Ciasto na mazurek na Wielkanoc - sprawdzony przepis na prostą bazę i dodatki. Jak zrobić efektowne ciasto?

Ciasto na mazurek nie jest trudne do przygotowania. Szukasz przepisu, który sprawi, że święta będą miały wyjątkowy smak? Sprawdź, jak zrobić ciasto na mazurka oraz pomysły na dekorację.

Jak zrobić ciasto na mazurka - prosty przepis na bazę 

Gdzie tkwi sukces udanego placka? Oczywiście w dobrej bazie, jak zrobić ciasto na mazurka oraz pyszną masę? Nie jest to trudne zadanie, przygotowaliśmy dla was prosty przepis na pyszne wielkanocne ciasto. Poniżej znajdziesz listę składników oraz sprawdzoną recepturę na mazurka na Wielkanoc. 

Pasztet na Wielkanoc. Zdjęcie ilustracyjnePasztet na Wielkanoc - z czym go się je i co jeszcze warto wiedzieć na jego temat?

Jakie ciasto na mazurka?

Kruche i delikatne ciasto to najlepszy spód do czekoladowej masy. Bez odpowiednio przygotowanego ciasta mazurek się zwyczajnie nie uda. Jakie ciasto na mazurka będzie najlepsze? Najlepiej sprawdzi się ciasto kruche. Można je jednak zastąpić np.:

Mazurek - jakie ciasto? Składniki 

Jeśli chodzi o przygotowanie wielkanocnego mazurka, ciasto kruche jest wybierane najczęściej. Jakie składniki będą potrzebne? 

  • masło - 20 dag, 
  • mąka - 30 dag,
  • żółtka - 3 sztuki, 
  • cukier puder - 10 dag, 
  • sól 
Zobacz wideo Wielkanocna pascha z kaszy jaglanej

Mazurek. Składniki na masę 

Znakiem rozpoznawczym i tłem do misternych dekoracji jest masa czekoladowa lub kajmakowa. Listę składników na masę prezentujemy poniżej:

  • cukier - 15 dag, 
  • kakao 4 dag, 
  • mleko - 4 łyżki stołowe, 
  • masło - 15 dag, 
  • żółtka - 2 sztuki, 
  • cukier waniliowy

jajka faszerowaneFarsz do jajek - wielkanocne przystawki w różnych odsłonach

Mazurek krok po kroku - przepis

Mazurek to wdzięczne ciasto o pięknej formie, ale wymaga trochę uwagi. Przepis na mazurka krok po kroku prezentujemy poniżej:

  • Na początku należy wyrobić kruche ciasto, na przykład ręcznie lub w mikserze. 
  • Powstałe ciasto należy owinąć w srebrną folię i włożyć kulę do lodówki na około pół godziny. 
  • Po upływie pół godziny wyjmujemy ciasto  z lodówki i wałkujemy na płaski placek, którym następnie wykładamy blachę, wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. 
  • Z kawałka ciasta można dodatkowo upleść warkocz, którym później ozdobimy brzeg. 
  • Następnie należy piec ciasto przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 
  • W kolejnym kroku ciasto studzimy. 
  • Teraz przyszedł czas na masę: do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz kakao. Całość należy gotować na  wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. 
  • W momencie, gdy masa stanie się gęsta, dodajemy żółtka i ciągle mieszamy. 
  • Na ciepły spód wylewamy masę i odstawiamy, aż stężeje. 

Mazurek czekoladowy słynie z ażurowych rysunków na czekoladowym tle. Ciasto można udekorować lukrem z rękawa cukierniczego lub przy użyciu dedykowanego długopisu. 

Przykładowe wzory:

  • tradycyjny baranek,
  • zajączki,
  • kurczaczki, 
  • pisanki, 
  • u zwieńczenia tradycyjny napis Wesołego Alleluja

Przy pomocy masy cukrowej z łatwością wyczarujemy też motywy wiosenny: bazie, kwiaty, niebieskie niebo i słońce. Miłym akcentem będzie też tradycyjny zwiastun wiosny w postaci pary jaskółek. Dekorację możemy stworzyć także z:

  • orzechów laskowych
  • orzechów nerkowca 
  • owoców suszonych (np. rodzynki)
  • owoców świeżych (np. mandarynki)
  • migdałów
  • wiórków kokosowych
  • masy kajmakowej
  • kremu z ciemnej czekolady. 

Zobacz też: Jajka faszerowane tuńczykiem z dodatkami - smaki Wielkanocy w odmienionej formie

Więcej o: