Sałatka z jajkiem - poznaj błyskawiczne przepisy na jajeczne sałatki na Wielkanoc i nie tylko

Sałatka z jajkiem to danie, które jest serwowane nie tylko na święta wielkanocne, ale także na co dzień. To znakomita propozycja na lekki obiad lub kolację. Poznaj wyjątkowe przepisy na jajeczne sałatki.

Sałatka z brokułem i jajkiem z dodatkiem makaronu 

Sałatki z jajkiem są niezwykle popularne w Polsce, ale nie tylko. Serwujemy je na co dzień, ale i podczas ważnych uroczystości, między innymi takich jak Wielkanoc czy inne święta. W artykule przedstawimy Wam kilka propozycji na sałatki z jajkami w różnych odsłonach. Oto pierwsza propozycja - sałatka z brokułem i jajkiem.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 cały brokuł
  • 1/2 kilograma makaronu typu "świderki"
  • 1 czosnek
  • 1 mały jogurt
  • 1/2 szklanki majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej

Wykonanie krok po kroku:

  1. Pierwszy krok to ugotowanie makaronu.
  2. Dalej musimy przystąpić do gotowania brokułów. Pamiętajmy o tym, aby warzywa nie były rozgotowane.
  3. Podobnie czynimy z jajkami. Musimy ugotować je na twardo.
  4. Jajka kroimy w kostkę. Brokuły dzielimy na mniejsze elementy.
  5. Przystępujemy do wykonania sosu czosnkowego. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dalej dodajemy majonez, jogurt, przyprawy. Wszystko mieszamy.
  6. Do miski dodajemy wszystkie składniki, dokładamy sos, doprawiamy. Całość należy dokładnie wymieszać.

Szybka sałatka z jajkiem i kurczakiem

Szybka sałatka z jajkiem i mięsnym dodatkiem to idealne rozwiązanie na zdrowy lunch, czy też pożywną kolację. Sałatkę tego typu możemy przygotować także na dłuższą podróż. Przejdźmy zatem do przepisu.

Składniki na sałatkę:

  • 5-6 jajek
  • 1 filet z piersi kurczaka dobrej jakości
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 ogórki kiszone
  • przyprawy: pieprz, sól, czosnek

Wykonanie:

  1. Filet z kurczaka należy ugotować. Następnie ostudzić.
  2. Jajka ugotować na twardo. Pozostawić do wystudzenia.
  3. Mięso i jajka pokroić w kostkę. To samo zrobić z ogórkami.
  4. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Doprawić do smaku.
Zobacz wideo Klasyczna sałatka szopska

Sałatka z jajek na twardo i pieczarkami

Sałatka z jajek na twardo z dodatkiem pieczarek to danie uwielbiane przez Polaków. Wykonanie takiej sałatki jest niezwykle banalne. Oto i przepis:

Składniki:

  • 500 gramów pieczarek
  • 5-6 jajek
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Gotujemy jajka na twardo.
  2. Pieczarki kroimy w plastry.
  3. Później przechodzimy do smażenia pieczarek na maśle.
  4. Jajka musimy ostudzić i pokroić w kostkę. Dodajemy je na patelnię.
  5. Całość dusimy pod przykryciem przez kilka minut.
  6. Przyprawiamy. 

Lekka sałatka z jajkiem i rzodkiewką

Lekka sałatka z jajkiem z dodatkiem rzodkiewki to propozycja typowo wiosenna. Sałatka w takim wydaniu jest serwowana zwłaszcza w przypadku świąt wielkanocnych. Przejdźmy zatem do konkretnego przepisu w kilku prostych krokach:

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz - do smaku
  • 6 łyżek majonezu

Wykonanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo i pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Rzodkiewki należy dokładnie umyć, wyczyścić i pokroić w kostkę.
  3. Po ostygnięciu jajek także je kroimy.
  4. Natkę pietruszki płuczemy i siekamy na drobno.
  5. Wszystko ze sobą łączymy, doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy majonez i mieszamy.

Sałatka z jajkiem i majonezem - co dodać? 

Sałatka z jajkiem i majonezem z dodatkiem papryki, szynki i kukurydzy to przepis na udane śniadanie. Sałatka jest pożywna i dostarczy nam mnóstwa energii, a przy tym zachwyci swoim smakiem. Oto i przepis:

Półprodukty na sałatkę:

  • 5 jajek
  • około 30 gramów szynki konserwowej
  • 1-2 papryki czerwone - w zależności od wielkości
  • 6 łyżek majonezu
  • sól, pieprz
  • 1 puszka kukurydzy
  • opcjonalnie 1 puszka groszku zielonego

Wykonanie krok po kroku:

  1. Jajka tradycyjnie gotujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Szynkę należy pokroić w kostkę.
  3. Paprykę dokładnie umyć i pokroić drobno.
  4. Kukurydzę oraz groszek - przecedzić.
  5. Jajka pokroić w kostkę.
  6. Wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku. Dołożyć majonez i całość wymieszać.

Zobacz też: Sałatka z kaszą bulgur. Łatwe danie, które możesz jeść samo lub jako dodatek

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.