Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej
Macie dosyć ciężkich, zapychających serników? Upieczcie taki z dodatkiem ziemniaków! Dzięki temu serniczek wyjdzie lekki i wilgotny, dłużej także pozostanie świeży. Sprawdźcie, jak upiec przepyszny sernik z ziemniakami.
Składniki:
Ugotowane, przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę.
Masło ucieramy z dodatkiem cukru. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy po jednym, ciągle miksując masę. Cały czas mieszając, dodajemy twaróg z wiaderka oraz ziemniaki. Następnie do masy serowej dodajemy mąkę pszenną i proszek do pieczenia oraz cukier z wanilią. Białka ubijamy na sztywno w osobnej misce i dodajemy na koniec do reszty składników.
Okrągłą lub prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy masę serową. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około godzinę. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy sernik do ostudzenia.
Sernik z ziemniakami można także upiec na kruchym spodzie, na biszkoptach lub herbatnikach.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.