Więcej przepisów na wielkanocne pyszności znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Istnieje mnóstwo przepisów na domowy pasztet. Najczęściej pasztet robimy z wieprzowiny z dodatkiem wątróbki lub mięsa ugotowanego w rosole z warzywami. Nie tak często decydujemy się na pasztet z królika, obawiając się, że będzie suchy i mało wyrazisty w smaku. Dziś mamy dla was przepis na domowy pasztet z królika, który nie dość, że wychodzi aromatyczny i wilgotny, to jeszcze za sprawą koniaku smakuje jak z najlepszej restauracji. Podpowiemy, jak krok po kroku przygotować wielkanocny pasztet z wytrawną nutą.
Pasztet z królika - przepis:
Potrzebne składniki:
- 1 tuszka królika, może być z podrobami - najlepiej, żeby ważył nie mniej niż 1 kg
- ok. 300 g wątróbki (może być drobiowa)
- ok. 300 g wieprzowiny (dobrze sprawdzi się podgardle)
- ok. 300 g boczku
- 3-4 jajka
- warzywa: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, por, 2 białe cebule
- 2 kajzerki
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, gałka muszkatołowa, majeranek
- ok. 150 ml koniaku
- masło
Pasztet z królika - sposób wykonania:
- Mięso z królika osusz i podziel na porcje. Wieprzowinę pokrój na mniejsze kawałki. Mięso przełóż do dużego garnka. Warzywa obierz, pokrój na mniejsze części i dołóż do mięsa. Następnie całość zalej zimną wodą i wstaw na niewielki gaz. Dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz liście laurowe. Wywar gotuj, aż mięso będzie miękkie.
- Kiedy mięso się gotuje, przygotuj pozostałe składniki. Cebule i boczek posiekaj w drobną kostkę. Wątróbkę osusz ręcznikiem i pokrój na mniejsze części. Boczek wytop na suchej patelni, a na powstałym tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę. Następnie dodaj wątróbkę i całość podsmażaj, aż włókna wątróbki się zamkną (nie musi być dokładnie usmażona, "dojdzie" podczas pieczenia).
- Pod koniec gotowania mięsa, odlej 2 szklanki wywaru i namocz w nich rozerwane w dłoniach kajzerki.
- Ugotowanego królika wyjmij z wywaru i ostrożnie oddziel mięso od kości. Z wywaru wyjmij także wieprzowinę oraz marchewki i pietruszkę. Następnie całość zmiel w maszynce o drobnych oczkach (najlepiej dwukrotnie). Zmielone mięso przełóż do miski. Na drobnych oczkach zmiel także podsmażony boczek i wątróbkę, a także namoczone i odciśnięte kajzerki.
- Do zmielonej masy na pasztet dodaj jajka, sól, pieprz, łyżeczkę gałki muszkatołowej, płaską łyżkę majeranku i wlej 100 ml koniaku. Całość dokładnie wyrabiaj rękami, aż składniki się połączą. Jeśli uważasz, że masa jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę bulionu, w której gotowało się mięso, lub dwie łyżki roztopionego masła.
- Przygotuj formy do pieczenia pasztetu (możesz użyć keksówek). Środek form wysmaruj masłem i przełóż do nich masę na pasztet. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Pasztet z królika powinien piec się około godziny. Po ostudzeniu pokrój pasztet na kawałki i podawaj. Świetnie smakuje w towarzystwie konfitury żurawinowej.
Pasztet z królika tylko pozornie wydaje się trudny do wykonania. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości wyjątkowym pasztetem, koniecznie zapamiętaj ten przepis. Zachwyt murowany. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.