Więcej przydatnych porad znajdziesz na naszej stronie głównej
Gdy pieczemy domowe ciasto, chcemy zwykle by nie tylko doskonale smakowało, ale także pięknie wyglądało. To szczególnie ważne przy przygotowywaniu tortów czy ciast na spotkania z bliskimi. W końcu jeśli wypiek rozpadnie się podczas wyjmowania z blachy, to mamy małą katastrofę... Jak wyjąć ciasto z formy, żeby się nie rozpadło? Podpowiadamy!
Na pewno wiecie, że dobre natłuszczenie blachy to już połowa sukcesu. Zwykle rozsmarowuje się po prostu masło lub margarynę wewnątrz formy do pieczenia, a następnie środek wysypuje bułką tartą. Blachę można też wyłożyć papierem do pieczenia, ale jego także warto natłuścić. Warto też pamiętać, że ciasta nie należy wyjmować z blachy od razu po upieczeniu, ale gdy trochę wystygnie.
Trik, który ułatwi wyjmowanie ciasta z blachy jest bardzo prosty. Od razu po upieczeniu należy wyjąć formę z piekarnika i ustawić ją na mokrej ściereczce. Czekamy kilka chwil, ciasto spokojnie stygnie, a potem bardzo łatwo wychodzi z blachy. W razie potrzeby można sobie pomóc nożem - podważyć brzegi ciasta.
Blachę z ciastem można także delikatnie zanurzyć w ciepłej wodzie (na wysokości około 1-2 cm, uwaga, by woda nie wlała się do środka!).
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.