W roli głównej kapusta czerwona - surówka, która urozmaici obiad. Dodaj jeden tajemniczy składnik

Warzywa stanowią podstawę każdej diety. Powinniśmy jeść je jak najczęściej. Dzisiaj na stół wjeżdża kapusta czerwona. Surówka z nią w roli głównej sprawdzi się jako jeden z elementów posiłku.
Zobacz wideo Makaron z kurczakiem po toskańsku

Klasyczne surówki z kapusty kiszonej lub pekińskiej cieszą się ogromną popularnością. Podajemy je zazwyczaj w towarzystwie mięsa i ziemniaków, dzięki czemu tworzymy tradycyjny polski obiad. Możemy jednak go urozmaicić. Wystarczy zmienić główny składnik. Wykorzystajcie czerwoną kapustę. Surówka z niej was zaskoczy.

Czerwona kapusta - właściwości

Warzywa powszechnie uznaje się za zdrowe. Podobnie jest w przypadku czerwonej kapusty. Jakie są jej właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Warzywo zawiera mnóstwo różnych soli mineralnych i witamin. Jest źródłem potasu, wapnia, siarki, magnezu i wielu innych prozdrowotnych pierwiastków. W modrej kapuście zajdziemy bardzo duże ilości witamin A, C i K. Jedząc ją, dostarczamy sobie również witaminy z grupy B oraz D i E. Warzywo zawiera antocyjany, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Produkt jest niskokaloryczny. 

Surówka z czerwonej kapusty - składniki

Danie wykonacie z:

  • kilograma czerwonej kapusty,
  • cebuli,
  • średniej marchew,
  • średniego jabłko,
  • garści koperku i pietruszki,
  • 3 łyżek majonezu,
  • przypraw: sól, pieprz, łyżeczka cukru,
  • 5 łyżek octu jabłkowego.

Czerwona kapusta - surówka, którą szybko przygotujecie

  1. Kapustę dokładnie umyjcie, zaś pierwsze liście usuńcie. Główkę przekrójcie na pół. Warzywo posiekajcie na drobne paski. Wrzućcie je do miski.
  2. Posiekajcie cebulę i dorzućcie do czerwonej kapusty.
  3. Jabłko i marchew obierzcie, następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do miski. Zaraz po tym dorzućcie koperek i pietruszkę.
  4. Na sam koniec dodajcie pozostałe składniki (majonez, ocet i przyprawy) i wymieszajcie wszystko bardzo dokładnie. 
  5. Wstawcie do lodówki na co najmniej godzinę.

Ocet jabłkowy nada surówce bardzo ciekawego smaku. Będzie on delikatniejszy niż w przypadku dodania jego spirytusowej odmiany.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej informacji oraz przepisów znajduje się na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.