Polędwiczki wieprzowe - przepis, który poleca Ewa Wachowicz. Sekretna marynata we francuskim stylu

Któż z nas nie słyszał o talentach kulinarnych byłej Miss Polonia, Ewy Wachowicz? Jej wyjątkowe receptury na proste, szybkie obiady goszczą w wielu polskich domach. Polędwiczki wieprzowe - przepis rodem z eleganckich bankietów, zachwyci każdego, kto kocha mięsne potrawy.

Polędwiczki wieprzowe to zachwycająca propozycja dla wielbicieli mięsnych potraw. Zobacz, jak należy przygotować mięso, by rozpływało się w ustach i przy tym zachowało swój wyjątkowy aromat. Dzięki naszym wskazówkom staniesz się prawdziwą królową kuchni i zapunktujesz nawet u teściowej.

Zobacz wideo Polędwiczki w sosie musztardowym z pieczarkami

Więcej przepisów na smaczne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Niezbędne składniki do wykonania polędwiczek wieprzowych – przepis na mięso w stylu francuskim

Większość produktów, które będą nam potrzebne do przygotowania polędwiczek, zapewne posiadasz w swojej kuchni. Jakich składników potrzebujesz?

  • 4 polędwiczki wieprzowe
  • 1 łyżka klarowanego masła lub oleju
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka tymianku
  • sól
  • pieprz

Marynata we francuskim stylu

  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 4 łyżki miodu płynnego

Sos do polędwiczek wieprzowych

  • 1 szklanka miodu pitnego
  • ¾ szklanki śmietany
  • 1 łyżka musztardy

Polędwiczki wieprzowe - przepis na kruche i aromatyczne mięso według Ewy Wachowicz

Zanim zaczniemy przygotowywać polędwiczki, na samym początku należy umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem mięso. Następnie oprószyć solą oraz pieprzem, dodać majeranek i tymianek.

W osobnym naczyniu wyłożyć musztardę, dolać miód i wymieszać. Według porad Ewy Wachowicz, jeśli bardziej lubimy mięso na słodką nutę, to można dodać krem z gorczycy z miodem. Jeżeli chcemy zaostrzyć smak, użyjmy musztardy Dijon (można też pomieszać je ze sobą).

Smażony camembertObiad bez mięsa dla zabieganych, czyli smażony camembert. Najlepiej smakuje z pewnym dodatkiem

Przyprawione polędwiczki posmarować musztardową marynatą, przełożyć do miski i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Najlepiej mięsną marynatę przygotować dzień wcześniej, aby polędwiczki odpowiednio nasiąknęły przyprawami.

Następnie na rozgrzanej patelni umieścić polędwiczki i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Podlać miodem pitnym i dusić pod przykryciem do miękkości.

Polędwiczki wyjąć (ale nadal trzymać je w cieple!), a na patelnię wlać śmietanę. Na dużym ogniu odparować do momentu, aż sos się zagęści. Pod koniec dodać łyżkę musztardy (w trakcie długiego gotowania traci na smaku i ostrości).

FocacciaFocaccia - przepis na przysmak prosto z Włoch. Dwa dodatki zaczarują to danie

Polędwiczki wieprzowe - przepis ten to szybki i pyszny pomysł na obiad w stylu francuskim. Możesz je podać zarówno z makaronem, jak i z ulubioną kaszą, czy też z ziemniakami lub kluskami śląskimi.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: