Zacznijmy od początku, poniżej postaramy się odpowiedzieć na dwa podstawowe pytania: co to jest barszcz biały i co to jest żurek. Odpowiedzi zaprowadzą nas do kolejnego tematu, a mianowicie jaka jest różnice między żurkiem a barszczem białym, a przede wszystkim, na czym powstają te dwie słynne zupy. O szczegółach piszemy poniżej.
Co to jest barszcz biały? Jest to tradycyjna zupa, która kojarzy się z Wielkanocą. Bazą białego barszczu może być zarówno zakwas pszenny jak i kwaśne mleko lub kapusta kiszona. Według niektórych źródeł niegdyś barszcz biały powstawał z ukiszonych wcześniej liści barszczu zwyczajnego. To bardzo elastyczna propozycja, wystarczy wybrać to, co akurat mamy pod ręką.
A co to jest żurek? Zupa ta powstaje na zakwasie z mąki żytniej, a jej smak i wygląd zależy od pozostałych składników. Spośród różnych opcji wyróżnia się tak zwaną zalewajkę, czyli ziemniaki zalane po prostu żurkiem, z dodatkiem podsmażonej kiełbasy i jajka, a nawet twarogu.
W efekcie te dwie zupy o jasnej barwie mają bardzo różny smak. Jaka jest różnica między żurkiem a barszczem białym? Żurek jest zdecydowanie bardziej wyrazisty, a barszcz to raczej łagodna zupa. Tylko opcja na kapuście kiszonej zyskuje odrobinę kulinarnego pazura.
Barszcz biały a żurek? Przepis na barszcz
Barszcz biały czy żurek? Każdy, kto chce się przekonać, która opcja będzie lepszym rozwiązaniem na święta lub niedzielny obiad powinien przyrządzić każdą z zup. Zacznijmy zatem od przepisu na barszcz biały:
Barszcz biały - lista składników i przygotowanie
Kiełbasę należy ponakłuwać, następnie przełożyć do garnka i zalać 2 litrami wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pora i marchewkę. Całość gotujemy na małym ogniu przez ponad pół godziny. W kolejnym kroku odcedzamy wywar i przelewamy go do garnka. Marchewkę należy zetrzeć na tarce i pokroić kiełbasę w grube plastry. Wywar gotujemy i doprawiamy przy pomocy zakwasu, dodajemy też chrzan, marchew i kiełbasę. Całość doprawimy solą, pieprzem i majerankiem. Zdejmujemy zupę z ognia i zabielamy śmietanką. Na koniec należy dodać do zupy dwie połówki jajka ugotowanego na twardo.
Przepis na żurek
Wiemy już, że różnica między żurkiem a barszczem białym to przede wszystkim kwestia smaku i składników. Żurek jest zdecydowanie bardziej wyrazisty. Poniżej przedstawiamy przepis na prosty w przygotowaniu żurek.
Żurek - lista składników i przygotowanie
Kroimy warzywa i przekładamy do dużego garnka. Dodajemy białą kiełbasę w całości, czosnek, pokrojoną w plastry wędzoną kiełbasę oraz zioła. Następnie całość zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy przez 20-30 minut wszystkie składniki i dodajemy zakwas. W kolejnym kroku dodajemy pół kubka śmietany 18% i gotujemy aż do wrzenia. Następnie dodajmy odrobinę majeranku i doprawiamy całość pieprzem i solą. Żurek podaje się z jajkiem na twardo przekrojonym na połowę.
Zobacz też: Jajka faszerowane tuńczykiem z dodatkami - smaki Wielkanocy w odmienionej formie