Solianka przepis oryginalny wg starodawnej receptury Magdy Gessler. Tak kiedyś jedli ukraińscy chłopi

Solianka to tradycyjne danie kuchni ukraińskiej - gęsta zupa, ugotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym wywarze z dodatkiem aromatycznych przypraw ziołowych. Do jej przyrządzenia potrzebujesz tylko kilku ogólnodostępnych składników. W sieci krąży wiele recept na tę zupę. My dziś przygotowaliśmy dla was ten prawdziwy, tradycyjny od samej Magdy Gessler.

Początkowo soliankę przyrządzano na wywarze rybnym bez dodatków. Z biegiem czasu zaczęto dodawać do niego różne składniki, w wyniku czego smak zupy się wyostrzał. Aromat dania wzmacniano także dzięki dodaniu do wywaru kwasu chlebowego, wody po kiszeniu ogórków, a także cytryny, oliwek lub kaparów. Solianka Magdy Gessler, serwowana jest z odrobiną gęstej śmietany i plasterkiem cytryny oraz posypana natką pietruszki.

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Więcej przepisów na lubiane słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Solianka – przepis oryginalny na zupę dla biedoty?

Solianka to zupa chłopska, złożona z tego, co jest pod ręką. Zasmakowali się w niej ukraińscy chłopi, kiedy po powrocie z pracy na roli – ich kobiety przyrządzały aromatyczny wywar z tego, co znalazły w spiżarni. Było mięso, była ryba, były grzyby, była także śmietana. Bo jak wiemy - w Ukrainie - prawie do każdej zupy dodawana jest śmietana.

Koniecznie dodaje się także dużo przypraw, zwłaszcza pieprzu, pietruszki i kopru, zazwyczaj też kapustę. Główny składnik zupy powinien być złożony z kilku odmian, a więc w oryginalnym przepisie na zupę soliankę stosuje się kilka gatunków mięs (obsmażonych, gotowanych, wędzonych) i wędlin (przeważnie parówki) oraz słoninę.

Magda Gessler i jej solianka. Zupa rosyjska czy ukraińska? A może białoruska?

Solianka to zupa, która znana jest w Ukrainie, Rosji, czy Białorusi, a także Polsce – jednak jej pochodzenie ściśle związane jest z chłopską tradycją z odległych stepów Ukrainy. Dziś ta zupa – pod różnymi nazwami, bryluje na stołach w najlepszych europejskich restauracjach. I Magda Gessler ma swój przepis. Solianka, przepis oryginalny według wskazówek polskiej restauratorki jest równie aromatyczna i smaczna, co ta podawana w XIX wieku na ukraińskich stołach.

Solianka - oryginalny przepis na najlepszą zupę z resztek

Jak przyrządzić pyszną zupę według przepisu Magdy Gessler? Podpowiadamy, jakich składników potrzebujesz do oryginalnego przepisu na soliankę.

Składniki:

  • 30 dkg wołowiny
  • 30 dkg wieprzowej łopatki
  • 10 dkg kiełbasy
  • 10 dkg wędzonki
  • 2 duże marchewki
  • 1 spora cebula
  • 4 ząbki czosnki
  • 4 surowe pieczarki 
  • 1 duża pietruszka
  • pół średniej wielkości selera
  • średni por (zielona część warzywa)
  • 2 łyżki masła
  • 4 kiszone ogórki
  • szklanka zalewy z ogórków kiszonych
  • mały koncentrat pomidorowy
  • dwie łyżki: oliwek czarnych oraz zielonych, a także kaparów
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • pieprz i sól
  • cytryna
  • koperek i natka pietruszki
  • śmietana gęsta - do przybrania zupy

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie gatunki mięsa włożyć do 2.5 l wody, dodać warzywa oraz liście laurowe i ziele angielski. Gotować około 3 godzin tak, by mięso odchodziło od kości.
  2. Mięso wyjąć z wywaru. Oddzielić od kości i pokroić w paski. Wrzucić do wywaru i postawić na minimalnym ogniu.
  3. Posiekaną cebulę podsmażyć z czosnkiem na maśle. Dodać koncentrat pomidorowy i przesmażyć. Dolać do wywaru z mięsem.
  4. Podsmażyć kiełbasę i wędzonkę na patelni. Przełożyć do zupy. Podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Przełożyć do zupy. 
  5. Ogórki zetrzeć na grubej tarce. Podsmażyć na patelni, na której smażyła się kiełbasa. Odparować wodę. Dodać do zupy.
  6. Następnie do zupy dolać zalewę z ogórków kiszonych, dodać oliwki oraz kapary. Dodać pieprz i plasterki cytryny.

Solianka – oryginalny przepis jest taki, że musi ona być kwaśna i słona zarazem. Taki smak można uzyskać dolewając więcej lub mniej zalewy z ogórków. Soliankę podawać z kleksem śmietany, posypaną natką pietruszki lub koperkiem. Nieodłącznym dodatkiem do solianki jest świeży chleb ze śmietankowym masłem, zagryzany ogórkiem kiszonym. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Więcej o: