• Link został skopiowany

Jak zrobić przetwory domowe, które smakują jak u babci? To dobry moment na uzupełnienie spiżarni

Przetwory to skarb każdej domowej spiżarni - dżemy, powidła i konfitury to idealne dodatki do pieczywa, deserów i ciast. Z kolei przetwory warzywne takie jak ogórki kiszone, grzybki w occie czy domowe sosy pomidorowe idealnie sprawdzają się jako przystawki i dodatki do dań. Sprawdź jak przygotować domowe przetwory by smakowy jak te od babci.
Domowe przetwory
Pixabay

Więcej sprawdzonych przepisów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Nasze babcie od wieków przyrządzały domowe przetwory, w ten sposób przygotowywały zapasy na zimę. Zamykały w słoikach smaki lata - słodkie owocowe dżemy, leśne grzyby i sezonowe warzywa. Domowe przetwory zawsze będą lepszym wyborem od tych ze sklepu - mają smak prawdziwych owoców i prosty skład, wolny od sztucznych dodatków i konserwantów. Samodzielnie możemy wybrać najlepsze składniki i kontrolować dodany cukier czy przyprawy. Przygotowaliśmy kilka sprawdzonych i łatwych przepisów, dzięki którym przygotujesz pyszne domowe przetwory.

Więcej ciekawych przepisów na przetwory znajdziesz w naszym artykule: Jak wyposażyć domową spiżarnię? Jakie produkty powinny się tam znaleźć? Wyjaśniamy

Domowe przetwory pełne słodkości - dżemy, soki i powidła

Świetnym sposobem na wykorzystanie owoców sezonowych jest zrobienie domowych przetworów. Słodkie dżemy i soki przygotujemy z takich owoców jak truskawki, porzeczki, czereśnie lub agrest. Najlepsze powidła wyjdą ze śliwek. W łatwy i szybki sposób wzbogacimy naszą spiżarnię o słodkie i zdrowe przetwory.

Od czego zacząć w przygotowaniu domowych przetworów? 

Bardzo ważną rzeczą jest odpowiednie przygotowanie kuchni. Dobrze zagospodarowana przestrzeń ułatwi nam pracę. Nie możemy zapomnieć o przydatnych gadżetach. Drewniane akcesoria kuchenne i odpowiednio dobrane szklane słoiki są podstawowymi elementami. Świetnie sprawdzą się słoiki z uszczelkami, które doskonale chronią potrawy i zamykają się szybko i szczelnie.

Zobacz wideo Sezon w pełni. Jak pasteryzować przetwory?

Przepisy na domowe przetwory jak u babci

Szukasz pomysłów na pyszne przetwory domowe? Oto nasze propozycje.

Pyszne powidła śliwkowe

Składniki:

  • 20 sztuk śliwek węgierek
  • 2 łyżki brązowego cukru - można pominąć
  • 4 goździki 
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Do garnka wkładamy wydrylowane i oczyszczone śliwki - wcześniej kroimy je na ćwiartki. Dodajemy cukier, cynamon i goździki. Smażymy pod przykryciem przez godzinę.

Przez kolejne pół godziny smażymy bez przykrycia. Mieszamy co jakiś czas. Ważne by owoce były pozbawione płynu - konsystencja dodatkowo zgęstnieje po ostygnięciu.

Gotowe powidła przekładamy do czystych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy (w gorącym piekarniku lub gotują w garnku z wodą przez ok. 20 minut). Studzimy, stawiając słoiki do góry dnem.

Domowe pomidory krojone - jak z puszki

Składniki:

  • 10 kg pomidorów
  • 10 łyżeczek soli kamiennej

Sposób przygotowania:

Umyte pomidory parzymy i usuwamy skórkę. Tak przygotowane pomidory kroimy w kostkę i przekładamy do dużego garnka. Doprawiamy solą i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 minut. Co jakiś czas mieszamy, uważając, by nie rozwalić pomidorów.

Przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pasteryzujemy - słoiki wkładamy do garnka, zalewamy wodą o temperaturze pokojowej i gotujemy około 30 minut od zagotowania. Wyjmujemy z garnka i studzimy odwrócone do góry dnem. 

Kiszony kalafior

Składniki:

  • główka kalafiora
  • 3 małe marchewki
  • 3 łyżki cukru
  • sól
  • kilka ząbków czosnku
  • 50 g chrzanu
  • pęczek zielonego kopru

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania zalewy. Do garnka nalewamy 2 litry wody, dodajemy sól i cukier, podgrzewamy, by kryształki rozpuściły się. Do zalewy dodajemy czosnek, koperek i chrzan. Marchew obieramy i kroimy w krążki.

Umytego i podzielonego na różyczki kalafiora razem z marchewką wkładamy do słoików i zlewamy zalewą. Słoiki odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 5 dni. Po tym czasie kalafior jest gotowy.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: