Sałatka z awokado - sprawdź najlepsze przepisy na przepyszne sałatki i wybierz swoją ulubioną

Sałatka z awokado jest niezwykle zdrowa, a przy tym przepyszna. Można wykonywać ją na wiele sposobów. Przedstawiamy kilka ciekawych, szybkich, a zarazem banalnych receptur.
Zobacz wideo Sałatka nicejska ze stekiem z tuńczyka

Sałatka z awokado i jajkiem z dodatkiem kurczaka

Sałatka z awokado i jajkiem w towarzystwie kurczaka to bardzo pożywne danie. Z całym powodzeniem możemy podawać je jako oddzielny posiłek. Poniżej przepis na tę wyjątkową sałatkę:

Składniki, które są nam potrzebne to:

  • filet z piersi kurczaka
  • 1 awokado
  • 3-4 jajka
  • 5-6 łyżek majonezu
  • 1 łyżka jogurtu
  • przyprawy: pieprz, sól, czosnek
  • 1 puszka kukurydzy
  • około 500 gramów makaronu typu świderki

Wykonanie:

  1. Makaron należy ugotować.
  2. Jajka gotujemy na twardo
  3. Awokado obieramy i wyciągamy pestkę.
  4. Kurczaka podsmażamy na patelni. Pamiętajmy o tym, aby wcześniej dokładnie go opłukać, pokroić w kostkę i przyprawić ulubionymi przyprawami.
  5. Kukurydzę należy odcedzić z zalewy.
  6. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy majonez, jogurt, przyprawy. Całość należy wymieszać.

Sałatka z awokado, jajkiem i majonezem na rukoli

Co jeszcze można przyrządzić z awokado? Sałatka z awokado, jajkiem i majonezem w towarzystwie rukoli to wersja dla ceniących zdrowe jedzenie. Mimo swojej lekkości sałatka jest pożywna i treściwa. Możemy zastąpić nią posiłek. Zwłaszcza w czasie lata, czy też wiosny. Oto przepis na sałatkę z awokado:

Składniki:

  • 1 awokado
  • 500 gramów rukoli
  • 1 pomidor
  • 1 papryka czerwona
  • 2 jajka
  • 4 łyżki majonezu
  • pieprz, sól

Wykonanie:

  1. W pierwszym etapie zajmujemy się gotowaniem jajek na twardo. Następnie pozostawiamy do wystygnięcia. Kroimy je w półksiężyce.
  2. Następnie myjemy paprykę, pomidory i kroimy je na drobniejsze kawałki.
  3. Rukolę wykładamy na talerz. Dokładamy pozostałe składniki, wysypując je na rukolę.
  4. Doprawiamy do smaku przyprawami. Na wierzchu układamy majonez.

Sałatki z avocado: sałatka z orzechami

Sałatki z avocado mogą być bardzo różnorodne. Awokado daje nam szerokie pole do działania ze względu na swój neutralny smak. Dzięki temu możemy kreować z niego mnóstwo potraw (np. znakomite sałatki). Oto nasza propozycja, tym razem z orzechami:

Składniki:

  • garść orzechów nerkowca
  • 1 awokado
  • rukola
  • 1 papryka czerwona sporej wielkości
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 czosnek
  • przyprawy: pieprz, sól
  • 1 kostka mozzarelli
  • 2 jajka

Wykonanie:

  1. Jajka należy ugotować na twardo. Ostudzić i pokroić.
  2. Paprykę myjemy i kroimy w paski.
  3. Rukolę wykładamy na talerz.
  4. W oddzielnym naczyniu mieszamy ze sobą oliwę, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Ser kroimy w kostkę. Warzywa i ser wykładamy na rukolę. Polewamy wcześniej przygotowanym dressingiem.

Najlepsza sałatka z awokado z jajkiem i brokułami

Najlepsza sałatka z awokado musi posiadać składniki wysokiej jakości. Kolejna nasza propozycja, którą chcemy przedstawić to wersja z brokułami. Wiosna to idealny moment na to, aby wprowadzić jeszcze więcej warzywnych dań do swojego menu. Oto i receptura:

Składniki, które są potrzebne do sałatki to:

  • 500 gramów brokułów
  • 1 awokado
  • 3 jajka
  • 1 czosnek
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • przyprawy: pieprz, sól

Wykonanie:

  1. Jajka ugotować na twardo i pokroić w półksiężyce.
  2. Brokuły dokładnie umyć i podzielić na mniejsze różyczki, ugotować na miękko. Możemy wykonać to za pomocą parownika - wówczas będziemy mogli cieszyć się większą ilością witamin i innych składników odżywczych.
  3. Awokado umyć, obrać, wyjąć pestkę  i pokroić w kostkę.
  4. Dalej przechodzimy do wykonania dressingu. Łączymy ze sobą jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
  5. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i polewamy dressingiem. Możemy doprawić do smaku.

Zobacz też: Sałatka grecka - jak powinna wyglądać i w czym tkwi jej sekret? Mamy prosty przepis

Więcej o: