Domowy pasztet z królika - przepis idealny na Wielkanoc. Jeśli chcesz go podrasować, dodaj ten składnik

Pasztet z królika to król wielkanocnych specjałów. Jest delikatny, aromatyczny, ale istnieje łatwy sposób, by go podrasować. Pewien nietypowy dodatek zamieni twój pasztet w wytrawną przystawkę w najlepszym stylu. Co jest tym sekretnym składnikiem? Odrobina koniaku sprawi, że twój pasztet z królika nie będzie miał sobie równych.

Więcej przepisów na wielkanocne pyszności znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Istnieje mnóstwo przepisów na domowy pasztet. Najczęściej pasztet robimy z wieprzowiny z dodatkiem wątróbki lub mięsa ugotowanego w rosole z warzywami. Nie tak często decydujemy się na pasztet z królika, obawiając się, że będzie suchy i mało wyrazisty w smaku. Dziś mamy dla was przepis na domowy pasztet z królika, który nie dość, że wychodzi aromatyczny i wilgotny, to jeszcze za sprawą koniaku smakuje jak z najlepszej restauracji. Podpowiemy, jak krok po kroku przygotować wielkanocny pasztet z wytrawną nutą.

Pasztet z królika - przepis:

Potrzebne składniki:

  • 1 tuszka królika, może być z podrobami - najlepiej, żeby ważył nie mniej niż 1 kg
  • ok. 300 g wątróbki (może być drobiowa)
  • ok. 300 g wieprzowiny (dobrze sprawdzi się podgardle)
  • ok. 300 g boczku
  • 3-4 jajka
  • warzywa: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, por, 2 białe cebule
  • 2 kajzerki
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, gałka muszkatołowa, majeranek
  • ok. 150 ml koniaku
  • masło

Pasztet z królika - sposób wykonania:

  1. Mięso z królika osusz i podziel na porcje. Wieprzowinę pokrój na mniejsze kawałki. Mięso przełóż do dużego garnka. Warzywa obierz, pokrój na mniejsze części i dołóż do mięsa. Następnie całość zalej zimną wodą i wstaw na niewielki gaz. Dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz liście laurowe. Wywar gotuj, aż mięso będzie miękkie.
  2. Kiedy mięso się gotuje, przygotuj pozostałe składniki. Cebule i boczek posiekaj w drobną kostkę. Wątróbkę osusz ręcznikiem i pokrój na mniejsze części. Boczek wytop na suchej patelni, a na powstałym tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę. Następnie dodaj wątróbkę i całość podsmażaj, aż włókna wątróbki się zamkną (nie musi być dokładnie usmażona, "dojdzie" podczas pieczenia).
  3. Pod koniec gotowania mięsa, odlej 2 szklanki wywaru i namocz w nich rozerwane w dłoniach kajzerki.
  4. Ugotowanego królika wyjmij z wywaru i ostrożnie oddziel mięso od kości. Z wywaru wyjmij także wieprzowinę oraz marchewki i pietruszkę. Następnie całość zmiel w maszynce o drobnych oczkach (najlepiej dwukrotnie). Zmielone mięso przełóż do miski. Na drobnych oczkach zmiel także podsmażony boczek i wątróbkę, a także namoczone i odciśnięte kajzerki.
  5. Do zmielonej masy na pasztet dodaj jajka, sól, pieprz, łyżeczkę gałki muszkatołowej, płaską łyżkę majeranku i wlej 100 ml koniaku. Całość dokładnie wyrabiaj rękami, aż składniki się połączą. Jeśli uważasz, że masa jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę bulionu, w której gotowało się mięso, lub dwie łyżki roztopionego masła.
  6. Przygotuj formy do pieczenia pasztetu (możesz użyć keksówek). Środek form wysmaruj masłem i  przełóż do nich masę na pasztet. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Pasztet z królika powinien piec się około godziny. Po ostudzeniu pokrój pasztet na kawałki i podawaj. Świetnie smakuje w towarzystwie konfitury żurawinowej.

Pasztet z królika tylko pozornie wydaje się trudny do wykonania. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości wyjątkowym pasztetem, koniecznie zapamiętaj ten przepis. Zachwyt murowany. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: