Przepis na biszkopt idealny do tortów. Wychodzi puszysty i nie opada

Bez idealnego biszkoptu nie ma idealnego tortu. Przepis na biszkopt wydaje się prosty, ale ileż razy popsuł nam humor, przypalając się lub opadając? Zapomnij o problemach z biszkoptem - dzięki temu przepisowi biszkopt będzie idealny, puszysty i nie ma opcji, żeby opadł. Tylko pamiętaj, by go rzucić o podłogę.

Więcej przepisów na domowe wypieki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Miłośnicy domowych wypieków wiedzą, że biszkopt bywa kapryśny i często lubi popsuć zabawę z robienia tortów lub innych wypieków. Jeśli lubisz samodzielnie piec torty, koniecznie poznaj nasz przepis na idealny biszkopt, który zawsze się udaje, nie pęka ani nie opada. Najważniejsze są jajka - koniecznie z pewnego źródła, idealne są jajka wiejskie, które mają mniej kleiste białko.

Biszkopt - przepis, który zawsze wychodzi idealnie

Przed przystąpieniem do pieczenia, zadbaj o jedną, bardzo ważną rzecz - jajka koniecznie muszą być w temperaturze pokojowej. Zimne jajka to gwarancja klęski, a my przecież chcemy idealnego biszkoptu.

Przygotuj następujące składniki:

  • 5 większych jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej typu 450 (tzw. tortowej)
  • 3/4 szklanki cukru do wypieków
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • opcjonalnie łyżeczka proszku do pieczenia

Idealny biszkopt - jak go zrobić?

  1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli lub soku z cytryny. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Miksuj całość na średnich obrotach miksera, aż masa będzie gładka i błyszcząca.
  2. Do miseczki przesiej mąkę. Dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Następnie stopniowo wsypuj suche składniki do ubitych białek i całość delikatnie mieszaj łyżką lub szpatułką, by piana nie opadła.
  3. Kiedy składniki połączą się w jednolitą masę, dodaj olej. Gotowe ciasto na biszkopt przelej do formy o średnicy 24 cm. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni, Biszkopt piecz przez ok. 35 minut z funkcją grzania góra-dół. 
  4. Teraz czas na moją ulubiona część przepisu na biszkopt, czyli upuszczanie. Wyjmij upieczony biszkopt z piekarnika i upuść go na podłogę lub blat z wysokości ok. 30 cm. Teraz już tylko czekaj, aż biszkopt ostygnie i przekrój go w poprzek na blaty.

Ten przepis na biszkopt nie może się nie udać. Jeśli chcesz zacząć swoją przygodę z domowymi tortami, warto zapamiętać ten przepis, wtedy nic nie zepsuje ci humoru podczas domowych wypieków. Smacznego i powodzenia!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.