Tiramisu - przepis na włoski deser z dodatkiem kawy i likieru Amaretto. Kremowe ciasto gotowe w kilka minut

Włoski deser, który cieszy się ogromną popularnością - jest lekki i rozpływa się w ustach. Mowa o czywiście o tiramisu. Przepis zakłada wykorzystanie kawy, likieru Amaretto i miękkich biszkoptów. Przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu. Sprawdźcie sami!

Więcej podobnych kulinarnych informacji znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Ciasto metrowiec

Desery można przygotowywać na różne sposoby. Ciekawy w smaku jest włoski, kremowy przysmak, czyli tiramisu, które łączy w sobie kawowy aromat, biszkopty i serek mascarpone. Ciasto (odpowiednio przygotowane) dosłownie rozpływa się w ustach. Wiele osób je uwielbia i zjada je z przyjemnością. Przedstawiamy prosty przepis na ponadczasowe tiramisu.

Tiramisu - skąd pochodzi kremowy, delikatny deser?

Już sama nazwa deseru po przetłumaczeniu z języka włoskiego może wywołać uśmiech na twarzy. Tiramisu znaczy po prostu popraw mi humor. Miejscem narodzin tego ciasta jest słoneczna Italia. Nie wiadomo do końca, z którego miasta pochodzi. W tamtym kraju podaje się je na drugie śniadanie w towarzystwie espresso. Szybko zawędrowało do innych rejonów i stało się tam popularne. Deser ten orzeźwia podniebienia podczas upału, gdyż należy go spożywać bardzo schłodzonym. Jesteście gotowi na kulinarną podróż do Włoch? Przepis na deser podajemy poniżej. 

Tiramisu - przepis na włoskie "niebo w gębie". Potrzebne składniki

Do przygotowania ciasta potrzebujecie:

  • 300 g podłużnych biszkoptów,
  • 350 ml kawy espresso,
  • 25 ml likieru Amaretto,
  • 500 g mascarpone,
  • 2 jajek,
  • 2 żółtek,
  • 70 g cukru pudru,
  • 3 łyżki gorzkiego kakao.

Tiramisu - przepis na kawowe ciasto

Plusem tego deseru jest fakt, że nie trzeba go piec. Wystarczy tylko postępować zgodnie z poniższymi krokami:

  1. Zaparzcie kawę i ją ostudźcie. Od razu po tym delikatnie wymieszajcie ją z likierem.
  2. Jajka przelejcie wrzącą wodą i oddzielcie białka.
  3. Żółtka ubijcie z cukrem pudrem w wodnej kąpieli. Mikser ustawcie na średnie obroty. 
  4. Kiedy masa będzie ciepła, zdejmijcie ją z garnka. Nie przerywajcie miksowania.
  5. Stopniowo dodawajcie mascarpone. Krem powinien być gęsty.
  6. Ubijcie białka w miseczce i dodajcie je do masy. Wszystko delikatnie wymieszajcie. 
  7. Część biszkoptów zamoczcie w kawie i likierze. Ułóżcie je na blaszce lub w szklanym naczyniu. Poprószcie je kakao. Na górę wyłóżcie połowę kremu i przykryjcie je biszkoptami zanurzonymi wcześniej w płynie. Ponownie posypcie kakao i wyłóżcie resztę masy. Całość ponownie posypcie kakao. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA