Tarta ze szpinakiem i serem feta - przepis na wytrawną przekąskę. Smak tkwi w odpowiednim doborze sera

Zastanawiasz się nad przystawką dla gości? Może szukasz pomysłu na przekąskę bądź lunch do pracy? Tarta ze szpinakiem i serem feta to idealna propozycja. Kruche ciasto i wilgotne nadzienie idealnie ze sobą współgrają, tworząc pyszne i szybkie w przygotowaniu danie.

Więcej przepisów na smaczne przekąski znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Tarta to wytrawne danie, którego podstawą jest kruche ciasto i odpowiednio skomponowane nadzienie. Jak wiele klasycznych wyrobów, pochodzi z Francji. Najczęściej spotykane jest nadzienie cebulowe, serowe, grzybowe i szpinakowe. Jednak tarta jest również bardzo popularna na słodko! Eksperymentując z różnymi rodzajami sera, możemy odkryć różne ciekawe połączenia. Tarta idealnie sprawdzi się jako przystawka, danie obiadowe czy lunch do pracy. W łatwy sposób stworzysz wyjątkowe danie w kilka minut. Będziesz potrzebować tylko kilku składników.

Więcej przepisów na pyszne tarty znajdziesz w naszym artykule: "Tarta z ciasta francuskiego na słono? Postaw na szpinak, fetę i pomidory. Niebo w gębie!"

Tarta ze szpinakiem i serem feta - przepis na łatwą przekąskę

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • 1 żółtko
  • 125 g zimnego masła
  • 5 łyżek zimnej wody

Składniki na nadzienie:

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 75 g sera feta
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i gruboziarnisty pieprz 
Zobacz wideo Wytrawne tarty czyli super pomysł na obiad

Kruche ciasto do tarty - przepis

Zaczynamy od przesiania mąki, dodajemy sól i masło. Siekamy nożem do momentu powstania małych kawałeczków. Robimy wgłębienie - wlewamy żółtko i wodę. Energicznie wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy w lodowce przez 2 godziny. Po tym czasie ciasto formujemy w foremce przeznaczonej do tart. Nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Przepis na farsz ze szpinaku i fety do tarty - sekret tkwi... w serze!

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy przez chwilę i dodajemy szpinak, sól i pieprz. Gdy szpinak zwiędnie, odsączamy go z nadmiaru wody i układamy na spodzie tarty.

Co sprawia, że tarta ze szpinakiem i serem feta jest taka pyszna? Odpowiedni ser! To właśnie od niego zależy całe nadzienie. Wybierając ser, kieruj się jego jakością. Musi być wysokiej klasy, niezbyt słony. Najlepsza będzie prawdziwie grecka feta, trzymana w zalewie.

Ser feta kruszymy nad szpinakiem. W misce roztrzepujemy jajko ze śmietanką z dodatkiem soli i pieprzu. Tartę zalewamy masą jajeczną i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 190 stopni C. Odstawiamy by ostygła, i podajemy.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.