Pasztet z soczewicy - przepis zagości w sercu nie tylko wegetarian. Dodaj masło orzechowe i sprawdź efekt

Pasztet z soczewicy to danie, które cieszy się coraz większą popularnością. Chwalą go nie tylko wegetarianie. Przygotujcie je sami i podajcie na imprezie.

Soczewicą zajadali się przede wszystkim starożytni Egipcjanie. Mnóstwo odniesień do niej pojawiło się w kultowej produkcji "Asterix i Obelix. Misja Kleopatra", w której to jeden z głównych bohaterów narzekał na fakt, iż nie można dodać do niej dzika. Roślinę tę można jednak przyrządzić na różne sposoby. Jednym z nich jest pasztet z soczewicy.

Zobacz wideo Pasztet z jajek

Pasztet z soczewicy - idealna alternatywa dla mięsnej wersji

Potrawa ta przede wszystkim kojarzy nam się z daniami mięsnymi. Najczęściej do jej przygotowania wykorzystuje się drób lub dziczyznę. Składnik ten można jednak zastąpić. Kuchnie świata znają to jadło w wersji wegetariańskiej. Szczególnym jego rodzajem jest pasztet z soczewicy, który może wylądować w naszym menu. Przed wami prosty przepis na to danie. 

Pasztet z soczewicy - składniki

Do wykonania tego dania potrzebne będą poniższe produkty:

  • 2 szklanki czerwonej soczewicy,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 0,5 kg marchwi,
  • 3 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 3 łyżki masła orzechowego,
  • 3 jajka,
  • przyprawy: słodka i ostra papryka, kmin, kurkuma, curry, imbir, pieprz.

Pasztet z soczewicy - przepis

  1. Ziarna soczewicy dokładnie opłuczcie, wrzućcie do garnka i zalejcie bulionem. Po zagotowaniu przykryjcie naczynie pokrywką i trzymajcie na palniku jeszcze przez 7 minut. 
  2. Do garnka dodajcie przyprawy, wymieszajcie i gotujcie przez 3 minuty. 
  3. Marchew i cebulę obierzcie. Oba warzywa zetrzyjcie na tarce z dużymi oczkami.
  4. Czosnek posiekajcie na drobne kawałki lub zetrzyjcie.
  5. Cebulę i czosnek wrzućcie na rozgrzaną patelnię i przez chwilę smażcie. Dołóżcie marchewkę. Co jakiś czas mieszajcie, a po 10 minutach zdejmijcie naczynie z ognia.
  6. Przestudzone składniki połączcie ze sobą. Dodajcie masło orzechowe i jajko. 
  7. Formę wyłóżcie papierem do pieczenia i umieśćcie na niej masę.
  8. Wstawcie na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Pasztet z soczewicy możecie podawać w towarzystwie żurawiny, chrzanu lub sosu koperkowego.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej podobnych informacji znajdziecie na stronie gazeta.pl.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.