Modra kapusta - przepis na śląski rarytas do obiadu. Sekretem smaku jest pewien owoc

Chcesz wprowadzić trochę koloru do swojego obiadu? Czerwona kapusta jest źródłem potasu, siarki, wapnia, sodu i magnezu. Warto wspomnieć, że ma więcej witaminy A i C od białej kapusty. Sprawdź, jak przygotować kapustę modrą i cieszyć się smakami śląskiej kuchni.

Więcej informacji i smakowitych przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl

Modra kapusta od razu kojarzy się nam z tradycyjną kuchnią śląską. To fantastyczny dodatek tamtejszych dań takich jak mięsne rolady, kluski śląskie, pyzy czy pieczona kaczka. Przygotowanie czerwonej kapusty nieco różni się w poszczególnych regionach. Przedstawiamy tradycyjny przepis na kapustę modrą, podpowiadamy jak ją przygotować, by nie straciła swoich walorów smakowych i zachowała jak najbardziej intensywny.

Modra kapusta - klasyka kuchni śląskiej

Przez wieki kultura śląska mieszała się i czerpała z wpływów Polski, Czech, Austrii i Niemiec. Kuchnię śląską można opisać jako różnorodną i treściwą - opiera się przede wszystkim na różnego rodzaju mięsach, ziemniakach, kaszach oraz sosach. Jej charakter jest odzwierciedleniem cech regionu i wpływów historii. Modra kapusta na śląskich stołach gości od dawna. Najczęściej jako dodatek do klusek śląskich, rolad i pieczeni. Więcej tradycyjnych, śląskich przepisów znajdziesz w naszym artykule: Kluski śląskie - przepis. Zastosuj metodę "czterech części", by były super elastyczne i smaczne

Dlaczego warto jeść kapustę? 

Czerwona kapusta to bogate źródło witamin takich jak potas, siarka, wapń, fosfor, sód i magnez. Zawiera również żelazo, cynk, miedź, mangan, selen i fluor. Ma więcej witaminy A i C od białej kapusty, zawiera związki o właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych i antynowotworowych. Kolejnymi zaletami czerwonej kapusty jest niska kaloryczność – 100 gramów tego warzywa dostarcza zaledwie 31 kcal. Jest dobrym źródłem błonnika i wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu w organizmie.

Zobacz wideo Kapusta ma tyle samo witaminy C co cytrusy! Samo zdrowie

Jak przygotować tradycyjną modrą kapustę? Przepis na śląski przysmak

Składniki:

  • główka czerwonej kapusty 
  • 1 średnia cebula
  • sok z jednej cytryny
  • 3 łyżki masła
  • szklanka wody 
  • 2 jabłka - najlepiej kwaśne
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Ściągamy pierwsze liście kapusty, główkę kroimy na pół i bardzo drobno szatkujemy. Głąb, czyli twardy rdzeń kapusty wyrzucamy. Poszatkowaną kapustę przekładamy do garnka, dodajemy podsmażoną cebulę. Wlewamy wodę i sok wyciśnięty z jednej cytryny. Dusimy pod przykryciem na średniej mocy przez 30 minut. Mieszamy co kilka minut. Gdy kapusta zmięknie, dodajemy drobno pokrojone jabłka. Przyprawiamy i dusimy przez kilka minut. Kapusta jest gotowa. Można dodać kilka łyżek oleju dla pogłębienia smaku i konsystencji.  

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.