Więcej przepisów na smaczne przekąski znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Tarta to wytrawne danie, którego podstawą jest kruche ciasto i odpowiednio skomponowane nadzienie. Jak wiele klasycznych wyrobów, pochodzi z Francji. Najczęściej spotykane jest nadzienie cebulowe, serowe, grzybowe i szpinakowe. Jednak tarta jest również bardzo popularna na słodko! Eksperymentując z różnymi rodzajami sera, możemy odkryć różne ciekawe połączenia. Tarta idealnie sprawdzi się jako przystawka, danie obiadowe czy lunch do pracy. W łatwy sposób stworzysz wyjątkowe danie w kilka minut. Będziesz potrzebować tylko kilku składników.
Więcej przepisów na pyszne tarty znajdziesz w naszym artykule: "Tarta z ciasta francuskiego na słono? Postaw na szpinak, fetę i pomidory. Niebo w gębie!"
Składniki na ciasto:
Składniki na nadzienie:
Zaczynamy od przesiania mąki, dodajemy sól i masło. Siekamy nożem do momentu powstania małych kawałeczków. Robimy wgłębienie - wlewamy żółtko i wodę. Energicznie wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy w lodowce przez 2 godziny. Po tym czasie ciasto formujemy w foremce przeznaczonej do tart. Nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy przez chwilę i dodajemy szpinak, sól i pieprz. Gdy szpinak zwiędnie, odsączamy go z nadmiaru wody i układamy na spodzie tarty.
Co sprawia, że tarta ze szpinakiem i serem feta jest taka pyszna? Odpowiedni ser! To właśnie od niego zależy całe nadzienie. Wybierając ser, kieruj się jego jakością. Musi być wysokiej klasy, niezbyt słony. Najlepsza będzie prawdziwie grecka feta, trzymana w zalewie.
Ser feta kruszymy nad szpinakiem. W misce roztrzepujemy jajko ze śmietanką z dodatkiem soli i pieprzu. Tartę zalewamy masą jajeczną i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 190 stopni C. Odstawiamy by ostygła, i podajemy.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.