Sałatka z brokułem i jajkiem z dodatkiem makaronu
Sałatki z jajkiem są niezwykle popularne w Polsce, ale nie tylko. Serwujemy je na co dzień, ale i podczas ważnych uroczystości, między innymi takich jak Wielkanoc czy inne święta. W artykule przedstawimy Wam kilka propozycji na sałatki z jajkami w różnych odsłonach. Oto pierwsza propozycja - sałatka z brokułem i jajkiem.
Składniki:
- 5 jajek
- 1 cały brokuł
- 1/2 kilograma makaronu typu "świderki"
- 1 czosnek
- 1 mały jogurt
- 1/2 szklanki majonezu
- przyprawy: sól, pieprz
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
Wykonanie krok po kroku:
- Pierwszy krok to ugotowanie makaronu.
- Dalej musimy przystąpić do gotowania brokułów. Pamiętajmy o tym, aby warzywa nie były rozgotowane.
- Podobnie czynimy z jajkami. Musimy ugotować je na twardo.
- Jajka kroimy w kostkę. Brokuły dzielimy na mniejsze elementy.
- Przystępujemy do wykonania sosu czosnkowego. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dalej dodajemy majonez, jogurt, przyprawy. Wszystko mieszamy.
- Do miski dodajemy wszystkie składniki, dokładamy sos, doprawiamy. Całość należy dokładnie wymieszać.
Szybka sałatka z jajkiem i kurczakiem
Szybka sałatka z jajkiem i mięsnym dodatkiem to idealne rozwiązanie na zdrowy lunch, czy też pożywną kolację. Sałatkę tego typu możemy przygotować także na dłuższą podróż. Przejdźmy zatem do przepisu.
Składniki na sałatkę:
- 5-6 jajek
- 1 filet z piersi kurczaka dobrej jakości
- 1 puszka kukurydzy
- 2 ogórki kiszone
- przyprawy: pieprz, sól, czosnek
Wykonanie:
- Filet z kurczaka należy ugotować. Następnie ostudzić.
- Jajka ugotować na twardo. Pozostawić do wystudzenia.
- Mięso i jajka pokroić w kostkę. To samo zrobić z ogórkami.
- Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Doprawić do smaku.
Zobacz wideo Klasyczna sałatka szopska
Sałatka z jajek na twardo i pieczarkami
Sałatka z jajek na twardo z dodatkiem pieczarek to danie uwielbiane przez Polaków. Wykonanie takiej sałatki jest niezwykle banalne. Oto i przepis:
Składniki:
- 500 gramów pieczarek
- 5-6 jajek
- masło do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Gotujemy jajka na twardo.
- Pieczarki kroimy w plastry.
- Później przechodzimy do smażenia pieczarek na maśle.
- Jajka musimy ostudzić i pokroić w kostkę. Dodajemy je na patelnię.
- Całość dusimy pod przykryciem przez kilka minut.
- Przyprawiamy.
Lekka sałatka z jajkiem i rzodkiewką
Lekka sałatka z jajkiem z dodatkiem rzodkiewki to propozycja typowo wiosenna. Sałatka w takim wydaniu jest serwowana zwłaszcza w przypadku świąt wielkanocnych. Przejdźmy zatem do konkretnego przepisu w kilku prostych krokach:
Składniki:
- 6 jajek
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz - do smaku
- 6 łyżek majonezu
Wykonanie:
- Jajka gotujemy na twardo i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Rzodkiewki należy dokładnie umyć, wyczyścić i pokroić w kostkę.
- Po ostygnięciu jajek także je kroimy.
- Natkę pietruszki płuczemy i siekamy na drobno.
- Wszystko ze sobą łączymy, doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy majonez i mieszamy.
Sałatka z jajkiem i majonezem - co dodać?
Sałatka z jajkiem i majonezem z dodatkiem papryki, szynki i kukurydzy to przepis na udane śniadanie. Sałatka jest pożywna i dostarczy nam mnóstwa energii, a przy tym zachwyci swoim smakiem. Oto i przepis:
Półprodukty na sałatkę:
- 5 jajek
- około 30 gramów szynki konserwowej
- 1-2 papryki czerwone - w zależności od wielkości
- 6 łyżek majonezu
- sól, pieprz
- 1 puszka kukurydzy
- opcjonalnie 1 puszka groszku zielonego
Wykonanie krok po kroku:
- Jajka tradycyjnie gotujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Szynkę należy pokroić w kostkę.
- Paprykę dokładnie umyć i pokroić drobno.
- Kukurydzę oraz groszek - przecedzić.
- Jajka pokroić w kostkę.
- Wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku. Dołożyć majonez i całość wymieszać.
Zobacz też: Sałatka z kaszą bulgur. Łatwe danie, które możesz jeść samo lub jako dodatek