Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziecie na naszej stronie głównej
Sernik z kajmakiem to ciekawa propozycja dla wszystkich wielbicieli domowych ciast. Trochę inny niż klasyczny serniczek, ale wzbogacony o smak składnika dobrze znanego w kuchni. Sprawdźcie, jak upiec pyszny sernik z z kajmakiem na herbatnikach.
Składniki:
Na spód:
Masa serowa:
Dodatkowo:
Herbatniki kruszymy na piasek, dodajemy do nich rozpuszczone masło. Wykładamy na okrągłą blachę do pieczenia i wyklejamy spód. Blachę wstawiamy na pół godziny do schłodzenia.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Wciąż mieszając, dodajemy jajka, mąkę, a następnie kajmak. W końcu do masy dokładamy ser - najlepiej robić to porcjami. Miksujemy, aż powstanie gładka, jednolita masa.
Blachę z herbatnikowym spodem wyjmujemy z lodówki, wylewamy masę serową. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez około 50-60 minut, a potem studzimy w piekarniku, by ciasto nie opadło.
Po wyjęciu z piekarnika smarujemy po wierzchu kajmakiem i posypujemy płatkami migdałów.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.