Żurek - przepis idealny na Wielkanoc. Ewa Wachowicz dodaje nietypowy składnik

Wielkanocny stół bez aromatycznego żurku jest niekompletny. Przepis na żurek jest bardzo prosty, jednak Ewa Wachowicz dodaje jeden składnik, który nie jest oczywisty, gdy mowa o tym daniu. Bo jak to, żurek z twarogiem? Tak! Spróbuj i przekonaj się, jak świetnie smakuje żurek benedyktyński.

Więcej wielkanocnych inspiracji kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jedną z najpyszniejszych polskich zup jest żurek. Aromatyczny, kwaśny i pachnący majerankiem i czosnkiem - bez takiego żurku nie wyobrażamy sobie Wielkanocy. Dziś mamy dla was przepis na żurek z kiełbasą, hartowaną śmietanką oraz twarogiem - ten dodatek poleca nasza ulubiona miss, Ewa Wachowicz. 

naleśnikiProste przepisy na śniadanie. Kolorowe, szybkie i sycące alternatywy klasyki

Żurek - przepis:

Potrzebne składniki:

  • 500 g surowej białej kiełbasy
  • 300-400 g wędzonki (polecam żeberka wieprzowe)
  • włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 większa cebula)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 500 ml żuru z butelki
  • śmietana 18 proc.
  • 200 g twarogu
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek

Żurek - jak go wykonać?

  1. Wędzonkę pokrój na mniejsze kawałki i zalej zimną wodą. Wstaw na gaz i zagotuj. Zbierz powstałe szumowiny i dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe. 
  2. Warzywa obierz i pokrój na kawałki. Cebulę opal nad palnikiem i dodaj wszystko do zupy. Na tym etapie dodaj także białą kiełbasę oraz posiekany czosnek. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz słuszną ilością majeranku. Gotuj na niewielkim ogniu przez ok. godzinę, aż warzywa będą miękkie.
  3. Po upływie godziny wyjmij z wywaru warzywa (możesz je wykorzystać do sałatki jarzynowej) oraz ugotowaną białą kiełbasę. Usuń osłonkę z kiełbasy i pokrój ją na kawałki i ponownie wrzuć do zupy.
  4. Butelkę z żurkiem porządnie wstrząśnij i wlej do zupy ok. 200 ml. Sprawdź, czy poziom kwaśności ci odpowiada, w razie potrzeby, wlej więcej. Całość zagotuj i dodaj zahartowaną śmietankę (ok. 5 łyżek). Gotuj jeszcze przez 5 minut.
  5. Twaróg pokrój w kostkę i połóż do talerzy. Zalej go gorącym żurkiem i ciesz się pysznym smakiem polskiej tradycji. 

Udka kurczaka pieczone ze śliwkamiPałeczki z kurczaka. Jak je przygotować i z czym podawać?

Brzmi to nietypowo, ale żurek z twarogiem jest nawet lepszy od żurku z jajkiem. Do tego kromka domowego chleba i nic więcej do szczęścia nie potrzeba. Nie czekaj do Wielkanocy, zrób pyszny żurek już dziś. Smacznego i miłego gotowania!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Więcej o: