Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
W dawnych czasach prości ludzie na wsi jadali skromne, ale całkiem smaczne zupy, zrobione z tego, co mieli pod ręką. Jednym z takich posiłków jest zupa zacierkowa. Prezentujemy wam dwie wersje tej potrawy - z mlekiem i z wywarem warzywnym.
Składniki na zacierki są następujące:
Do mąki dodaj wodę i przyprawy. Zagnieć ciasto, z którego zacierki zrobisz na trzy sposoby:
Jeśli chcesz, możesz też użyć gotowych zacierek, które można kupić niemal w każdym sklepie. Wtedy będzie nieco szybciej, ale też smak będzie się różnił.
Do warzywnej wersji zupy zacierkowej potrzebujesz (ilość ustal pod siebie!):
Sposób przygotowania:
W tej wersji zupę zacierkową robi się dużo szybciej i łatwiej. Jest to idealna zupa dla dzieci na śniadanie. Do jej zrobienia potrzebujesz tylko zacierek (przepis na początku artykułu) i mleka. Ewentualnie soli i cukru do smaku. Jak przygotować?
Gotowe! Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.