Lava cake, czyli deser w stylu pokaż "kotku, co masz w środku". Słodka rozpusta w sam raz na weekend

Lava cake to nieziemski deser z płynną czekoladą w środku, podawany na ciepło. Fondat czekoladowy, bo również tak mówi się na ten deser, to idealny pomysł na weekendową rozpustę. Przepis jest bardzo prosty i już w kilkanaście minut możesz cieszyć się czekoladą w najlepszym wydaniu.

Więcej przepisów na wyśmienite desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Lava cake to raj dla wszystkich miłośników czekolady. Przygotowanie tego deseru jest banalne i bardzo szybkie, idealnie sprawdzi się jako słodkie co nieco podczas leniwego weekendu lub jako szybki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Zapraszamy do prostego przepisu na lava cake, spróbuj i poczuj się jak w niebie.

Lava cake - przepis na deser idealny:

Potrzebne składniki na 4 porcje

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 g mlecznej czekolady
  • 50 g masła
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka mąki

Lava cake - sposób wykonania

  1. Z racji tego, że fondat czekoladowy robi się bardzo szybko, zacznij od nastawienia temperatury piekarnika na 200 stopni.
  2. Do rondelka włóż masło i na małym ogniu je rozpuść. Następnie dodaj posiekaną czekoladę i gdy tylko się rozpuści, zdejmij rondelek z ognia.
  3. Do miseczki wbij jajka i wymieszaj je z cukrem. Powinny być jedynie wymieszane, nie ubite. Następnie do jajek z cukrem dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Teraz ostrożnie wlej rozpuszczoną czekoladę, dokładnie wymieszaj i przelej masę do formy.
  4. Lava cake piecz przez 8-10 minut. Podawaj w towarzystwie lodów waniliowych lub ulubionych owoców.

Taki deser idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Przygotuj lava cake już dziś i podaruj swoim bliskim czekoladową rozkosz. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: