Więcej informacji i smakowitych przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Ryby można przygotowywać na różne sposoby: bardzo często je smażymy lub pieczemy, podajemy wraz z warzywami lub wykorzystujemy jako element innego dania. Są zdrowe i pożywne, dlatego też możemy zajadać się nimi niemalże bez ograniczeń. Jedną z bardziej popularnych, a zarazem przepysznych ryb jest sandacz. Przepis na nią może się wam spodobać. Sprawdźcie go sami!
Sandacz - jakie ma właściwości?
Dlaczego warto jeść akurat tę rybę? Odpowiedź jest bardzo prosta. Sandacz to źródło wielu witamin i soli mineralnych. Znajdziemy w niej bardzo dużo składników odżywczych, które usprawniają funkcjonowanie organizmu.
Zawiera przede wszystkim witaminy B12 i D oraz selen. Zaledwie 100 g produktu pokrywa dobowe zapotrzebowanie na wcześniej wymienione składniki. Ryba zawiera niewielkie ilości tłuszczu, dlatego uznaje się ja za chudą - dlatego też świetnie sprawdzi się jako dietetyczne danie.
Przed wami przepis na sandacza z musem ziemniaczano-porowym. Do stworzenia dania potrzebujecie:
Sos do polania wykonacie z:
Jak zrobić sos? Roztop masło na patelni i dodaj wino. Gotuj całość na małym ogniu i po chwili dolej sos sojowy. Na samym końcu dołóż miód. Wszystko dokładnie wymieszaj. Kiedy płyn się zagotuje, zdejmij naczynie z ognia. Sosem polej rybę i podawaj ją w towarzystwie musu ziemniaczano-porowego.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.