Soczewicą zajadali się przede wszystkim starożytni Egipcjanie. Mnóstwo odniesień do niej pojawiło się w kultowej produkcji "Asterix i Obelix. Misja Kleopatra", w której to jeden z głównych bohaterów narzekał na fakt, iż nie można dodać do niej dzika. Roślinę tę można jednak przyrządzić na różne sposoby. Jednym z nich jest pasztet z soczewicy.
Potrawa ta przede wszystkim kojarzy nam się z daniami mięsnymi. Najczęściej do jej przygotowania wykorzystuje się drób lub dziczyznę. Składnik ten można jednak zastąpić. Kuchnie świata znają to jadło w wersji wegetariańskiej. Szczególnym jego rodzajem jest pasztet z soczewicy, który może wylądować w naszym menu. Przed wami prosty przepis na to danie.
Do wykonania tego dania potrzebne będą poniższe produkty:
Pasztet z soczewicy możecie podawać w towarzystwie żurawiny, chrzanu lub sosu koperkowego.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Więcej podobnych informacji znajdziecie na stronie gazeta.pl.