Zupa ziemniaczana - znasz jej drugą nazwę? Jest sycąca, aromatyczna i może zastąpić dwudaniowy obiad

Zupa ziemniaczana, inaczej kartoflanka jest często podawaną zupą w polskich domach. Jej przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmie wiele czasu. Do przygotowania zupy ziemniaczanej, potrzebujemy tylko kilku składników, które na pewno macie w domu.

Więcej przepisów na domowy obiad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa ziemniaczana z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obiad. Jest sycąca i rozgrzewająca. Podstawą zupy jest bulion mięsny lub wegetariański, jednak gotowana na mięsie z kością ma dużo lepszy smak. Warzywa i przyprawy również decydują o smaku, więc najlepiej korzystać ze świeżych warzyw kupionych w lokalnym warzywniaku.

Więcej przepisów na zupy znajdziesz w naszym artykule: "Jak zrobić żurek z ziemniakami? Przepis na klasyczną staropolską zupę. Najlepiej smakuje z pewnym dodatkiem"

Bulion do kartoflanki - jakiego mięsa użyć? 

Zupa ziemniaczana najlepiej smakuje przygotowana na mięsie z kością. Świetnie sprawdzi się wędzone żeberko. Smak uwydatni dodany wędzony boczek. Nie ma jednak reguły co do wyboru mięsa, możemy użyć również drobiu lub przygotować zupę na samej kiełbasie. Nasz przepis opiera się jednak na tradycyjnej recepturze, dlatego zupę przygotujemy na wędzonce.

Zobacz wideo 3 pomysły na super proste zupy

Zupa ziemniaczana na wędzonce - przepis

Składniki:

  • 200 g boczku wędzonego
  • 300 g żeberka wieprzowego wędzonego
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 marchew
  • cebula
  •  korzeń pietruszki
  •  łyżka majeranku
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • sól 
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 ½ litra wody

Sposób przygotowania:

  • Zaczynamy od włożenia żeberka do garnka, dodajemy ziele i liść laurowy, zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut. Marchew i korzeń pietruszki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do bulionu i gotujemy przez kolejne 15 minut. Kolejnym krokiem jest obranie, pokrojenie w kostkę i dodanie do zupy ziemniaków. Przyprawiamy majerankiem i gałką muszkatołową. 
  • Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. 
  • Boczek kroimy w kosteczkę, tak samo postępujemy z cebulą i smażymy do uzyskania złotego koloru. Przekładamy do garnka z zupą. Na tłuszczu, który został na patelni, przygotowujemy zasmażkę, dodając mąkę. Następnie przekładamy do zupy i dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu, podajemy gorącą. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA