Od dawna zastanawiasz się jak w domowych warunkach przygotować pizzę jak z najlepszej włoskiej trattorii? W czym tkwi sekret? Coraz trudniej znaleźć na mieście pizzę, która byłaby równie dobra, jak ta przygotowywana w domu. Tutaj sami możemy decydować o grubości ciasta i dodatkach. Sekretem tego włoskiego przysmaku jest najlepszy przepis na pizzę, który zamieszczamy poniżej. Co więcej - wcale nie trzeba być wprawnym kucharzem, żeby poradzić sobie ze stworzeniem tego dania.
Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przepis na pizzę, która uda się za każdym razem
CIASTO
SOS
DODATKI
Przygotowanie ciasta według naszych wskazówek zajmie ci nie więcej niż 15 minut. Zacznij od przesiania mąki i podgrzania mleka. Do kubka pokrusz drożdże, dodaj cukier, łyżkę mąki i ciepłe mleko. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto przykryj ściereczką, pozostaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 230°C z funkcją termoobiegu.
Wyrośnięte ciasto wyrób jeszcze raz, następnie podziel na 2 równe części. Każdą część rozciągnij na kształt koła średnicy 30-35 cm (można to zrobić ręcznie lub za pomocą wałka).
W niewielkim rondelku rozgrzej oliwę, następnie lekko podsmaż drobno posiekany czosnek. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i oregano. Gotuj na małym ogniu ok. 8 minut. Na koniec zmiksuj sos blenderem. Spody posmaruj sosem, pozostawiając czyste brzegi. Następnie posyp po całej powierzchni porwanym serem mozzarella.
Pizzę piecz 5-8 minut, aż rant ciasta mocno się zarumieni. Po wyjęciu z pieca połóż plasterki szynki dojrzewającej, połówki pomidorków, posyp liśćmi rukoli.
Kluczowy element w przygotowaniu włoskiego przysmaku
Niezwykle istotny w przygotowywaniu pizzy jest oczywiście dobry przepis pizzę. Nie mniej istotne są dobre jakości składniki i bardzo wiele osób tym właśnie kwestiom poświęca całą swoją uwagę. Jednak bardzo istotnym, być może kluczowym elementem jest temperatura i sposób pieczenia. Pizzę pieczemy w najwyższej temperaturze (zwykle jest to 230°C). Tak wysokie temperatury wynikają z tego, że pizzę powinno się piec bardzo szybko, góra kilka minut. Dłuższe pieczenia w niższej temperaturze wysusza ciasto i pozbawia składniki smaku.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.