrzebujecie:

  • 300 g podłużnych biszkoptów,
  • 350 ml kawy espresso,
  • 25 ml likieru Amaretto,
  • 500 g mascarpone,
  • 2 jajek,
  • 2 żółtek,
  • 70 g cukru pudru,
  • 3 łyżki gorzkiego kakao.

Tiramisu - przepis na kawowe ciasto

Plusem tego deseru jest fakt, że nie trzeba go piec. Wystarczy tylko postępować zgodnie z poniższymi krokami:

  1. Zaparzcie kawę i ją ostudźcie. Od razu po tym delikatnie wymieszajcie ją z likierem.
  2. Jajka przelejcie wrzącą wodą i oddzielcie białka.
  3. Żółtka ubijcie z cukrem pudrem w wodnej kąpieli. Mikser ustawcie na średnie obroty. 
  4. Kiedy masa będzie ciepła, zdejmijcie ją z garnka. Nie przerywajcie miksowania.
  5. Stopniowo dodawajcie mascarpone. Krem powinien być gęsty.
  6. Ubijcie białka w miseczce i dodajcie je do masy. Wszystko delikatnie wymieszajcie. 
  7. Część biszkoptów zamoczcie w kawie i likierze. Ułóżcie je na blaszce lub w szklanym naczyniu. Poprószcie je kakao. Na górę wyłóżcie połowę kremu i przykryjcie je biszkoptami zanurzonymi wcześniej w płynie. Ponownie posypcie kakao i wyłóżcie resztę masy. Całość ponownie posypcie kakao. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: