Szukasz pomysłu na danie bez mięsa? Pieczone kotlety z buraka to król wśród warzywnych burgerów

Pieczone kotlety z buraka to typowa wegetariańska kuchnia, która... posmakuje także mięsożercom. Jest to ciekawa alternatywa dla potraw mięsnych na obiad. Pieczone kotlety z buraka to istny sztos wśród warzywnych burgerów. Zobacz jak w prosty sposób wykonać aromatyczne, soczyste i chrupiące kotlety z czerwonych buraków.

Koniecznie zrób pieczone kotlety z buraków według naszego przepisu i poznaj buraki w nowej odsłonie. To właśnie one - zdrowe i pyszne polskie buraki zagrały główną rolę w tym daniu obiadowym. Przygotowanie takich smacznych kotletów z buraków to chwila, bo praktycznie robią się same. Wystarczy, że wymieszasz wszystkie składniki, wstawisz do piekarnika i gotowe. W tym czasie możesz sprawdzić nasze przepisy na smaczne desery, bo obiad właściwie robi się w mgnieniu oka.

Zobacz wideo Kotlety z fasoli, czyli gotowanie vege nie jest trudne

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Pieczone kotlety z buraka. Obiad, który robi się sam

Obiad, na który podasz pieczone kotlety z buraka, ma same zalety. Buraki są zdrowe i dostarczą Ci wielu cennych mikroelementów. Co więcej, wychodzi ich całkiem spora ilość, którą (jeżeli się uda nie zjeść od razu) można zamrozić. Do tego przepisu możecie wykorzystać surowe buraki lub pieczone. Dodatkowo przepis ten jest wegański i bardzo zdrowy, przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom.

Składniki, których potrzebujesz do przygotowania kotletów z buraka:

  • 0,5 kg buraków gotowanych
  • 2 łyżki chrzanu tartego
  • 4 łyżki mąki słonecznikowej lub pszennej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie dania pieczone kotlety z buraków

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  2. Buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zostaw na kilka minut na durszlaku, aby odciekły. Przełóż do miski.
  3. Koperek posiekaj.
  4. Dodaj mąkę słonecznikową lub pszenną, bułkę tartą, chrzan i jajko. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Z masy buraczanej formuj kotlety i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz 30 minut w 180 stopniach. Po 15 minutach możesz przewrócić je na drugą stronę.
  7. Podawaj posypane koperkiem z ulubionym domowym dipem (np. czosnkowym, musztardowym) lub ketchupem.

Co ważne: kotlety z buraka -  można przechowywać przez kilka dni w lodówce lub zamrozić, także będzie to idealny obiad na kilka dni. Wystarczy, że podgrzejesz je w piekarniku lub mikrofalówce i podasz z ulubionymi dodatkami np. z sałatką i ziemniakami, chociaż w klasycznej wersji – pszennej bułce, też będą smakować wybornie.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.