Prosty posiłek z dawnych czasów, czyli zupa zacierkowa w dwóch odsłonach. Spróbuj na obiad i... śniadanie

Szukasz pomysłu na szybką i smaczną zupę na obiad? A może potrzebujecie czegoś na śniadanie dla dziecka? Dobrym rozwiązaniem jest zupa zacierkowa. I to według przepisu na dwa sposoby.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

W dawnych czasach prości ludzie na wsi jadali skromne, ale całkiem smaczne zupy, zrobione z tego, co mieli pod ręką. Jednym z takich posiłków jest zupa zacierkowa. Prezentujemy wam dwie wersje tej potrawy - z mlekiem i z wywarem warzywnym. 

Zupa zacierkowa - przygotowanie zacierek

Składniki na zacierki są następujące:

  • mąka - ok. pół szklanki,
  • trochę ciepłej wody,
  • sól i przyprawy do smaku - opcjonalnie.

Do mąki dodaj wodę i przyprawy. Zagnieć ciasto, z którego zacierki zrobisz na trzy sposoby:

  1. skubiąc/przecierając w palcach,
  2. drobno siekając nożem,
  3. trąc na tarce o dużych oczkach.

Jeśli chcesz, możesz też użyć gotowych zacierek, które można kupić niemal w każdym sklepie. Wtedy będzie nieco szybciej, ale też smak będzie się różnił.

Zupa zacierkowa - wersja warzywna 

Do warzywnej wersji zupy zacierkowej potrzebujesz (ilość ustal pod siebie!):

  • ziemniaki (albo kasza lub warzywa strączkowe typu fasola),
  • marchewka,
  • pietruszka (korzeń),
  • seler (korzeń),
  • por,
  • cebula,
  • grzyby (suszone bądź świeże) - opcjonalnie,
  • przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, koperek, czosnek czy lubczyk,
  • mięso - np. kurczak - jeśli chcesz.

 Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obierz (możesz je pokroić lub dodać całe) i wrzuć do garnka;
  2. Cebulę (i ew. czosnek) możesz dodatkowo opalić nad palnikiem;
  3. Jeśli chcesz, dodaj mięso i/lub grzyby;
  4. Przypraw zupę wedle uznania i gotuj pod przykrywką ok. 40 minut, aż do miękkości;
  5. Pod koniec gotowania dodaj kluski (własnej roboty bądź kupne);
  6. Gotuj jeszcze kilka minut i gotowe.

Zupa zacierkowa - wersja z mlekiem

W tej wersji zupę zacierkową robi się dużo szybciej i łatwiej. Jest to idealna zupa dla dzieci na śniadanie. Do jej zrobienia potrzebujesz tylko zacierek (przepis na początku artykułu) i mleka. Ewentualnie soli i cukru do smaku. Jak przygotować? 

  1. Mleko wlej do garnka i zacznij gotować;
  2. Wrzuć kluski do mleka, gotuj aż kluski zmiękną, a mleko się zagotuje;
  3. Nie przypal zupy! Możesz doprawić solą i cukrem wedle uznania,

Gotowe! Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA