Sałatki na Wielkanoc - trzy banalne przepisy, które zawsze się udają

Najlepsze sałatki na Wielkanoc? Pierwsze skojarzenie to oczywiście ciężka jarzynowa na bazie majonezu, ale możliwości jest znacznie więcej. Szukasz pomysłów na wielkanocne menu? Podpowiadamy sprawdzone przepisy.
Zobacz wideo Sałatka jarzynowa. Klasyczny przepis na różne okazje

Sałatki wiosenne czy typowo świąteczne smaki? 

Wielkanoc nie lubi się z dietą, typowe sałatki wielkanocne to raczej ciężkostrawne propozycje. Na stole króluje oczywiście jarzynowa, ale nie tylko. Idealna może być też sałatka z tuńczykiem oraz grecka na bazie nowalijek. Nawet w święta nie musimy trzymać się sztywnych ram tradycji. Poniżej znajdziesz trzy pyszne przepisy, gdzie tradycja miesza się z wersją light.

Sałatki wielkanocne - przepis na jarzynową 

Bez tradycyjnej jarzynowej święta nie mają swojego klimatu. Co więcej, można ją zapakować w pudełka i przetrzymać przez kolejne dni lub obdarować rodzinę. Poniżej znajdziesz listę składników oraz przepis, jak krok po kroku przygotować pyszną wielkanocną sałatkę jarzynową

Lista składników: 

  • ugotowana marchewka - 3 sztuki, 
  • kiszone ogórki - 5 sztuk, 
  • młody seler - mały kawałek,
  • sól morska - pół małej łyżeczki, 
  • majonez/jogurt grecki - 4 łyżki, 
  • ziemniaki - 4 sztuki, 
  • pietruszka - 1 sztuka, 
  • kolorowy pieprz - 1 szczypta, 
  • czosnek - 1 ząbek 
  • jajka ugotowane na twardo - 5 sztuk, 
  • kukurydza - 1 puszka, 
  • groszek - 1 puszka, 

Przepis krok po kroku na sałatkę jarzynową: 

  • Na początku obieramy selera, marchewkę, pietruszkę, następnie myjemy i przekładamy do garnka i gotujemy, aż warzywa staną się miękkie.
  • Ziemniaki czyścimy i gotujemy w koszulach, a jajka na twardo.
  • Ugotowane jajka i warzywa kroimy w drobną kostkę. Należy wcześniej obrać ziemniaki i jajka.
  • Do warzyw i jajek dodajemy kukurydzę bez zalewy oraz groszek i ogórki kiszone, które także kroimy w drobną kostkę.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy majonez, sól, pieprz oraz ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę. 

Sałatki wielkanocne - sałatka z tuńczykiem 

Bardzo prosty i szybki przepis, który zawsze się udaje. W kategorii sałatki wielkanocne to opcja taka trochę pół na pół - sos w połowie składa się z majonezu, a w połowie z jogurtu naturalnego. Szczegóły poniżej. 

Lista składników: 

  • tuńczyk w słoiku - 2 sztuki, 
  • kukurydza - 1 puszka, 
  • cebula słodka - 1 sztuka, 
  • majonez - 3 łyżki, 
  • jogurt naturalny - 3 łyżki, 
  • pieprz i sól, 
  • ser żółty tarty - 1 opakowanie

Przygotowanie: 

Na początku obieramy cebulę i siekamy w drobną kostkę. Następnie przekładamy cebulę do miski i dodajemy kukurydzę oraz tuńczyka i dokładnie mieszamy. Następnie mieszamy jogurt naturalny z majonezem, do momentu uzyskania odpowiedniego sosu (proporcje można zmienić dowolnie). Do gotowego sosu dodajemy sól i pieprz. Teraz mieszamy sos ze składnikami z miski i na koniec dodajemy ser żółty i ponownie mieszamy. Ilość sera także można dobierać indywidualnie. 

Sałatki wiosenne - grecka na bazie nowalijek 

Grecka to propozycja dla tych, którzy nie lubią majonezowych sałatek. W towarzystwie ciepłych grzanek stanowi samodzielne danie, przepis oraz listę składników prezentujemy poniżej. 

Lista składników: 

  • 1 sałata lodowa,
  • 2 czerwone małe cebule,
  • 300 g sera feta,
  • 3 pomidory,
  • 2 ogórki

Lista składników na sos: 

  • 3 łyżki octu winnego,
  • sól i pieprz, 
  • 3 łyżki wody,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżka oregano, 
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie: 

Sałatę należy umyć i porwać na kawałki. Pomidory kroimy w łódeczki, ogórek w plastry i cebulę w piórka. Fetę kroimy w kostkę. Teraz czas na połączenie wszystkich składników na sos razem z solą i pieprzem. Kawałki sałaty przekładamy do miski, dodajemy warzywa oraz oliwki i ser feta. Całość polewamy sosem.

Sałatki na Wielkanoc

Oto kilka propozycji na sałatki na Wielkanoc:

Zobacz też: Farsz do jajek - wielkanocne przystawki w różnych odsłonach. Mamy najsmaczniejsze propozycje 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.