Wegetariański pasztet z cukinii - świetna alternatywa dla tradycji. Tajemnica tkwi w jego konsystencji

Pasztet z cukinii jest lekki, a jednocześnie sycący. To świetny pomysł na dodatek do dań, ale też ciekawa śniadaniowa propozycja. Jest sprawdzoną alternatywa dla tradycyjnego pasztetu. Zdrowszy w smaku, czasem nie do odróżnienia od mięsnej wersji.

Więcej sprawdzonych przepisów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Pasztet warzywny jest smaczną i zdrową alternatywą dla sklepowych, napchanych konserwantami wędlin, dodatkowo są mniej kaloryczne. Roślinne wersje stają się coraz bardziej popularne, nie tylko wśród wegan i wegetarian, lecz także wśród osób niebędących na takich dietach. Sprawdź jak przygotować domowy pasztet z cukinii. Więcej przepisów na dania z cukinii znajdziesz w naszym artykule: Dietetyczny obiad z cukinii? Mamy genialny przepis. Szybki, lekki i przepyszny.

Dania z cukinii - proste przepisy dla kuchennych amatorów. Sprawdź, co możesz przyrządzić z cukiniiDania z cukinii - proste przepisy dla kuchennych amatorów

Pasztet z cukinii - domowy przepis

Pasztet z cukinii jest bardzo łatwy do przygotowania, smaczny, wilgotny i aromatyczny. Świetnie smakuje na kanapce, ale można też go jeść samodzielnie. Idealnym dodatkiem do cukinii będzie marchewka, która dodatkowo pogłębi smak naszego pasztetu. Nie możemy zapomnieć o aromatycznych przyprawach takich jak zioła prowansalskie czy aromatyczny majeranek.

Zobacz wideo Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin

Składniki:

  • 1 kg cukinii 
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 4 łyżki oliwy
  • ¾ szklanki bułki tartej
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • sól i pieprz
  • kurkuma 
  • zioła prowansalskie 

Sposób przygotowania:

  • Umytą cukinię pozbawiamy końcówek i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i również ścieramy na tarce - w tym przypadku na małych oczkach
  • Cukinię i cebulę przekładamy do większej miski. Dodajemy 2 łyżeczki soli i mieszamy. Odstawić na około pół godziny. Po odczekaniu 30 minut przekładamy cukinię na sitko i bardzo dokładnie odsączamy. Powtarzamy ten proces kilka razy, tak by pozbyć się jak największej ilości płynu. Do odciśniętej cukinii dodajemy obraną i drobno startą marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, bułkę tartą, kaszę manny, natkę pietruszki i jajka. Doprawiamy pieprzem, kurkumą oraz ziołami. Całość dokładnie mieszamy
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Masę wykładamy do małej podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię łyżką. Pieczemy przez ok. 1 godzinę i 15 minut. 
  • Konieczne jest ostudzenie pasztetu przed podaniem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: