Więcej ciekawych artykułów na temat przechowywania produktów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Aby suche produkty takie jak mąka, ryż, kasza czy makaron nie zepsuły się, należy zadbać o ich odpowiednie przechowywanie. Odpowiednie sortowanie i trzymanie produktów pozwala też zapobiec zalęganiu się moli spożywczych. Zastanawiasz się więc, jakie pojemniki i opakowania wybrać, aby ułatwić organizację miejsca w kuchennych szafkach oraz by produkty sypkie zachowały swoje właściwości, smak i zapach? Podpowiadamy.
Przeglądając produkty spożywcze, które znajdują się w kuchennych szafkach i szufladach, możemy zauważyć, że większość z nich to tzw. rzeczy sypkie. Zazwyczaj to cała masa otwartych już opakowań, torebek i kartoników, z których często dany produkt się wysypuje. Co gorsza, po pewnym czasie produkty mogą tracić swoje walory smakowe i odżywcze lub, co gorsze - zalegną się w nich mole. Podpowiadamy, co zrobić, by uniknąć bałaganu i jednocześnie zadbać o odpowiednie przechowanie.
Do przechowywania sypkich produktów świetnie sprawdzą się szklane słoje, metalowe puszki i plastikowe opakowania o różnych kształtach i rozmiarach. Ważne, by każde naczynie było podpisane datą przydatności danego produktu.
Odpowiednie pojemniki to jednak dopiero początek. Jedną z najważniejszych zasad przechowywania produktów sypkich jest trzymanie ich w suchych, chłodnych i zaciemnionych miejscach. Najlepsza temperatura to około 8-10 stopni Celsjusza. W takich warunkach żywność będzie świeża przez długi okres i zabezpieczona przed zawilgoceniem i pojawieniem się szkodników.
Kolejną ważną zasadą jest schowanie pojemników z sypkimi produktami do szafek i szuflad - należy unikać przetrzymywania ich bezpośrednio na blacie kuchennym czy otwartych półkach. Nadmierne nasłonecznienie wpływa nie tylko na utratę koloru czy smaku, ale także na stratę cennych składników odżywczych.
Dobrze przechowywaną mąkę możemy bezpiecznie używać nawet do 6 miesięcy. Ważne, by przełożyć ją do suchego pojemnika - najlepiej sprawdzi się szklany słój. Mąka nie lubi wilgoci i wysokich temperatur, która zwiększa ryzyko rozwoju drobnoustrojów. Dobrym rozwiązaniem będzie odstawienie w ciemne i chłodne miejsce.
Podobnie jak mąka kasza, ryż i makaron również powinny być przechowane w suchym i chłodnym miejscu. Przesyp makaron do pojemnika. Jeśli kasza i ryż są w woreczkach, zadbaj by dodatkowo je zabezpieczyć przed wilgocią, np. wkładając do plastikowego pojemnika. Pozostawione w papierowych opakowaniach produkty warto zamknąć plastikowym klipsem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.