Ciasto jamajka - święta w egzotycznym klimacie. Jak przygotować bananową ucztę?

Ciasto jamajka zamiast tradycyjnego mazurka lub babki? Sprawdź jak krok po kroku przygotować pyszne ciasto, które zaskoczy Twoich gości.

Co to jest ciasto jamajka i jak wygląda? 

Na pierwszy rzut oka przypomina trochę tiramisu, wszystko za sprawą puszystej góry i charakterystycznej czekoladowej posypki. Jednak bogactwo tego egzotycznego ciasta widać dopiero w przekroju. Zastanawiasz się, co to jest ciasto jamajka? Jest to rodzaj smacznego przekładańca, który cieszy wszystkie zmysły. 

Ciasto jamajka: przepis - ile trwa przygotowanie jamajskiej uczty? 

Zdecydowanie trzeba będzie uzbroić się w cierpliwość. Przygotowanie ciasta jamajka oznacza kilka etapów i niezbędne będzie wolne popołudnie. Dokładny przepis na ciasto jamajka oraz listę składników prezentujemy poniżej. 

Zobacz wideo Mazurek kajmakowy z czekoladą

Ciasto jamajka: jak zrobić - lista produktów 

Jak zrobić ciasto jamajka? Zadanie pod tym tytułem, warto rozpocząć od sprawdzenia listy zakupów. Być może część produktów jest już na stanie w naszej kuchni. 

Składniki na ciasto:

  • 6 jajek,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki kakao,

Składniki, które sprawią, że ciasto nabierze wilgoci: 

  • sok z połowy cytryny,
  • łyżka cukru pudru,
  • pół szklanki ciepłej wody,

Składniki na masę: 

  • 500 g mascarpone,
  • 1-2 łyżki cukru pudru,
  • 500 ml śmietanki 30%,

Składniki na galaretkę:

  • 750 ml wrzącej wody,
  • 2 galaretki cytrynowe

Lista dodatków: 

  • 6 bananów,
  • dżem morelowy,
  • czekolada mleczna,
  • sok z cytryny

Ciasto jamajka krok po kroku  

To, o czym warto pamiętać to odpowiednia kolejność, bezwzględnie należy trzymać się przepisu. Jak zatem zrobić ciasto jamajka krok po kroku? Oto sprawdzona receptura: 

Przygotowanie ciasta - etap 1

  • Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli, w kolejnym kroku dodajemy cukier i ponownie ubijamy.  
  • Mieszamy razem dwie mąki, kakao oraz proszek do pieczenia. Całość wkładamy do białek, dodajemy żółtka i łączymy składniki. 
  • Ciasto wykładamy na blachę z papierem do pieczenia, pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180 stopni. 
  • Następnie studzimy i upuszczamy blachę z niewielkie wysokości na miękkie podłoże, tak aby ciasto stało się ruchome. 

Galaretka - etap 2 

  • Galaretkę należy rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystudzenia. 
  • Teraz chłodne ciasto kroimy na dwa blaty. Dolny smarujemy mieszanką wody, soku z cytryny oraz cukru pudru. Na wierzch ciasta wykładamy dżem. 
  • Banany kroimy na pół i układamy na całej powierzchni ciasta, następnie zalewamy je galaretką i odstawiamy całość na dwie godziny do lodówki. 

Masa - etap 3 

  • Zaczynamy od ubicia śmietany na sztywną masę, następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy razem. Następnie dodajemy cukier i ponownie mieszamy. 

Dekoracja - etap 4 

  • Przygotowaną masę należy wyłożyć na galaretkę, część odkładamy do smarowania góry ciasta. Drugi blat nasączamy tak jak pierwszy. Kładziemy na masie. Wierzch smarujemy odłożoną masą i posypujemy tartą czekoladą.  

Zobacz też: Ciasto filo na słodko i słono. Jak zrobić samemu "magiczny pergamin"? Wystarczą podstawowe składniki

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.