Co to jest ciasto jamajka i jak wygląda?
Na pierwszy rzut oka przypomina trochę tiramisu, wszystko za sprawą puszystej góry i charakterystycznej czekoladowej posypki. Jednak bogactwo tego egzotycznego ciasta widać dopiero w przekroju. Zastanawiasz się, co to jest ciasto jamajka? Jest to rodzaj smacznego przekładańca, który cieszy wszystkie zmysły.
Ciasto jamajka: przepis - ile trwa przygotowanie jamajskiej uczty?
Zdecydowanie trzeba będzie uzbroić się w cierpliwość. Przygotowanie ciasta jamajka oznacza kilka etapów i niezbędne będzie wolne popołudnie. Dokładny przepis na ciasto jamajka oraz listę składników prezentujemy poniżej.
Zobacz wideo Mazurek kajmakowy z czekoladą
Ciasto jamajka: jak zrobić - lista produktów
Jak zrobić ciasto jamajka? Zadanie pod tym tytułem, warto rozpocząć od sprawdzenia listy zakupów. Być może część produktów jest już na stanie w naszej kuchni.
Składniki na ciasto:
- 6 jajek,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- szklanka cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki kakao,
Składniki, które sprawią, że ciasto nabierze wilgoci:
- sok z połowy cytryny,
- łyżka cukru pudru,
- pół szklanki ciepłej wody,
Składniki na masę:
- 500 g mascarpone,
- 1-2 łyżki cukru pudru,
- 500 ml śmietanki 30%,
Składniki na galaretkę:
- 750 ml wrzącej wody,
- 2 galaretki cytrynowe
Lista dodatków:
- 6 bananów,
- dżem morelowy,
- czekolada mleczna,
- sok z cytryny
Ciasto jamajka krok po kroku
To, o czym warto pamiętać to odpowiednia kolejność, bezwzględnie należy trzymać się przepisu. Jak zatem zrobić ciasto jamajka krok po kroku? Oto sprawdzona receptura:
Przygotowanie ciasta - etap 1
- Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli, w kolejnym kroku dodajemy cukier i ponownie ubijamy.
- Mieszamy razem dwie mąki, kakao oraz proszek do pieczenia. Całość wkładamy do białek, dodajemy żółtka i łączymy składniki.
- Ciasto wykładamy na blachę z papierem do pieczenia, pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180 stopni.
- Następnie studzimy i upuszczamy blachę z niewielkie wysokości na miękkie podłoże, tak aby ciasto stało się ruchome.
Galaretka - etap 2
- Galaretkę należy rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystudzenia.
- Teraz chłodne ciasto kroimy na dwa blaty. Dolny smarujemy mieszanką wody, soku z cytryny oraz cukru pudru. Na wierzch ciasta wykładamy dżem.
- Banany kroimy na pół i układamy na całej powierzchni ciasta, następnie zalewamy je galaretką i odstawiamy całość na dwie godziny do lodówki.
Masa - etap 3
- Zaczynamy od ubicia śmietany na sztywną masę, następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy razem. Następnie dodajemy cukier i ponownie mieszamy.
Dekoracja - etap 4
- Przygotowaną masę należy wyłożyć na galaretkę, część odkładamy do smarowania góry ciasta. Drugi blat nasączamy tak jak pierwszy. Kładziemy na masie. Wierzch smarujemy odłożoną masą i posypujemy tartą czekoladą.
Zobacz też: Ciasto filo na słodko i słono. Jak zrobić samemu "magiczny pergamin"? Wystarczą podstawowe składniki