Kluski lane - przepis na przysmak z dzieciństwa. Zrobisz je w 5 minut

Kluski lane to przysmak, który przywodzi na myśl beztroskie chwile dzieciństwa. Nic bowiem nie smakowało tak wspaniale, niż lane kluski na mleku po godzinach spędzonych na zabawie. Teraz bez problemu odtworzysz ten smak w swojej kuchni, musisz tylko zdecydować: wolisz kluski lane na mleku czy rosole?

Więcej przepisów na smaki z dziecięcych lat znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na lane kluski to chyba najprostsza receptura, jaka istnieje i zarazem dająca wiele możliwości serwowania. Kluski lane na mleku to niepowtarzalny smak dzieciństwa, lane kluski świetnie zastępują makaron w rosole i innych zupach. Ich przygotowanie zajmuje kilka minut, a powstają poprzez wlewanie ciasta do gotującego się mleka lub rosołu. Potem wystarczy tylko zamieszać i jeść ze smakiem. 

Lane kluski - przepis:

Potrzebne składniki:

  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 3 duże jajka
  • sól i pieprz
  • rosół lub mleko

Lane kluski - jak je zrobić?

  1. Oczywiście zacznij od zagrzania mleka lub zupy, w której chcesz kluseczki ugotować.
  2. Jajka w całości wbij do miseczki. Dodaj przyprawy oraz mąkę i zmiksuj całość na gładką, ale nie zbyt gęstą masę. Ważne, by ciasto nie miało grudek
  3. Teraz ostrożnie, cienką strużką wlewaj ciasto do gotującego się mleka lub zupy i zamieszaj. Gotuj przez 2 minuty i od razu podawaj.

Kluski lane możesz także przygotować na wodzie - tak przygotowane będą świetnym dodatkiem do sosów grzybowych lub gulaszu. 

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.