Zobacz wideo Sałatka nicejska ze stekiem z tuńczyka
Sałatka z awokado i jajkiem z dodatkiem kurczaka
Sałatka z awokado i jajkiem w towarzystwie kurczaka to bardzo pożywne danie. Z całym powodzeniem możemy podawać je jako oddzielny posiłek. Poniżej przepis na tę wyjątkową sałatkę:
Składniki, które są nam potrzebne to:
- filet z piersi kurczaka
- 1 awokado
- 3-4 jajka
- 5-6 łyżek majonezu
- 1 łyżka jogurtu
- przyprawy: pieprz, sól, czosnek
- 1 puszka kukurydzy
- około 500 gramów makaronu typu świderki
Wykonanie:
- Makaron należy ugotować.
- Jajka gotujemy na twardo
- Awokado obieramy i wyciągamy pestkę.
- Kurczaka podsmażamy na patelni. Pamiętajmy o tym, aby wcześniej dokładnie go opłukać, pokroić w kostkę i przyprawić ulubionymi przyprawami.
- Kukurydzę należy odcedzić z zalewy.
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy majonez, jogurt, przyprawy. Całość należy wymieszać.
Sałatka z awokado, jajkiem i majonezem na rukoli
Co jeszcze można przyrządzić z awokado? Sałatka z awokado, jajkiem i majonezem w towarzystwie rukoli to wersja dla ceniących zdrowe jedzenie. Mimo swojej lekkości sałatka jest pożywna i treściwa. Możemy zastąpić nią posiłek. Zwłaszcza w czasie lata, czy też wiosny. Oto przepis na sałatkę z awokado:
Składniki:
- 1 awokado
- 500 gramów rukoli
- 1 pomidor
- 1 papryka czerwona
- 2 jajka
- 4 łyżki majonezu
- pieprz, sól
Wykonanie:
- W pierwszym etapie zajmujemy się gotowaniem jajek na twardo. Następnie pozostawiamy do wystygnięcia. Kroimy je w półksiężyce.
- Następnie myjemy paprykę, pomidory i kroimy je na drobniejsze kawałki.
- Rukolę wykładamy na talerz. Dokładamy pozostałe składniki, wysypując je na rukolę.
- Doprawiamy do smaku przyprawami. Na wierzchu układamy majonez.
Sałatki z avocado: sałatka z orzechami
Sałatki z avocado mogą być bardzo różnorodne. Awokado daje nam szerokie pole do działania ze względu na swój neutralny smak. Dzięki temu możemy kreować z niego mnóstwo potraw (np. znakomite sałatki). Oto nasza propozycja, tym razem z orzechami:
Składniki:
- garść orzechów nerkowca
- 1 awokado
- rukola
- 1 papryka czerwona sporej wielkości
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1 czosnek
- przyprawy: pieprz, sól
- 1 kostka mozzarelli
- 2 jajka
Wykonanie:
- Jajka należy ugotować na twardo. Ostudzić i pokroić.
- Paprykę myjemy i kroimy w paski.
- Rukolę wykładamy na talerz.
- W oddzielnym naczyniu mieszamy ze sobą oliwę, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Ser kroimy w kostkę. Warzywa i ser wykładamy na rukolę. Polewamy wcześniej przygotowanym dressingiem.
Najlepsza sałatka z awokado z jajkiem i brokułami
Najlepsza sałatka z awokado musi posiadać składniki wysokiej jakości. Kolejna nasza propozycja, którą chcemy przedstawić to wersja z brokułami. Wiosna to idealny moment na to, aby wprowadzić jeszcze więcej warzywnych dań do swojego menu. Oto i receptura:
Składniki, które są potrzebne do sałatki to:
- 500 gramów brokułów
- 1 awokado
- 3 jajka
- 1 czosnek
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- przyprawy: pieprz, sól
Wykonanie:
- Jajka ugotować na twardo i pokroić w półksiężyce.
- Brokuły dokładnie umyć i podzielić na mniejsze różyczki, ugotować na miękko. Możemy wykonać to za pomocą parownika - wówczas będziemy mogli cieszyć się większą ilością witamin i innych składników odżywczych.
- Awokado umyć, obrać, wyjąć pestkę i pokroić w kostkę.
- Dalej przechodzimy do wykonania dressingu. Łączymy ze sobą jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i polewamy dressingiem. Możemy doprawić do smaku.
Zobacz też: Sałatka grecka - jak powinna wyglądać i w czym tkwi jej sekret? Mamy prosty przepis