Sałatka z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą - klasyka na świątecznym stole
Sałatka z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą to popularna przystawka, którą serwuje się w wielu domach podczas rodzinnych spotkań przy stole. Mimo swojej prostoty jest ona bardzo apetyczna, a przy tym sycąca. Zestawienie produktów jest bardzo ciekawe i gwarantuje smaczny efekt końcowy. Oto receptura na klasyczną sałatkę z selerem konserwowym i jajkiem.
Składniki:
- 1 słoik selera konserwowego
- 1 puszka kukurydzy
- 150 gram sera żółtego
- 3 jajka
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 6 łyżek majonezu
- sól, pieprz - do smaku
Sposób wykonania:
- Jajka należy ugotować na twardo i pokroić w kostkę.
- Seler konserwowy wyciągamy z zalewy i odcedzamy. Można pokroić go na mniejsze części, jednak nie jest to konieczne.
- Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Kukurydzę odcedzamy z zalewy.
- Wszystkie składniki ze sobą łączymy, doprawiamy do smaku i całość mieszamy.
Zobacz wideo Znacie ten przepis?
Sałatka z selerem naciowym i jajkiem oraz papryką
Sałatka z selerem naciowym i jajkiem w towarzystwie papryki to coś, co może zaskoczyć jeżeli chodzi o połączenie smakowe. Proponujemy jednak wypróbować recepturę, która z całą pewnością będzie często gościć na stołach.
Składniki:
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 puszka kukurydzy
- 1 papryka czerwona
- 3 jajka
- 6 łyżek majonezu
- 2 łyżki świeżego koperku posiekanego
- sól, pieprz - do smaku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Sposób wykonania:
- Seler należy dokładnie umyć i pokroić na drobno.
- Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę.
- Jajka należy ugotować na twardo, obrać i pokroić.
- Kukurydzę odcedzamy z zalewy.
- W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki. Mieszamy całość i doprawiamy do smaku.
Sałatka z selera konserwowego z szynką i jajkiem oraz ananasem
Sałatka z selera konserwowego z szynką i jajkiem oraz ananasem to wersja dla tych, którzy doceniają słodki akcent w wytrawnych daniach. Sałatka może być podawana nie tylko od święta, ale także na co dzień. Sprawdzi się jako posiłek serwowany zarówno na śniadanie, jak i na kolację.
Składniki:
- 1 słoik selera konserwowego
- 300 g szynki
- 5 plastrów ananasa z puszki
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 4 jajka
- sól, pieprz
- 6 łyżek majonezu
Wykonanie:
- Jajka gotujemy na twardo i pozostawiamy do ostygnięcia. Później obieramy i kroimy je w kostkę.
- Nitki selera należy wyciągnąć ze słoiczka, odcedzić zalewę i pokroić na mniejsze części.
- Podobnie czynimy z ananasem, jednak nie może być on zbyt drobno pokrojony.
- Szynkę kroimy w kostkę lub paski.
- Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, dodajemy majonez i doprawiamy do smaku.
Sałatka z selera konserwowego z szynką i jajkiem i ogórkiem kiszonym
Sałatka z selera konserwowego z szynką, jajkiem i ogórkiem w kiszonej wersji to bardzo ciekawa propozycja. Smak selera bardzo dobrze łączy się ze smakiem ogórka kiszonego, a dodatek słodkiej kukurydzy oraz jajek gotowanych na twardo łagodzi balansuje wyrazisty smak całego dania.
Składniki:
- 3 duże ogórki kiszone
- 1 słoik selera konserwowego
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 5 jajek
- 300 gram szynki
- 6 łyżek majonezu
- sól, pieprz
Wykonanie krok po kroku:
- Jajka należy ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
- Selera odcedzamy i kroimy na mniejsze części.
- Szynkę należy pokroić w kostkę.
- Wszystkie pozostałe składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku.
Wiosna to idealny moment na to, aby wprowadzić zmiany żywieniowe. Sałatki to doskonała alternatywa. Dostarczają nam mnóstwa witamin i energii, a przy tym urozmaicają nasze menu.
Zobacz też: