Ciasto pijak - pyszny, warstwowy wypiek w sam raz na weekend. Sekret smaku tkwi w jednym składniku

Ciasto pijak to pyszny, warstwowy wypiek w sam raz na przyjacielskie posiadówki, jak i rodzinne spotkania. Jest obłędny w smaku, a pokochają go wielbiciele słodkości. Choć przygotowanie nieco zajmuje - zdecydowanie warto poświęcić mu chwilę.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków

Na różnego typu uroczystościach, jak i przyjacielskich domówkach, często serwuje się alkohol. A czemu by nie zrobić ciasta z zawartością procentów? Idealnie na wszelkie przyjęcia nada się ciasto pijak - słodki, alkoholowy wypiek, który smakuje obłędnie

Ciasto pijak - składniki

Do ciasta pijaka będą potrzebne następujące składniki - jest tego sporo, ale właśnie w tym tkwi sekret tego przepisu.

Składniki na biszkopt:

  • jajka - 4 sztuki,
  • mąka pszenna - 80 g,
  • mąka (skrobia) ziemniaczana - 80 g,
  • cukier - 100 g,
  • woda - 2 łyżki.

Składniki na ciasto makowo - kokosowe:

  • białka jaj - 6 sztuk,
  • cukier - 110 g,
  • wiórki kokosowe - 100 g,
  • 150 g suchego maku,
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka.

 Składniki na masę budyniową:

  • żółtka - 6 sztuk,
  • cukier - 110 g,
  • mąka pszenna - 25 g,
  • mąka (skrobia)  ziemniaczana - 25 g,
  • mleko - 375 ml,
  • masło - 250 g.

Składniki na poncz:

  • wódka - 100 ml,
  • woda - 150 ml,
  • sok z 1 cytryny,
  • cukier - 4 łyżki.

Składniki na polewę:

  •  masło - 100g,
  •  kakao - 50g,
  •  cukier puder - 110g,
  •  mleko - 4 łyżki.

Pozostałe składniki:

  • biszkopty okrągłe (ciastka) - 200 g,
  • powidła śliwkowe - 400 - 450 g.

Blok czekoladowyLista: ciasta i desery z PRL-u. Smaki dzieciństwa w słodkiej odsłonie

Ciasto pijak - przygotowanie krok po kroku

Nie ma, co ukrywać - ciasto pijak wymaga starannego przygotowania i jest czasochłonne. Ale naprawdę warto! Odwdzięczy się przepysznym smakiem i zawładnie każdym przyjęciem. 

Biszkopt:

  1. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę;
  2. Wciąż mieszając, stopniowo dodawaj cukier, potem żółtka, wodę i mąkę;
  3. Gotowe ciasto wlej do formy i piecz w temperaturze 180°C przez pół godziny;
  4. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.

Ciasto makowo - kokosowe:

  1. Ponownie ubij białka na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier;
  2. Ostrożnie dodaj mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia;
  3. Piecz w temperaturze 180°C przez pół godziny, po upieczeniu zostaw, aby ostygło.

Masa budyniowa:

  1. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę;
  2. Dodaj do tego oba rodzaje mąki oraz zagotowane mleko;
  3. Gotuj całość ciągle mieszając, do momentu aż zgęstnieje;
  4. Poczekaj aż ostygnie;
  5. Utrzyj masło na puszystą masę i dodawaj po łyżce ostudzoną masę budyniową i wymieszaj.
  6. Gotową masę odstaw na bok.

Poncz: Wymieszaj wódkę z sokiem z cytryny, wodą i cukrem.

Ciasto pijak - całość:

  1. Polej cały biszkopt ponczem;
  2. Nasączony biszkopt posmaruj powidłami śliwkowymi;
  3. Na warstwę powideł nałóż ciasto makowo - kokosowe;
  4. Na to wszystko nałóż krem budyniowy;
  5. Biszkopty (ciastka) nasącz ponczem i połóż na szczycie pijaka;
  6. Przygotuj polewę - wymieszaj masło, kakao, cukier puder i mleko, jednocześnie podgrzewając do momentu rozpuszczenia się składników. Nie gotuj!
  7. Gotową polewą polej ciasto, po czym włóż je na kilka godzin do lodówki, by stężało. Możesz udekorować je wiórkami kokosowymi, płatkami czekolady lub po prostu zostawić oblane czekoladą.

Smacznego!

Ciasto spod widelcaCiasto spod widelca

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: