Sałatka z selerem - przepis ekspresowy. Składniki prawdopodobnie masz w domu

Sałatka z selerem konserwowym to przepis, ktory uratuje wiele niezapowiedzianych wizyt. Dlaczego? Wykonasz ją ekspresowo ze składników, które znajdziesz w swojej lodówce lub domowej spiżarni. Sałatka z selera ze słoika z jajkiem w różnych odsłonach - podajemy przepisy warte uwagi.

Sałatka z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą - klasyka na świątecznym stole

Sałatka z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą to popularna przystawka, którą serwuje się w wielu domach podczas rodzinnych spotkań przy stole. Mimo swojej prostoty jest ona bardzo apetyczna, a przy tym sycąca. Zestawienie produktów jest bardzo ciekawe i gwarantuje smaczny efekt końcowy. Oto receptura na klasyczną sałatkę z selerem konserwowym i jajkiem.

Składniki:

  • 1 słoik selera konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 150 gram sera żółtego
  • 3 jajka
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 6 łyżek majonezu
  • sól, pieprz - do smaku

Sposób wykonania:

  1. Jajka należy ugotować na twardo i pokroić w kostkę.
  2. Seler konserwowy wyciągamy z zalewy i odcedzamy. Można pokroić go na mniejsze części, jednak nie jest to konieczne.
  3. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  4. Kukurydzę odcedzamy z zalewy.
  5. Wszystkie składniki ze sobą łączymy, doprawiamy do smaku i całość mieszamy.
Zobacz wideo Znacie ten przepis?

Sałatka z selerem naciowym i jajkiem oraz papryką

Sałatka z selerem naciowym i jajkiem w towarzystwie papryki to coś, co może zaskoczyć jeżeli chodzi o połączenie smakowe. Proponujemy jednak wypróbować recepturę, która z całą pewnością będzie często gościć na stołach. 

Składniki:

  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 papryka czerwona
  • 3 jajka
  • 6 łyżek majonezu
  • 2 łyżki świeżego koperku posiekanego
  • sól, pieprz - do smaku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Sposób wykonania:

  1. Seler należy dokładnie umyć i pokroić na drobno.
  2. Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę.
  3. Jajka należy ugotować na twardo, obrać i pokroić.
  4. Kukurydzę odcedzamy z zalewy.
  5. W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki. Mieszamy całość i doprawiamy do smaku.

Sałatka z selera konserwowego z szynką i jajkiem oraz ananasem

Sałatka z selera konserwowego z szynką i jajkiem oraz ananasem to wersja dla tych, którzy doceniają słodki akcent w wytrawnych daniach. Sałatka może być podawana nie tylko od święta, ale także na co dzień. Sprawdzi się jako posiłek serwowany zarówno na śniadanie, jak i na kolację. 

Składniki:

  • 1 słoik selera konserwowego
  • 300 g szynki
  • 5 plastrów ananasa z puszki
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • 6 łyżek majonezu

Wykonanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo i pozostawiamy do ostygnięcia. Później obieramy i kroimy je w kostkę.
  2. Nitki selera należy wyciągnąć ze słoiczka, odcedzić zalewę i pokroić na mniejsze części.
  3. Podobnie czynimy z ananasem, jednak nie może być on zbyt drobno pokrojony.
  4. Szynkę kroimy w kostkę lub paski.
  5. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, dodajemy majonez i doprawiamy do smaku. 

Sałatka z selera konserwowego z szynką i jajkiem i ogórkiem kiszonym

Sałatka z selera konserwowego z szynką, jajkiem i ogórkiem w kiszonej wersji to bardzo ciekawa propozycja. Smak selera bardzo dobrze łączy się ze smakiem ogórka kiszonego, a dodatek słodkiej kukurydzy oraz jajek gotowanych na twardo łagodzi balansuje wyrazisty smak całego dania. 

Składniki:

  • 3 duże ogórki kiszone
  • 1 słoik selera konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 5 jajek
  • 300 gram szynki
  • 6 łyżek majonezu
  • sól, pieprz

Wykonanie krok po kroku:

  1. Jajka należy ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
  2. Selera odcedzamy i kroimy na mniejsze części.
  3. Szynkę należy pokroić w kostkę.
  4. Wszystkie pozostałe składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku.

Wiosna to idealny moment na to, aby wprowadzić zmiany żywieniowe. Sałatki to doskonała alternatywa. Dostarczają nam mnóstwa witamin i energii, a przy tym urozmaicają nasze menu.

Zobacz też:

Więcej o: