Żurek a barszcz biały - czym różnią się te dwie zupy? Którą z nich wybrać na Wielkanoc? Podpowiadamy

Żurek a barszcz biały? Wybór zupy na Wielkanoc może być trudny, ale jeśli poznamy bliżej skład oraz smak każdej z propozycji, z pewnością łatwiej będzie podjąć właściwą decyzję. Wszelkie przydatne informacje znajdziecie w naszym tekście.

Żurek, barszcz biały - różnica w smacznej bazie

Zacznijmy od początku, poniżej postaramy się odpowiedzieć na dwa podstawowe pytania: co to jest barszcz biały i co to jest żurek. Odpowiedzi zaprowadzą nas do kolejnego tematu, a mianowicie jaka jest różnice między żurkiem a barszczem białym, a przede wszystkim, na czym powstają te dwie słynne zupy. O szczegółach piszemy poniżej. 

Pasztet na Wielkanoc. Zdjęcie ilustracyjnePasztet na Wielkanoc - z czym go się je i co jeszcze warto wiedzieć na jego temat?

Co to jest barszcz biały - różne opcje do wyboru 

Co to jest barszcz biały? Jest to tradycyjna zupa, która kojarzy się z Wielkanocą. Bazą białego barszczu może być zarówno zakwas pszenny jak i kwaśne mleko lub kapusta kiszona. Według niektórych źródeł niegdyś barszcz biały powstawał z ukiszonych wcześniej liści barszczu zwyczajnego. To bardzo elastyczna propozycja, wystarczy wybrać to, co akurat mamy pod ręką. 

Zobacz wideo Przepisy wielkanocne - na ciasta i galaretkowe jajka!

Co to jest żurek - smaczny początek 

A co to jest żurek? Zupa ta powstaje na zakwasie z mąki żytniej, a jej smak i wygląd  zależy od pozostałych składników. Spośród różnych opcji wyróżnia się tak zwaną zalewajkę, czyli ziemniaki zalane po prostu żurkiem, z dodatkiem podsmażonej kiełbasy i jajka, a nawet twarogu.  

Jaka jest różnica między żurkiem a barszczem białym? 

W efekcie te dwie zupy o jasnej barwie mają bardzo różny smak. Jaka jest różnica między żurkiem a barszczem białym? Żurek jest zdecydowanie bardziej wyrazisty, a barszcz to raczej łagodna zupa. Tylko opcja na kapuście kiszonej zyskuje odrobinę kulinarnego pazura. 

Barszcz biały a żurek? Przepis na barszcz 

Barszcz biały czy żurek? Każdy, kto chce się przekonać, która opcja będzie lepszym rozwiązaniem na święta lub niedzielny obiad powinien przyrządzić każdą z zup. Zacznijmy zatem od przepisu na barszcz biały:

Barszcz biały - lista składników i przygotowanie 

  • 300 g białej surowej kiełbasy
  • 1 łyżka chrzanu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • zakwas z mąki pszennej 
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 szklanki (125 ml) śmietany 22 proc.
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • jajka na twardo
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 marchewki
  • 1/4 pora

Kiełbasę należy ponakłuwać, następnie przełożyć do garnka i zalać 2 litrami wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pora i marchewkę. Całość gotujemy na małym ogniu przez ponad pół godziny. W kolejnym kroku odcedzamy wywar i przelewamy go do garnka. Marchewkę należy zetrzeć na tarce i  pokroić kiełbasę w grube plastry. Wywar gotujemy i doprawiamy przy pomocy zakwasu, dodajemy też chrzan, marchew i kiełbasę. Całość doprawimy solą, pieprzem i majerankiem. Zdejmujemy zupę z ognia i zabielamy śmietanką. Na koniec należy dodać do zupy dwie połówki jajka ugotowanego na twardo. 

Przepis na żurek

Wiemy już, że różnica między żurkiem a barszczem białym to przede wszystkim kwestia smaku i składników. Żurek jest zdecydowanie bardziej wyrazisty. Poniżej przedstawiamy przepis na prosty w przygotowaniu żurek.

jajka faszerowaneFarsz do jajek - wielkanocne przystawki w różnych odsłonach

Żurek - lista składników i przygotowanie 

  • zakwas żytni,
  • 2 listki laurowe
  • biała kiełbasa surowa 200 g
  • wędzona kiełbasa - 200 g
  • parę ziaren ziela angielskiego,
  • 1 cebula,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • kwaśna śmietana 18 % - pół kubka, tj. 200 ml,
  • sól - do smaku,
  • pieprz - do smaku,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • majeranek - do smaku,
  • 2 jajka ugotowane na twardo.

Kroimy warzywa i przekładamy do dużego garnka. Dodajemy białą kiełbasę w całości, czosnek, pokrojoną w plastry wędzoną kiełbasę oraz zioła. Następnie całość zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy przez 20-30 minut wszystkie składniki i dodajemy zakwas. W kolejnym kroku dodajemy pół kubka śmietany 18% i gotujemy aż do wrzenia. Następnie dodajmy odrobinę majeranku i doprawiamy całość pieprzem i solą. Żurek podaje się z jajkiem na twardo przekrojonym na połowę. 

Zobacz też: Jajka faszerowane tuńczykiem z dodatkami - smaki Wielkanocy w odmienionej formie

Więcej o: