Kokosanki - przepis na kruche ciasteczka oprószone kawałkiem nieba. Przygotujesz je w 15 minut

Kokosanki - przepis na ciasteczka z wiórków kokosowych, to najchętniej przygotowywane słodkie danie na szybko. Błyskawicznie się je robi, a do tego mają krótki i prosty skład. Do ich wykonania potrzebujemy jedynie z wiórków kokosowych, cukru i białek. Oznacza to, że prawdopodobnie wszystkie składniki czekają w twojej kuchni.

Kokosanki to niezwykle łatwe i proste w składzie ciastka dla każdego, więc warto je szykować razem z dziećmi. Mamy przepis bez dodatku mąki, mleka i masła. Są więc idealne dla osób na diecie bezmlecznej i bezglutenowej. Takie domowe kokosanki to też najlepszy sposób na wykorzystanie białek, które zalegają w lodówce po cieście drożdżowym

Zobacz wideo Malinowe kokosanki - szybki przepis na "niebo w gębie"

Więcej przepisów na szybkie i smaczne potrawy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kokosanki przepis na błyskawiczne ciasteczka. Będą gotowe w 15 minut

Kiedy wszystkie cukiernie zamknięte, a nas naszła ochotę na jakiś zdrowy, ale smaczny deser - z pomocą przychodzą kokosanki, przepis na błyskawiczne ciasteczka.

Co kupić? Potrzebujemy tylko trzech podstawowych składników oraz aromatu.

  • 4 białka średnich jajek - około 0,5 szklanki białek
  • 3 szklanki drobnych wiórków kokosowych - 300 g
  • trochę ponad pół szklanki drobnego cukru - około 150 g
  • kilka kropel olejku migdałowego lub waniliowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić w garnku. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Białka ubić na sztywną pianę. Kolejno, dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.
  3. Ubite białka wmieszać delikatnie łyżką do zimnego kokosu. (Masa jest dość gęsta).
  4. Wykładać łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między ciasteczkami. Można delikatnie uformować masę palcami, aby kokosanki były w miarę okrągłe, ale nie przyklepywać z góry. Ładne wyjdą, jeśli będą poszarpane.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15 min na złoty kolor w temperaturze 180°C.
  6. Dla tych, którym mało słodyczy - ciastka można oblać roztopioną czekoladą

Te szybkie do przygotowania ciasteczka na białkach z wiórkami kokosowymi są z zewnątrz chrupiące, szczególnie zaraz po upieczeniu, a w środku miękkie. W szczelnie zamkniętych pojemniku utrzymują świeżość przez parę dni. Kokosanki, przepis na kruche ciasteczka na długo zagości w niejednej kuchni.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.