Sandacz - przepis na słodkowodną rybę. Postaw na obłędny dodatek, który podbija smak potrawy

Niemal każdą rybę uznaję się za zdrową - choć niektóre, jak tuńczyk, powinny być jedzone w rozsądnych ilościach. Większość jednak ma mnóstwo właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Nie inaczej jest z sandaczem. Przepis na danie z nim w roli głównej znajdziecie poniżej.

Więcej informacji i smakowitych przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Ryba z sosem tatarskim

Ryby można przygotowywać na różne sposoby: bardzo często je smażymy lub pieczemy, podajemy wraz z warzywami lub wykorzystujemy jako element innego dania. Są zdrowe i pożywne, dlatego też możemy zajadać się nimi niemalże bez ograniczeń. Jedną z bardziej popularnych, a zarazem przepysznych ryb jest sandacz. Przepis na nią może się wam spodobać. Sprawdźcie go sami! 

Sandacz - jakie ma właściwości?

Dlaczego warto jeść akurat tę rybę? Odpowiedź jest bardzo prosta. Sandacz to źródło wielu witamin i soli mineralnych. Znajdziemy w niej bardzo dużo składników odżywczych, które usprawniają funkcjonowanie organizmu.

Zawiera przede wszystkim witaminy B12 i D oraz selen. Zaledwie 100 g produktu pokrywa dobowe zapotrzebowanie na wcześniej wymienione składniki. Ryba zawiera niewielkie ilości tłuszczu, dlatego uznaje się ja za chudą - dlatego też świetnie sprawdzi się jako dietetyczne danie.

Przepis na sandacza z musem ziemniaczanym. Potrzebne składniki

Przed wami przepis na sandacza z musem ziemniaczano-porowym. Do stworzenia dania potrzebujecie:

  • 4 filety z sandacza,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • 4 małych ziemniaków,
  • 2 pory,
  • pół szklanki śmietany 18 proc.,
  • szklankę wody,
  • sól morską,
  • łyżkę masła,
  • łyżkę tymianku.

Sos do polania wykonacie z:

  • łyżeczki miodu,
  • 4 łyżek masła,
  • 3 łyżek wina porto,
  • 2 łyżek sosu sojowego.

Sandacz - przepis na smaczną rybę z wyjątkowymi dodatkami

  1. Sandacza w formie filetu oczyść, ponacinaj delikatnie i opłucz. Od razu dokładnie osusz i oprósz rybę solą. Posmarują ją roztopionym masłem. Możesz też przysypać ją ulubionymi przyprawami - doskonale sprawdzi się tymianek oraz rozmaryn.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Por dokładnie umyj - zostaw tylko białą i jasnozieloną część, bo ona będzie potrzebna do przygotowania dania. Pokrój ją na cienkie paski.
  3. Pory wrzuć do garnka z rozgrzanym masłem i smaż przez ok. 5 minut aż do zeszklenia. Po tym czasie przykryj garnek pokrywką i duś warzywa przez 3 minuty. 
  4. Dodaj ziemniaki i wymieszaj. Po 3 minutach wlej śmietanę i wodę. Dopraw całość solą.
  5. Gotuj do miękkości warzyw (około 15 minut po zagotowaniu). Nie zapomnij o mieszaniu od czasu do czasu, by warzywa nie przywarły do dna garnka.
  6. P ugotowaniu zblenduj por i ziemniaki na gładki mus.
  7. Sandacza upiecz w temperaturze 240 stopni Celsjusza w piekarniku. Skórka ryby powinna dotykać rozgrzanej blaszki. Po 7 minutach obróć rybę na drugą stronę i wstaw do piekarnika na kolejne 6 minut.

Jak zrobić sos? Roztop masło na patelni i dodaj wino. Gotuj całość na małym ogniu i po chwili dolej sos sojowy. Na samym końcu dołóż miód. Wszystko dokładnie wymieszaj. Kiedy płyn się zagotuje, zdejmij naczynie z ognia. Sosem polej rybę i podawaj ją w towarzystwie musu ziemniaczano-porowego. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.