Szybki obiad, czyli zupa krem z brokułów. Ten składnik sprawi, że bez dokładki się nie obędzie

Kiedy nasz grafik jest napięty, nie mamy czasu na długie gotowanie i raczej stawiamy na szybki obiad. Najlepszym rozwiązaniem jest zupa krem z brokułów, przygotujesz ją szybko i na pewno zasmakuje wszystkim domownikom. Dodaj do zupy trochę sera feta - ten smak zostanie z tobą na długo.

Więcej przepisów na szybki obiad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Bywają dni, kiedy nie mamy czasu albo chęci na długie gotowanie. W takich sytuacjach z pomocą przyjdzie pomysł na szybki obiad, czyli polecana przez nas z całego serca zupę krem z brokułów z dodatkiem sera feta. Taka zupa jest pyszna, sycąca i na długo dodaje energii. Zapraszamy do prostego przepisu na szybki obiad.

Szpinak z jajemJak przygotować śniadanie po ukraińsku? Przepisy, które dobrze znamy

Zupa krem z brokułów - szybki obiad dla całej rodziny

Składniki:

  • 1 duży brokuł
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchewka
  • biała część pora
  • masło
  • 1,5 l lekkiego bulionu lub rosołu
  • śmietana 18 proc.T
  • 100 g sera feta półtłustego
  • sól, pieprz, czosnek ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie (opcjonalnie)

Zupa krem z brokułów - jak ją zrobić?

  1. Przygotuj garnek i rozpuść w nim porządną łyżkę masła. Dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj ją, aż się zeszkli. Pora pokrój w krążki i dodaj do cebuli.
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie dodaj do zeszklonej cebuli oraz pora i zamieszaj całość. Kiedy całość się podsmaży, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażaj jeszcze przez 3-4 minuty.
  3. W rondelku zagotuj bulion i wlej do garnka z podsmażonymi warzywami. Dodaj 3 kulki ziela angielskiego oraz 2-3 listki laurowe. Gotuj całość, aż ziemniaki będą miękkie.
  4. Brokuła podziel na różyczki i dodaj do gotującej się zupy. Dodaj sól, pieprz oraz czosnek ziołowy i gotuj. Ser feta pokrój w kostkę i dodaj do zupy. 
  5. Kiedy brokuł będzie miękki, a ser feta się rozpuści, dodaj zahartowaną śmietankę (2 duże łyżki). Gotuj jeszcze chwilkę na średnim ogniu, następnie za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładki krem. Gorącą zupę krem z brokułów podawaj z grzankami lub ulubionymi nasionami - polecam pestki dyni.

Jajka po wiedeńsku, przepisJajka po wiedeńsku - przepis. Trzy kroki do przygotowania perfekcyjnych jajek

Przygotowanie takiego obiadu zajmuje kilka chwil. Idealnie sprawdzi się dla zabieganych lub miłośników zielonych warzyw. Taka zupa doda energii każdemu, kto jej spróbuje. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: