Kluski śląskie - przepis. Zastosuj metodę "czterech części", by były super elastyczne i smaczne

Kluski śląskie - przepis, bez którego tradycyjny polski obiad nie ma racji bytu. Danie to trafiło do ogólnopolskiej kuchni z regionalnej kuchni śląskiej. Recepta na kluski śląskie jest bajecznie prosta - nawet dzieci sobie z tym poradzą. Przeczytaj nasz przepis i poznaj tajemnicę udanych klusek śląskich.

Kluski śląskie to inaczej kluski białe, biołe, guminowe, gumione, kartofelmelklezy czy też gumiklyjzy. Jest to rodzaj klusek ziemniaczanych, który przygotowuje się z mąki i ugotowanych wcześniej ziemniaków. Ich cechą charakterystyczną jest to, że mają dziurkę.

Zobacz wideo Szybkie kluski - cóż, że ze Śląska

Więcej przepisów na obiadowe klasyki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kluski śląskie - przepis na idealną kulkę z dziurką

Pewnie nie jeden raz zastanawialiście się po co kluskom śląskim dziurka? Jest ona niezbędna, bez niej nie byłoby tradycyjnych klusek śląskich, tylko mączno-ziemniaczana kulka. To właśnie w dziurce, w tym małym zagłębieniu zrobionym czubkiem palca, zbiera się pyszny sos. Sos, którym polejemy kluski. Może też być stopiony tłuszcz ze skwarkami boczku, może być ciemny bądź jasny - robiony na mięsie. Po prostu pycha i palce lizać.

Jak szybko przygotować kluski śląskie - przepis na tradycyjny, śląski obiad

Aby ulepić te słynne kuleczki z dziurką potrzebujemy kilku składników:

  • ugotowane ziemniaki (ok. 500 gram),
  • mąka ziemniaczana (2 szklanki),
  • jajko (1 sztuka),
  • sól do smaku.  

Ugotowane ziemniaki dokładnie rozgnieść praską. Ziemniaki wyłożyć na talerz i uklepać. Wykroić 1/4 część ziemniaków, wyjąć je i odłożyć. W wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, w takiej ilości ile wyjęliśmy ziemniaków.

Dodać jajko oraz odłożone ziemniaki, całość posolić i połączyć składniki w gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać dodatkową mąkę ziemniaczaną. Uformować jedną, dużą kulę.

Odrywać po kawałku ciasta wielkości większego orzecha włoskiego i formować w dłoniach kulkę. Palcem zrobić małe wgłębienie w środku.

Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Ugotować pierwszą partię (połowę) klusek w następujący sposób: zmniejszyć ogień pod garnkiem do minimum i włożyć kluski. Trzymać je w gorącej wodzie na minimalnym ogniu przez ok. 10 - 12 minut, od czasu do czasu delikatnie zamieszać. Uważać aby woda się nie gotowała. Dzięki temu kluski będą miały gładką, a nie poszarpaną powierzchnię.

Po wypłynięciu klusek na powierzchnię, odczekaj jeszcze około trzy minuty. Wyłów wszystkie kluski i umieść na szerokim talerzu lub salaterce.

Kluski śląskie - przepis na słodko? Tę wersję uwielbiają szczególnie dzieci

Kluski śląskie, przepis rodem ze śląskich domów, podawane są tradycyjnie jedynie z roladą i modrą kapustą, jednak ich zastosowanie jest bardzo szerokie. Kluski śląskie mogą bowiem z powodzeniem zastąpić ziemniaki, doskonale komponują się w towarzystwie gulaszu czy podawane z okrasą. Dodatkowo można bez przeszkód przygotować kluski śląskie na słodko, podane z cukrem, śmietaną, owocami lub dżemem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.plkobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.