Ciasto na gofry belgijskie - sposób na przekąskę zarówno na słodko, jak i wytrawnie

Szukacie przepisu na ciasto na gofry? Jeśli tak, to mamy dla was propozycję nie do odrzucenia - ciasto na gofry belgijskie - to wyjątkowo pyszna wersja tego smakołyku!

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Macie ochotę na gofry, ale tradycyjne się wam nieco znudziły? Proponujemy nieco inne ciasto na gofry - belgijskie (inaczej zwane brukselskimi). Są naprawdę pyszne i gorąco zachęcamy do wypróbowania przepisu!

Zobacz wideo Gofry z cukinii - zdrowa przekąska idealna na lato

Ciasto na gofry belgijskie - składniki 

Do belgijskich gofrów będziesz potrzebować:

  • drożdże - 3 g suchych lub 6 g świeżych,
  • letnie mleko 3,2 proc. - 210 ml,
  • jajka - 2 sztuki,
  • mąka pszenna - 270 g,
  • masło - 90 g,
  • woda gazowana - 180 ml,
  • aromat lub pasta waniliowa - 1 łyżeczka,
  • cukier - 1 łyżka,
  • sól - szczypta.

Ciasto na gofry belgijskie - przygotowanie

Przygotowanie ciasta na gofry belgijskie wygląda następująco:

  1. Weź jajka i oddziel żółtka od białek;
  2. Wymieszaj wodę gazowaną, mleko (letnie), wanilię, żółtka, cukier i sól;
  3. Roztop i nieco wystudź masło;
  4. Dodaj mąkę wymieszaną z drożdżami (suchymi, świeże rozrób z letnim mlekiem) i masłem do reszty i wymieszaj na gładką masę;
  5. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na kwadrans;
  6. Białka jaj ubij na sztywną pianę i wymieszaj z ciastem, ponownie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 - 30 minut, do momentu aż ciasto będzie mieć pęcherzyki powietrza;
  7. Gotowe ciasto wlewaj na gofrownicę i piecz na złoty kolor.
    Możesz podać z dodatkami - listę z ich propozycjami znajdziesz poniżej.

Ciasto na gofry belgijskie - dodatki

Oto co możesz dodać do gotowych gofrów:

  • świeże owoce - truskawki, maliny, jagody etc.,
  • dżemy, konfitury i powidła,
  • masło orzechowe,
  • krem czekoladowy,
  • miód,
  • bitą śmietanę, 
  • cukier puder,
  • twarożki,
  • gęste jogurty i serki,
  • sosy i syropy - klonowy, owocowe etc.,
  • frużeliny - owoce w żelowej masie.

Jeśli chcecie zjeść gofry w wersji „na słono" świetnie komponują się z wędlinami, rybami czy serami np. pleśniowymi. Jak kto lubi! Decydując się na posiłek w formie wytrawnej - zrezygnuj z dodatku cukru do ciasta. Wtedy gofry wyjdą niesłodkie. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.