Więcej informacji i smakowitych przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo
Ryba z sosem tatarskim
Ryby można przygotowywać na różne sposoby: bardzo często je smażymy lub pieczemy, podajemy wraz z warzywami lub wykorzystujemy jako element innego dania. Są zdrowe i pożywne, dlatego też możemy zajadać się nimi niemalże bez ograniczeń. Jedną z bardziej popularnych, a zarazem przepysznych ryb jest sandacz. Przepis na nią może się wam spodobać. Sprawdźcie go sami!
Sandacz - jakie ma właściwości?
Dlaczego warto jeść akurat tę rybę? Odpowiedź jest bardzo prosta. Sandacz to źródło wielu witamin i soli mineralnych. Znajdziemy w niej bardzo dużo składników odżywczych, które usprawniają funkcjonowanie organizmu.
Zawiera przede wszystkim witaminy B12 i D oraz selen. Zaledwie 100 g produktu pokrywa dobowe zapotrzebowanie na wcześniej wymienione składniki. Ryba zawiera niewielkie ilości tłuszczu, dlatego uznaje się ja za chudą - dlatego też świetnie sprawdzi się jako dietetyczne danie.
Domowa wegeta. Superprosty przepis - sprawdziłam na własnej skórze
Przepis na sandacza z musem ziemniaczanym. Potrzebne składniki
Przed wami przepis na sandacza z musem ziemniaczano-porowym. Do stworzenia dania potrzebujecie:
- 4 filety z sandacza,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- 4 małych ziemniaków,
- 2 pory,
- pół szklanki śmietany 18 proc.,
- szklankę wody,
- sól morską,
- łyżkę masła,
- łyżkę tymianku.
Sos do polania wykonacie z:
- łyżeczki miodu,
- 4 łyżek masła,
- 3 łyżek wina porto,
- 2 łyżek sosu sojowego.
Jak ugotować spaghetti? Garść praktycznych porad nie tylko dla początkujących
Sandacz - przepis na smaczną rybę z wyjątkowymi dodatkami
- Sandacza w formie filetu oczyść, ponacinaj delikatnie i opłucz. Od razu dokładnie osusz i oprósz rybę solą. Posmarują ją roztopionym masłem. Możesz też przysypać ją ulubionymi przyprawami - doskonale sprawdzi się tymianek oraz rozmaryn.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Por dokładnie umyj - zostaw tylko białą i jasnozieloną część, bo ona będzie potrzebna do przygotowania dania. Pokrój ją na cienkie paski.
- Pory wrzuć do garnka z rozgrzanym masłem i smaż przez ok. 5 minut aż do zeszklenia. Po tym czasie przykryj garnek pokrywką i duś warzywa przez 3 minuty.
- Dodaj ziemniaki i wymieszaj. Po 3 minutach wlej śmietanę i wodę. Dopraw całość solą.
- Gotuj do miękkości warzyw (około 15 minut po zagotowaniu). Nie zapomnij o mieszaniu od czasu do czasu, by warzywa nie przywarły do dna garnka.
- P ugotowaniu zblenduj por i ziemniaki na gładki mus.
- Sandacza upiecz w temperaturze 240 stopni Celsjusza w piekarniku. Skórka ryby powinna dotykać rozgrzanej blaszki. Po 7 minutach obróć rybę na drugą stronę i wstaw do piekarnika na kolejne 6 minut.
Jak zrobić sos? Roztop masło na patelni i dodaj wino. Gotuj całość na małym ogniu i po chwili dolej sos sojowy. Na samym końcu dołóż miód. Wszystko dokładnie wymieszaj. Kiedy płyn się zagotuje, zdejmij naczynie z ognia. Sosem polej rybę i podawaj ją w towarzystwie musu ziemniaczano-porowego.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc