Sernik z ziemniakami. Przepis na delikatne i wilgotne ciasto

Macie ochotę na idealnie wilgotny sernik? Dodajcie do niego ziemniaki! To sposób, który stosowały już nasze babcie i prababcie. Sprawdźcie, jak zrobić pyszny sernik z ziemniakami.

Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej

Macie dosyć ciężkich, zapychających serników? Upieczcie taki z dodatkiem ziemniaków! Dzięki temu serniczek wyjdzie lekki i wilgotny, dłużej także pozostanie świeży. Sprawdźcie, jak upiec przepyszny sernik z ziemniakami.

Sernik z ziemniakami - przepis

Składniki:

  • 700 g twarogu z wiaderka (lub trzykrotnie zmielonego w maszynce),
  • 300 g ugotowanych ziemniaków,
  • 5 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • opakowanie cukru z dodatkiem prawdziwej wanilii,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Jak zrobić sernik z ziemniakami?

Ugotowane, przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę.

Masło ucieramy z dodatkiem cukru. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy po jednym, ciągle miksując masę. Cały czas mieszając, dodajemy twaróg z wiaderka oraz ziemniaki. Następnie do masy serowej dodajemy mąkę pszenną i proszek do pieczenia oraz cukier z wanilią. Białka ubijamy na sztywno w osobnej misce i dodajemy na koniec do reszty składników.

Okrągłą lub prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy masę serową. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około godzinę. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy sernik do ostudzenia.

Zobacz wideo Wytrawny sernik z łososiem i mascarpone

Sernik z ziemniakami można także upiec na kruchym spodzie, na biszkoptach lub herbatnikach.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.