Sernik z kajmakiem na herbatnikach. Przepis na bajeczne ciasto

Jakie ciasto upiec na weekend? Sernik to zawsze dobry pomysł. Mamy dziś dla was przepis na pyszny sernik z kajmakiem pieczony na spodzie z herbatników. Sprawdźcie, jak go zrobić.

Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziecie na naszej stronie głównej

Sernik z kajmakiem to ciekawa propozycja dla wszystkich wielbicieli domowych ciast. Trochę inny niż klasyczny serniczek, ale wzbogacony o smak składnika dobrze znanego w kuchni. Sprawdźcie, jak upiec pyszny sernik z z kajmakiem na herbatnikach.

Sernik z kajmakiem na herbatnikach - przepis

Składniki:

Na spód:

  • 200 g herbatników pełnoziarnistych,
  • 100 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 500 g sera z wiaderka,
  • 250 g kajmaku,
  • 2 duże jajka,
  • 80 g cukru,
  • 50 g miękkiego masła,
  • 3 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 6 łyżek kajmaku,
  • płatki migdałów do posypania

Jak zrobić sernik z kajmakiem na herbatnikach?

Herbatniki kruszymy na piasek, dodajemy do nich rozpuszczone masło. Wykładamy na okrągłą blachę do pieczenia i wyklejamy spód. Blachę wstawiamy na pół godziny do schłodzenia.

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Wciąż mieszając, dodajemy jajka, mąkę, a następnie kajmak. W końcu do masy dokładamy ser - najlepiej robić to porcjami. Miksujemy, aż powstanie gładka, jednolita masa.

Zobacz wideo Przepis na przepyszny sernik japoński

Blachę z herbatnikowym spodem wyjmujemy z lodówki, wylewamy masę serową. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez około 50-60 minut, a potem studzimy w piekarniku, by ciasto nie opadło.

Po wyjęciu z piekarnika smarujemy po wierzchu kajmakiem i posypujemy płatkami migdałów.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: