Ciasto jamajka - święta w egzotycznym klimacie. Jak przygotować bananową ucztę?

Ciasto jamajka zamiast tradycyjnego mazurka lub babki? Sprawdź jak krok po kroku przygotować pyszne ciasto, które zaskoczy Twoich gości.

Co to jest ciasto jamajka i jak wygląda? 

Na pierwszy rzut oka przypomina trochę tiramisu, wszystko za sprawą puszystej góry i charakterystycznej czekoladowej posypki. Jednak bogactwo tego egzotycznego ciasta widać dopiero w przekroju. Zastanawiasz się, co to jest ciasto jamajka? Jest to rodzaj smacznego przekładańca, który cieszy wszystkie zmysły. 

Mazurek wielkanocny. Prosty przepis na pyszne ciasto, które chętnie udekorują dzieciCiasto na mazurek na Wielkanoc - sprawdzony przepis na prostą bazę i dodatki

Ciasto jamajka: przepis - ile trwa przygotowanie jamajskiej uczty? 

Zdecydowanie trzeba będzie uzbroić się w cierpliwość. Przygotowanie ciasta jamajka oznacza kilka etapów i niezbędne będzie wolne popołudnie. Dokładny przepis na ciasto jamajka oraz listę składników prezentujemy poniżej. 

Zobacz wideo Mazurek kajmakowy z czekoladą

Ciasto jamajka: jak zrobić - lista produktów 

Jak zrobić ciasto jamajka? Zadanie pod tym tytułem, warto rozpocząć od sprawdzenia listy zakupów. Być może część produktów jest już na stanie w naszej kuchni. 

Składniki na ciasto:

  • 6 jajek,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki kakao,

Składniki, które sprawią, że ciasto nabierze wilgoci: 

  • sok z połowy cytryny,
  • łyżka cukru pudru,
  • pół szklanki ciepłej wody,

Składniki na masę: 

  • 500 g mascarpone,
  • 1-2 łyżki cukru pudru,
  • 500 ml śmietanki 30%,

Składniki na galaretkę:

  • 750 ml wrzącej wody,
  • 2 galaretki cytrynowe

Lista dodatków: 

  • 6 bananów,
  • dżem morelowy,
  • czekolada mleczna,
  • sok z cytryny

Ciasto jamajka krok po kroku  

To, o czym warto pamiętać to odpowiednia kolejność, bezwzględnie należy trzymać się przepisu. Jak zatem zrobić ciasto jamajka krok po kroku? Oto sprawdzona receptura: 

Przygotowanie ciasta - etap 1

  • Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli, w kolejnym kroku dodajemy cukier i ponownie ubijamy.  
  • Mieszamy razem dwie mąki, kakao oraz proszek do pieczenia. Całość wkładamy do białek, dodajemy żółtka i łączymy składniki. 
  • Ciasto wykładamy na blachę z papierem do pieczenia, pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180 stopni. 
  • Następnie studzimy i upuszczamy blachę z niewielkie wysokości na miękkie podłoże, tak aby ciasto stało się ruchome. 

Galaretka - etap 2 

  • Galaretkę należy rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystudzenia. 
  • Teraz chłodne ciasto kroimy na dwa blaty. Dolny smarujemy mieszanką wody, soku z cytryny oraz cukru pudru. Na wierzch ciasta wykładamy dżem. 
  • Banany kroimy na pół i układamy na całej powierzchni ciasta, następnie zalewamy je galaretką i odstawiamy całość na dwie godziny do lodówki. 

Babka cytrynowa to pyszny deser do kawy lub herbaty. Zdjęcie ilustracyjneBabka majonezowa - oryginalne menu na Wielkanoc

Masa - etap 3 

  • Zaczynamy od ubicia śmietany na sztywną masę, następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy razem. Następnie dodajemy cukier i ponownie mieszamy. 

Dekoracja - etap 4 

  • Przygotowaną masę należy wyłożyć na galaretkę, część odkładamy do smarowania góry ciasta. Drugi blat nasączamy tak jak pierwszy. Kładziemy na masie. Wierzch smarujemy odłożoną masą i posypujemy tartą czekoladą.  

Zobacz też: Ciasto filo na słodko i słono. Jak zrobić samemu "magiczny pergamin"? Wystarczą podstawowe składniki

Więcej o: