Sos holenderski - przepis, który musisz poznać przed Wielkanocą. Wystarczą trzy składniki, które każdy ma w lodówce

Sos holenderski pasuje idealnie do jajek, wędlin i wspaniale podkreśla smak warzyw. Przepis na sos holenderski jest banalny i ciężko go zepsuć. Każdy miłośnik dobrego jedzenia powinien poznać tę recepturę, szczególnie przed Wielkanocą. Chcesz zaskoczyć wielkanocnych gości? Zapamiętaj ten prosty przepis - z pewnością świetnie podrasuje twoje smakołyki.

Więcej przepisów na dodatki do jajek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Sos holenderski jest nieodłącznym dodatkiem do jajek po benedyktyńsku czy grillowanych szparagów. Jednak świetnie pasuje także do jajek na twardo czy domowych wędlin. Kremowy, aksamitny sos to dobry kompan warzyw - potrafi zwykłe pieczone warzywa zamienić w danie rodem z restauracji. Jak zatem przygotować ten pyszny, jajeczny sos rodem z Francji? Zapraszamy do przepisu, który z pewnością należy do banalnych.

Sos holenderski - przepis:

Potrzebne składniki:

  • 100 g masła
  • 4 ciepłe żółtka
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Sos holenderski - sposób wykonania:

  1. Masło przełóż do rondelka i rozpuść je (uważaj jednak, żeby go nie zagotować - powinno być ciepłe, ale nie wrzące.
  2. Do miseczki przełóż żółtka i dodaj sok z cytryny (1 łyżka wystarczy) i za pomocą miksera ubij na puszystą pianę. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  3. Teraz stopniowo wlewaj rozpuszczone masło, cały czas miksując na średnich obrotach. Kiedy twój sos uzyska konsystencję majonezu, jest gotowy do podania.

Sos holenderski podawaj do przystawek na zimno, w szczególności jajek na twardo i wędlin, a także jako dodatek do śniadań - jako sos do kanapek lub jajek na ciepło. Polecam i smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.