Więcej sprawdzonych przepisów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Nasze babcie od wieków przyrządzały domowe przetwory, w ten sposób przygotowywały zapasy na zimę. Zamykały w słoikach smaki lata - słodkie owocowe dżemy, leśne grzyby i sezonowe warzywa. Domowe przetwory zawsze będą lepszym wyborem od tych ze sklepu - mają smak prawdziwych owoców i prosty skład, wolny od sztucznych dodatków i konserwantów. Samodzielnie możemy wybrać najlepsze składniki i kontrolować dodany cukier czy przyprawy. Przygotowaliśmy kilka sprawdzonych i łatwych przepisów, dzięki którym przygotujesz pyszne domowe przetwory.
Więcej ciekawych przepisów na przetwory znajdziesz w naszym artykule: Jak wyposażyć domową spiżarnię? Jakie produkty powinny się tam znaleźć? Wyjaśniamy
Świetnym sposobem na wykorzystanie owoców sezonowych jest zrobienie domowych przetworów. Słodkie dżemy i soki przygotujemy z takich owoców jak truskawki, porzeczki, czereśnie lub agrest. Najlepsze powidła wyjdą ze śliwek. W łatwy i szybki sposób wzbogacimy naszą spiżarnię o słodkie i zdrowe przetwory.
Bardzo ważną rzeczą jest odpowiednie przygotowanie kuchni. Dobrze zagospodarowana przestrzeń ułatwi nam pracę. Nie możemy zapomnieć o przydatnych gadżetach. Drewniane akcesoria kuchenne i odpowiednio dobrane szklane słoiki są podstawowymi elementami. Świetnie sprawdzą się słoiki z uszczelkami, które doskonale chronią potrawy i zamykają się szybko i szczelnie.
Szukasz pomysłów na pyszne przetwory domowe? Oto nasze propozycje.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do garnka wkładamy wydrylowane i oczyszczone śliwki - wcześniej kroimy je na ćwiartki. Dodajemy cukier, cynamon i goździki. Smażymy pod przykryciem przez godzinę.
Przez kolejne pół godziny smażymy bez przykrycia. Mieszamy co jakiś czas. Ważne by owoce były pozbawione płynu - konsystencja dodatkowo zgęstnieje po ostygnięciu.
Gotowe powidła przekładamy do czystych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy (w gorącym piekarniku lub gotują w garnku z wodą przez ok. 20 minut). Studzimy, stawiając słoiki do góry dnem.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Umyte pomidory parzymy i usuwamy skórkę. Tak przygotowane pomidory kroimy w kostkę i przekładamy do dużego garnka. Doprawiamy solą i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 minut. Co jakiś czas mieszamy, uważając, by nie rozwalić pomidorów.
Przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pasteryzujemy - słoiki wkładamy do garnka, zalewamy wodą o temperaturze pokojowej i gotujemy około 30 minut od zagotowania. Wyjmujemy z garnka i studzimy odwrócone do góry dnem.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania zalewy. Do garnka nalewamy 2 litry wody, dodajemy sól i cukier, podgrzewamy, by kryształki rozpuściły się. Do zalewy dodajemy czosnek, koperek i chrzan. Marchew obieramy i kroimy w krążki.
Umytego i podzielonego na różyczki kalafiora razem z marchewką wkładamy do słoików i zlewamy zalewą. Słoiki odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 5 dni. Po tym czasie kalafior jest gotowy.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.