Masz już dość pieczonego kurczaka? Perliczka - przepis na wykwintny obiad

Najlepsza pieczona perliczka - przepis, z którym poradzi sobie każdy. Wychodzi idealna! Polecamy szczególnie tym, którzy szukają alternatywy dla nudnego pieczonego kurczaka, a nawet indyka. Co prawda ciężko nazwać perliczkę zamiennikiem z racji dość wysokiej ceny, natomiast na pewno od czasu do czasu warto po nie sięgnąć i nie tylko dla walorów smakowych. Jest to bardzo zdrowe mięso.

Perlica zwyczajna, inaczej perliczka, to ptak, którego walory smakowe dostrzegli jako pierwsi Francuzi. Jednak nie musimy wybierać się na wycieczkę do Paryża - stolicy wykwintnej kuchni, aby skosztować tego smakołyku. Wystarczy, że wybierzemy się do pobliskiego supermarketu i zastosujemy podane niżej wskazówki.  

Zobacz wideo Makaron z kurczakiem po toskańsku

Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Perliczka – przepis do serwowania na świąteczny stół

Jeśli chodzi o ilość porcji, to ze średniej wielkości ptaka wychodzą około cztery. Najważniejsze w tym przepisie jest prostota wykonania, tu im mniej przypraw dodamy - tym mięso będzie lepsze. Pieczona perliczka to idealny przepis do podania podczas świątecznego obiadu, kiedy zależy nam na tym, aby wyszedł wyjątkowy i niebagatelny. Z pewnością to danie połechta kubki smakowe wielu smakoszy wykwintnych dań. 

Pasztet na Wielkanoc. Zdjęcie ilustracyjnePasztet na Wielkanoc - z czym go się je i co jeszcze warto wiedzieć na jego temat?

Składniki:

  • perliczka
  • 2,5 l wody
  • 5 łyżek soli
  • szczypta majeranku (opcjonalnie można dodać również rozmaryn i lubczyk)
  • szczypta słodkiej i ostrej papryki
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu (czarny)
  • 4 ząbki czosnku
  • duża cebula albo dwie małe
  • sznurek do owinięcia mięsa - najlepiej bawełniany (ma kontakt z jedzeniem)

Najlepsza pieczona perliczka – przepis

  1. Mięso przed obrobieniem należy starannie umyć, oczyścić w środku i wyskubać resztę piórek. Następnie sznurkiem związać nóżki ptaka - muszą one być spętane bardzo mocno. 
  2. Sól dodać do wody, wymieszać do rozpuszczenia i w tak przygotowanym roztworze zanurzyć całego ptaka. Idealnym rozwiązaniem będzie, jeśli tak przygotowane mięso postoi przez noc w lodówce. 
  3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza i ustawić na tryb góra-dół. Przygotowane mięso wyjąć z solnego roztworu i natrzeć je przygotowanymi przyprawami, czyli majerankiem, rozmarynem, słodką i ostrą papryką oraz pieprzem. Tak przygotowaną perliczkę włożyć wraz z posiekaną cebulą i czosnkiem do piekarnika. 
  4. Piec około dwóch godzin godziny. Po upływie tego czasu należy rozciąć ostrożnie rękaw (tylko na górze) i piec jeszcze pół godziny (nie zmieniając temperatury). Na tym etapie trzeba pilnować, aby skóra się nie przypaliła. Można delikatnie polać mięso wodą i sokami, które perliczka "puściła". Tym sposobem nie będzie ono twarde i wiórowate. 
  5. Po wyjęciu z piekarnika trzeba pozwolić mięsu "odpocząć", by zachowało soki, zanim je zaserwujemy na stole. Jeśli chodzi o to danie - najeloeij smakuje podane od razu po przygotowaniu. 

Ciasto pijak (zdjęcie ilustracyjne)Ciasto pijak - pyszny, warstwowy wypiek. Smaczny, choć czasochłonny

Perliczka, przepis na odrobinę luksusu rodem z paryskich salonów, najlepiej smakuje podana z sałatą rzymską polaną sosem winegretem, posypaną drobno posiekanym oraz podsmażonym boczkiem, a także z cząstkami świeżej pomarańczy. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: