Więcej sprawdzonych przepisów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Pasztet warzywny jest smaczną i zdrową alternatywą dla sklepowych, napchanych konserwantami wędlin, dodatkowo są mniej kaloryczne. Roślinne wersje stają się coraz bardziej popularne, nie tylko wśród wegan i wegetarian, lecz także wśród osób niebędących na takich dietach. Sprawdź jak przygotować domowy pasztet z cukinii. Więcej przepisów na dania z cukinii znajdziesz w naszym artykule: Dietetyczny obiad z cukinii? Mamy genialny przepis. Szybki, lekki i przepyszny.
Pasztet z cukinii - domowy przepis
Pasztet z cukinii jest bardzo łatwy do przygotowania, smaczny, wilgotny i aromatyczny. Świetnie smakuje na kanapce, ale można też go jeść samodzielnie. Idealnym dodatkiem do cukinii będzie marchewka, która dodatkowo pogłębi smak naszego pasztetu. Nie możemy zapomnieć o aromatycznych przyprawach takich jak zioła prowansalskie czy aromatyczny majeranek.
Zobacz wideo
Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 1 cebula
- 1 marchew
- 4 łyżki oliwy
- ¾ szklanki bułki tartej
- 5 łyżek kaszy manny
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 3 jajka
- sól i pieprz
- kurkuma
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
- Umytą cukinię pozbawiamy końcówek i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i również ścieramy na tarce - w tym przypadku na małych oczkach
- Cukinię i cebulę przekładamy do większej miski. Dodajemy 2 łyżeczki soli i mieszamy. Odstawić na około pół godziny. Po odczekaniu 30 minut przekładamy cukinię na sitko i bardzo dokładnie odsączamy. Powtarzamy ten proces kilka razy, tak by pozbyć się jak największej ilości płynu. Do odciśniętej cukinii dodajemy obraną i drobno startą marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, bułkę tartą, kaszę manny, natkę pietruszki i jajka. Doprawiamy pieprzem, kurkumą oraz ziołami. Całość dokładnie mieszamy
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Masę wykładamy do małej podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię łyżką. Pieczemy przez ok. 1 godzinę i 15 minut.
- Konieczne jest ostudzenie pasztetu przed podaniem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.