Początkowo soliankę przyrządzano na wywarze rybnym bez dodatków. Z biegiem czasu zaczęto dodawać do niego różne składniki, w wyniku czego smak zupy się wyostrzał. Aromat dania wzmacniano także dzięki dodaniu do wywaru kwasu chlebowego, wody po kiszeniu ogórków, a także cytryny, oliwek lub kaparów. Solianka Magdy Gessler, serwowana jest z odrobiną gęstej śmietany i plasterkiem cytryny oraz posypana natką pietruszki.
Więcej przepisów na lubiane słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Solianka – przepis oryginalny na zupę dla biedoty?
Solianka to zupa chłopska, złożona z tego, co jest pod ręką. Zasmakowali się w niej ukraińscy chłopi, kiedy po powrocie z pracy na roli – ich kobiety przyrządzały aromatyczny wywar z tego, co znalazły w spiżarni. Było mięso, była ryba, były grzyby, była także śmietana. Bo jak wiemy - w Ukrainie - prawie do każdej zupy dodawana jest śmietana.
Koniecznie dodaje się także dużo przypraw, zwłaszcza pieprzu, pietruszki i kopru, zazwyczaj też kapustę. Główny składnik zupy powinien być złożony z kilku odmian, a więc w oryginalnym przepisie na zupę soliankę stosuje się kilka gatunków mięs (obsmażonych, gotowanych, wędzonych) i wędlin (przeważnie parówki) oraz słoninę.
Magda Gessler i jej solianka. Zupa rosyjska czy ukraińska? A może białoruska?
Solianka to zupa, która znana jest w Ukrainie, Rosji, czy Białorusi, a także Polsce – jednak jej pochodzenie ściśle związane jest z chłopską tradycją z odległych stepów Ukrainy. Dziś ta zupa – pod różnymi nazwami, bryluje na stołach w najlepszych europejskich restauracjach. I Magda Gessler ma swój przepis. Solianka, przepis oryginalny według wskazówek polskiej restauratorki jest równie aromatyczna i smaczna, co ta podawana w XIX wieku na ukraińskich stołach.
Solianka - oryginalny przepis na najlepszą zupę z resztek
Jak przyrządzić pyszną zupę według przepisu Magdy Gessler? Podpowiadamy, jakich składników potrzebujesz do oryginalnego przepisu na soliankę.
Składniki:
PRZYGOTOWANIE
Solianka – oryginalny przepis jest taki, że musi ona być kwaśna i słona zarazem. Taki smak można uzyskać dolewając więcej lub mniej zalewy z ogórków. Soliankę podawać z kleksem śmietany, posypaną natką pietruszki lub koperkiem. Nieodłącznym dodatkiem do solianki jest świeży chleb ze śmietankowym masłem, zagryzany ogórkiem kiszonym.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina