Perlica zwyczajna, inaczej perliczka, to ptak, którego walory smakowe dostrzegli jako pierwsi Francuzi. Jednak nie musimy wybierać się na wycieczkę do Paryża - stolicy wykwintnej kuchni, aby skosztować tego smakołyku. Wystarczy, że wybierzemy się do pobliskiego supermarketu i zastosujemy podane niżej wskazówki.
Zobacz wideo
Makaron z kurczakiem po toskańsku
Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Perliczka – przepis do serwowania na świąteczny stół
Jeśli chodzi o ilość porcji, to ze średniej wielkości ptaka wychodzą około cztery. Najważniejsze w tym przepisie jest prostota wykonania, tu im mniej przypraw dodamy - tym mięso będzie lepsze. Pieczona perliczka to idealny przepis do podania podczas świątecznego obiadu, kiedy zależy nam na tym, aby wyszedł wyjątkowy i niebagatelny. Z pewnością to danie połechta kubki smakowe wielu smakoszy wykwintnych dań.
Pasztet na Wielkanoc - z czym go się je i co jeszcze warto wiedzieć na jego temat?
Składniki:
- perliczka
- 2,5 l wody
- 5 łyżek soli
- szczypta majeranku (opcjonalnie można dodać również rozmaryn i lubczyk)
- szczypta słodkiej i ostrej papryki
- szczypta świeżo mielonego pieprzu (czarny)
- 4 ząbki czosnku
- duża cebula albo dwie małe
- sznurek do owinięcia mięsa - najlepiej bawełniany (ma kontakt z jedzeniem)
Najlepsza pieczona perliczka – przepis
- Mięso przed obrobieniem należy starannie umyć, oczyścić w środku i wyskubać resztę piórek. Następnie sznurkiem związać nóżki ptaka - muszą one być spętane bardzo mocno.
- Sól dodać do wody, wymieszać do rozpuszczenia i w tak przygotowanym roztworze zanurzyć całego ptaka. Idealnym rozwiązaniem będzie, jeśli tak przygotowane mięso postoi przez noc w lodówce.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza i ustawić na tryb góra-dół. Przygotowane mięso wyjąć z solnego roztworu i natrzeć je przygotowanymi przyprawami, czyli majerankiem, rozmarynem, słodką i ostrą papryką oraz pieprzem. Tak przygotowaną perliczkę włożyć wraz z posiekaną cebulą i czosnkiem do piekarnika.
- Piec około dwóch godzin godziny. Po upływie tego czasu należy rozciąć ostrożnie rękaw (tylko na górze) i piec jeszcze pół godziny (nie zmieniając temperatury). Na tym etapie trzeba pilnować, aby skóra się nie przypaliła. Można delikatnie polać mięso wodą i sokami, które perliczka "puściła". Tym sposobem nie będzie ono twarde i wiórowate.
- Po wyjęciu z piekarnika trzeba pozwolić mięsu "odpocząć", by zachowało soki, zanim je zaserwujemy na stole. Jeśli chodzi o to danie - najeloeij smakuje podane od razu po przygotowaniu.
Ciasto pijak - pyszny, warstwowy wypiek. Smaczny, choć czasochłonny
Perliczka, przepis na odrobinę luksusu rodem z paryskich salonów, najlepiej smakuje podana z sałatą rzymską polaną sosem winegretem, posypaną drobno posiekanym oraz podsmażonym boczkiem, a także z cząstkami świeżej pomarańczy.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc